Tahsin ÖTGÜÇ

BAYRAMLAR BARIŞ VE BİRLİĞİN KAYNAĞIDIR

Tahsin ÖTGÜÇ

Müslümanlar senede iki Dini bayram kutlamaktadırlar. Bunlardan birincisi, Ramazan bayramı, diğeri de kurban bayramıdır. Kurban bayramında Müslümanlar iki sevinci birden yaşarlar. Haç görevini ifa etmek üzere Mekke ye giden Müminler, bayramın birinci günü tavafı ziyareti yaparak hacı olmanın sevincini yaşarken, hali vakti yerinde olan Müslümanlar da eyyamı nahr de kurban vecibesini yerine getirmenin hazzını tatarlar. Ramazan bayramında da hali vakti yerinde olanlar, fakir, yetim ve yoksullara maddi ve manevi yönden yardım ederek onların bayram günlerinde mutlu olmasını sağlarlar. Elbette ki yardım edenle, yardın edilen arasında sevgi ve saygı bağı oluşacaktır. Huzur ve güven duygusu meydana gelecek, bunun sunucu olarak her kes geleceğinden ümit var olacaktır. Bu yönüyle dini bayramlar, toplumsal barış ve birliğin kaynağıdır. Bu bakımdan bayram günleri ibadet niyetiyle değerlendirilmelidir. Kurban vecibesini yerine getiren Müslümanlar, kurban etinin üçte bir kısmını, muhtaç durumda olanlara ikram etmek suretiyle onların da bayramda mutlu olmalarına vesile olmalıdırlar.

 Müslüman’ın her yararlı davranışı ve güzel sözleri ibadet sınıfında yer almaktadır. Bu cümleden olarak bayram günlerinde, anne baba, akraba ve dostlarımızı ziyaret ederek, mali imkânlar ölçüsünde verdiğimiz hediyeler ve ikramlar, mutlaka gönülleri mutlu kılacaktır. Gönüllerin tamir edilmesi, birliğin ve bütünlüğün sağlanması, insanların geleceğe ümitle bakmasına yardımcı olunması sevap ve mükâfatı gerektirir. İşte sevap ve mükâfatın kazanılmasına vesile olan her şey ibadettir. Selam verip almalar, merhabalaşmalar, hal hatır sormalar, yaraya merhem olmalar bu cümledendir. İnsana insan olduğu için değer vermek, ona saygı göstermek bize bir şey kaybettirmez, bilakis kazandırır.   

Peygamberimiz (s,a,v) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurdular”. Müminler birbirle-rini korumada, birbirlerini acımada ve sevmede bir vücut gibidirler. Vücudun organlarından biri rahatsız olduğunda diğer organlar, rahatsız olan organın rahatsızlığını hisseder.”.Riyazüssalihin. Peygamberimiz Müslümanların bir vücut gibi olmasını istemektedir. Nasıl ki vücut organlarından birinin rahatsızlığını diğerleri duyuyorsa Müslüman bireylerin de birbirlerinin sıkıntısını görmesi ve hissetmesi gerekir.  İşte bayram günleri, yaralara merhem olma, dertlere ortak, sevinçleri paylaşma hususunda önemli zaman dilimleridir. Bu ortamları iyi değerlendirme adına elimizden geldiği kadar kurban bayramı günlerinde kendi kendimize değil etrafımızda olan kardeşlerimizle iletişim içinde olma, bayramlarını tebrik etme, hal hatır sorma evlerimize misafir kabul etme, misafirliğe gitme, konuşup kaynaşmaya önem vererek güzel davranışlar sergilemeliyiz. Kestiğimiz kurbanlarımızın etlerinin üçte birini muhtaç olanlara vererek onların da Bayram günlerinde yüzlerini güldürmeli, hayır dualarını almalıyız. Özellikle hasta, şehit ve gazi yakınları ve kimsesizlerin mutluluklarını paylaşma adına bayram günlerinde ziyaret edilerek bayramları kutlanmalıdır.        

 Özellikle yolumuzu bekleyen anne babamız başta olmak üzere akrabalarımıza ve dostlarımıza giderek veya telefonla arayarak bayramlarını kutlamalıyız. Fiziken yanlarında olamıyorsak, manen yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. İhtiyaçları varsa gücümüz nispetinde karşılamalıyız. Bayram vesilesiyle yüzler birlikte gülmeli, gönüller tamir edilmelidir. Küskünlüklere ve dargınlıklara mutlaka son verilmelidir. Yarınlara güvenle bakabilmek için aramızda selamı yaygınlaştırmalıyız. Karşılıklı sevgi ve saygıda samimi olmalı, kendimiz için sevdiğimizi, diğer insanlar için de sevmeliyiz. Her zaman insanlara faydalı olma erdemini devam ettirmeliyiz. Özellikle bayram günlerinde yetim ve yoksul çocuklar, kimsesiz yaşlılar sevindirilmeli. Bayramları tebrik edilerek moral aşılanmalıdır. Aynı zamanda bayram günlerinde kabristanlara gidilerek buralarda metfun bulunan yakınlarımız ve diğer Müslümanlar için Kur’an okuyup dua etmeliyiz. Buralara yaptığımız ziyaretlerde kendimize de bir pay çıkarmalıyız. Dünya üzerinde yaşayan her insan misafirdir.

            Yüce Mevla misafir olduğumuz bu dünyada misafirliğimiz süresince birlik ve beraberlik, Din kardeşliği ruhu içinde yaşamayı nasip etsin. (09.07.2022 tarihi (Cumartesi günü) Kurban Bayramıdır. Bu vesileyle okurlarımın ve tüm Müslümanların mübarek kurban bayramlarını tebrik eder, bayramın bölgemize, ülkemize, milletimize, İslam âlemine hayırlar, huzur ve barış getirmesini Cenabı Haktan niyaz ederim.                                                                                                                          

                                                                                                        Tahsin ÖTGÜÇ-Emekli Müftü

Yazarın Diğer Yazıları