Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

KASTAMONU ETLİ EKMEK                           SİMİT TİRİDİ                      ÇIRIK TATLISI              

                Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır.

                Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde ayrıca sanayi bitkileri, şekercilik ve meyvecilik de oldukça ün kazanmıştır.

                Kastamonu elması, sadece yörede bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin yanında yine Taşköprü sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.

                Kastamonu Türkiye’de şekerciliğin yayılış merkezlerinden biri olarak ve Türk Lokumuna yeni bir aroma kazandırarak tüm dünyaya tanıtan Kastamonu Araç ilçesinden olan Hacı Bekir ürünleri, çekme helvası ile de kendini ispatlamış bir kenttir.

                Yemek kültürü denildiğinde akla gelen servis-saklama kapları, pişirme araçları açısından da zengindir Kastamonu. Özellikle Küre ilçesinde çıkarılan ve yaklaşık olarak 3500 yıldır işletile gelen bakır madenleri sayesinde yöreye özgü özellikli bir grup oluşturan bakır servis ve saklama kapları arasında sahan, leğenler, siniler gibi örnekler sergilerken, orman yoğunluğundan kaynaklanan pişirme araçlarındaki yaslağaç, bisleğeç, oklağaç gibi gereçlerde ahşap malzeme örneklerinin bir kısmını ortaya koymaktadır.

ETLİ EKMEK:

Malzemeler

  • 3 Su bardağı un
  • 1 Su bardağı ılık su
  • Tuz

İç harcı için:

  • 250 gr Dana döş etinden kıyma
  • 3 Adet orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Üzerini yağlamak için
  • Yeteri kadar sıvı yağ

Nasıl yapılır?

                Önce hamurumuzu hazırlayalım. Unu yoğurma kabına koyalım tuzunu da ayarlayalım harmanlayalım. Ortasını havuz şeklinde açalım suyu ilave edelim. Unu ortaya azar azar çekerek kulak memesinden biraz sert kıvamında hamur elde edelim. Üzerini ıslak bezle kapatarak on dakika dinlenmeye bırakalım.

                Bu arada iç harcımızı hazırlayalım. Soğanımızın kabuklarını soyalım ince ince doğrayalım ya da rendeleyelim. Kıymayı bir kabın içine koyalım üzerine rendelediğimiz soğanı, karabiberi, kimyonu, tuzunu yarım çay bardağı suyu da ilave edelim iyice karıştırarak hazırlayalım.Hamuru yoğurma kabından tezgâha alalım altına un serpelim hamuru rulo yapalım. Yaklaşık on-on bir adet eşit şekilde cevizden biraz daha büyük bezeler koparıp yuvarlayalım. Bezeler kurumaması için üzerini nemli bezle kapatalım. Her bir bezeyi alta ve üste merdane yapışmaması için biraz un serpelim yemek tabağından biraz büyük olacak şekilde açalım. Yarısına iç malzemeden koyalım eşit şekilde yayalım yapıştırmak için kenarlarda biraz boşluk bırakalım. Diğer yarısıyla iç harcın üzerini kapatın. Kenarlarına hafif bastırarak kenarları yapıştırın. Oklavayla ortasından kaldırarak kızdırılmış sac üzerine ya da yağsız teflon tavaya serin arkalı önlü pişirin. Her iki tarafını da sıvı yağla yağlayın sıcak olarak servis yapın. Yanına taze ayranla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

SİMİT TİRİDİ:

Malzemeler:

1,5 Kastamonu simidi (bayat)

2-3 çorba kepçesi kemik suyu

3 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt

3 yemek kaşığı baharatla (kimyon, karabiber, kekik) ve tuzla kavrulmuş kıyma

2 yemek kasığı eritilmiş tereyağı (dilerseniz 1 yemek kasığı salça ekleyebilirsiniz)            

Nasıl yapılır?

                Bayatlamış olan simitlerinizi önce enlemesine bıçak ile kesin, daha sonra suyu güzel çekmesi için elinizle koparın. Ardından sıcak kemik suyu ile güzelce ıslatın. Fazla suyunu dökün (bu işlemi simitlerin iyice yumuşaması için gerekirse 2-3 defa tekrarlayın). Daha sonra sırası ile sarımsaklı yoğurdu, baharatlarla kavrulmuş kıymanızı ve tereyağını döküp bekletmeden servis yapın. Afiyet olsun

ÇIRIK TATLISI:

Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 500 gr un
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket yaş maya
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar su

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Kızartmak İçin:

  • 5 su bardağı sıvıyağ

Nasıl yapılır?

                Un yoğurma kabına alınıp tuz ilave edilir ve karıştırılır. Ortası havuz şeklimde açılıp yoğurt ve maya konur ılık su ilavesi ile boza kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. Şerbet için su ve şeker tencerede limon ile kaynatılıp soğutulur. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. Yağ kızdırılıp eller yağlanır ve hamurdan avucunuza alıp işaret parmağınızı başparmağınıza doğru bükerek sıkılır, sıkılan her lokmacık yağın içerisine atılıp iyice kızartılır. Kızaran lokmaları süzüp alın ılıdığında tekrar kızartın ( lokmalara 2 kere kızartma işlemi uygulayın) direk şerbetin içine atılır 2 dakika kadar şerbette tutulup çıkarılır servis tabağında yerini alır.  Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Afiyet olsun

 

 

Yazarın Diğer Yazıları