Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.

                Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yenidünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.

                Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.           

Sabah Kahvaltısında Beyran…

Hiç aklınıza gelir mi sabahın köründe uyanıp da kuzu haşlama eti, pilavlı, kemik suyu katılmış, sarımsaklı sulu yemek ile sabah kahvaltısı olacağı. Adı sınırlarını aşmış meşhur Beyrandan bahsediyorum.

Kahvaltı üzeri ne yenir acaba?

Sorulur mu, tabii ki Katmer…

Öğle yemeğinde ne yesek ki?

Gaziantep’te olunca ne yenir?  Tatbiki de kebap. Et üzerine kurulmuş bir mutfak olunca başka bir şey düşünülebilir mi? Kuşbaşı Kebabı, Altı Ezmeli Tike kebabı, Altı Ezmeli Kıyma Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebzeli Kebap, Patlıcan Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Simit Kebabı, Kazan Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Külbastı, Alinazik bunların başını çekiyor.

Öğle yemeği üstüne yenilecek…

 Hani o efsane tatlısı, adı dillere destan. Üzerine rekorlar kırılmış lezzet; baklavadan bahsediyorum şöyle fıstıklı çıtır çıtır.

 Akşamüzeri atıştırmalık…

Nohut Dürümü. İster acılı, ister sade… İçinde kimyonu, tırnaklı pide ekmeği içinde, bol yeşillik, biraz da limon sıktınız mı değmeyin keyfinize. Kim icat ettiyse helal olsun, pide arası nohut dürüm çok leziz. Ciğer kavurma da son derece lezzetli, ciğer kavurmada hem akciğer hem de karaciğer kullanılıyor, son derece hafif bir lezzet.

Gelelim aslan payına, akşam yemeği…

Ekşili Taraklık Tavası mı yesek yoksa Soğan Yahnisi mi? Et Paçası desen apayrı bir lezzet. Ekşili Ufak Köfte, Kabak Oturtması, Doğrama bu kadar çeşidin arasında karar veremedim. En iyisi aklınıza ilk gelen olsun.

Akşam yemeği sonrası da Kömürde Kadayıf.

On yedi çeşidi bulunan kadayıfın bence en gözdesi sütlü kadayıf tatbiki yine üstüne bol fıstıklı.

 Tarihi kafede Menengiç keyfi.

Birçok tarihi mekânı olan Gaziantep de şöyle nezih bir yerde içilen menengiç kahvesi ile yapılan keyifin tarifi yok diyebiliriz. Öğün sayısını yedi ye çıkardığımız bu güne böyle bir kapanış yakışırdı elbette.

Bu gün Gaziantep de bir gün geçirmiş olduk sizlerle yemek çeşidi çok olunca hangisini yazacağımı bilemedim günün menüsüne. Şöyle farklılık olsun da bir günde yenilebilecekleri kaleme almak istedim naçizane.

 

Yazarın Diğer Yazıları