Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

GAZEL BÖREĞİ                 ŞİŞ KÖFTE           CEVİZ EZMESİ

                Bugün Burdurluları ve Burdur'da yaşayanları inceden kıskanacak, memleketinden ayrı düşenlerin hüznüne ortak olacağız. Burdur'a bugüne dek hiç yolu düşmeyenlere de ilham olmayı unutmayacağız tabii.

                Bu nefis yemekleri daha fazla soğutmadan Burdur mutfağına bir göz atalım isterseniz; gazel böreği, çekme, burdur şiş, burdur usulü testi kebabı, burdur usulü peynirli pide, çanak ekmeği, ceviz ezmesi, burdur muhallebisi, kabak helvası, ceviz helvası ve kuymak tatlısı bunlardan bazıları.

CEVİZ EZMESİ: Burdur Ceviz Ezmesi, çok eski yıllardan beri sadece Burdur ilinde yapılan ve Burdur'a ait, özgün bir tatlı ve ikram yiyeceğidir. Ceviz, irmik ve şekerin, eşit ölçülerdeki karışımından hazırlanan, son derece lezzetli ve hafif bir yiyecektir. Ve bu özellikleri ile Türk patent enstitüsünden 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanmıştır.

ŞİŞ KÖFTE: Ülkemizin bilhassa Adana ve Urfa taraflarında yapılan ve aynı adla anılan şişlerine benzemekle beraber, daha kısa ve ince şişlere dizilmektedir. Şiş köftenin kıyması kaburga yatağı denilen et veya sıyrıntısının kıymasına biraz kuyruk yağı ve sadece tuz ilave edilir. (10 kg kıymaya 300 gr. kuyruk yağı) gibi. Sonra yoğrulur. Dinlendikten sonra şişelere takılır ve ızgara mangalında pişirilerek, pide arasında servis yapılır. Şiş köftenin ala - sulu olması daha makbuldür.

MALZEMELER:

  • 1/2 kilo kıyma (koyun, dana karışımı yada çebiş eti)
  • Yanında domates, yeşilbiber, soğan, maydanoz
  • Yeterince tuz, karabiber.

NASIL YAPILIR?

1. Koyun ve dana etinden iki defa çekilmiş kıyma, yeterince tuz ile yoğrulur. Burdur’da daha ziyade erkek keçinin bir yaşında kadar olanından yani çebişten yapılanı daha lezzetli olur.

2. Yoğrulan et yarım saat kadar bekletilir. Ceviz büyüklüğünde alınan yoğrulmuş kıyma avuçta sıkılarak özel yapılmış şişlere geçirilir. El su ile ıslatılarak yassıltılır, yanları da parmaklarla sıvazlayarak düzgün hale getirilir.

3. Ayrıca boş bir şişe domates doğranarak dizilir, yanına biber hatta soğan da geçirilir, şiş köftelerle birlikte mangal kömürü veya odun közleri üzerinde pişirilir. Şayet pişirmek için özel ocağımız yoksa kızdırılmış, yağlanmış ızgarada şiş kullanılmadan, fakat şişteki şekil verilip çevirmek suretiyle pişirilir. İsminden de anlaşılacağı üzere en iyisi şişte ve yanmış kömür üzerinde yapılanıdır. Burdur lokantalarında halen bu usul devam etmektedir.

4. Şiş köftelerinin iki tarafı pişirilince zaman zaman el kadar kesilmiş pideler arasına bastırılarak şiş köftenin suyu sıkılır, pideler üzerine kapatılarak ısıtılır. Şiş köfteler orta bir vaziyette pişirildikten sonra ısınan iki pide arasına konur, pidenin bize gelen tarafından bastırılarak şişleri kendi yönümüze geriye doğru çekerek çıkarılır.

5. Ayrıca, pişen domates, biber, soğan da şişlerin üzerine boşaltılır. Üzerlerine, karabiber serpilerek sıcak sıcak yenir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları