Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

DÜĞÜN ÇORBASI                           BİGADİÇ GÜVECİ                            HÖŞMERİM              

                 Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan güzeller güzeli şehirlerimizden Balıkesir, Kaz Dağı'ndan Kuş Cenneti'ne, Şeytan Sofrasından plaj ve kaplıcalarına dek her yerinde muhteşem güzellikler görebilirsiniz.

                Tatlısından tuzlusuna, sofralarında var olan her bir lezzetle damakları şenlendiriyor, yemeklerinden bir yiyenin bir daha unutamadığı nefis bir memleket olup çıkıyor. En bilinen lezzetlerinden olan höşmerim;

                Peynir ve irmik bir araya gelir de güzel olmaz mı? Elbette muhteşem olur.

Elbette yerinde yemek gibi olmaz ama canınız bir anda höşmerim isterse diye işte size höşmerim tarifi

HÖŞMERİM:

Malzemeler:

1 litre süt

1/2 tatlı kaşığı peynir mayası

1 su bardağı irmik

3 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta sarısı

1 çay kaşığı toz tarçın

Püf Noktası:

Mümkünse taze süt kullanmaya özen gösterin. Derin bir tencereye aldığınız sütü, kısık ateşte hafif ılıtın. Dibinin tutmaması için tatlı karışımını sürekli karıştırarak pişirin.

Yapılışı:

Toz şeker ve irmiği ayrı bir kapta harmanlayın.

Mümkünse pastörize olmayan doğal sütü, küçük parmağınızın dayanabileceği bir sıcaklığa getirin. Sütün parmağınızı yakmayacak derecede ılık olması gerekiyor.

Ilık süte peynir mayasını katıp kapağı kapalı tencerede 5-10 dakika kadar bekletin.

Toz şeker ve irmik karışımıyla birlikte yumurta sarısını da ekledikten sonra tencereyi ocağa alın.

Tatlı karışımını kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Dibinin tutmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.

Göz göz olup koyulaşan peynir tatlısını servis tabaklarına alıp soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.

         Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de adı geçen Balıkesir'le özdeşleşmiş yöresel bir peynir tatlısıdır. Bugün farklı pek çok ilimizde de yapılır.

Sütün ısı derecesi ve peynir mayasının oranı önemli. Farklı yapım teknikleri olsa da temel alınan tarifte verdiğim malzemeler yer alıyor. Peynir tadında bu hoş tatlı, arzuya göre fırınlandıktan sonra bir top dondurma ilavesiyle de servis edilebiliyor.

                Bir de o güveci ile meşhur Bigadiç ilçesi var ki sadece bu dayanılmaz lezzeti için bile uğrak yeri olabilir. Bigadiç güvecini diğerlerinden ayıran en önemli özellik oğlak eti kullanılması ve köz fırınında ağır ağır yaklaşık iki saatte pişirilmesidir. Fırından çıkınca saldığı kokuyu hisseder gibiyim. Türkiye’nin belki de başka yerinde göremeyeceğiniz bir şekilde hemen hemen her kasabın odun közü olan kendi fırın vardır ve eti aldığınızda pişirmeyi de sizin için yapabilirler.

            Bigadiç Güveci; Bigadiç yöresinde yetiştirilen domates, biber, mevsimine göre otlak, dağ, kır vb. alanlarda beslenen genellikle kekik, pıynar, çitlembik, yaban eriği ve kaya inciri gibi ağaçsı ve dal bitkilerle beslenen süt oğlağı, kemik suyu ve tuz kullanılarak taş fırınlarda yöreye has zeytinyağı ile birlikte 2-4 saat aralığında hazırlanan güveçlerin kokusu, nar gibi kızarmış etler, tok insanın bile iştahını kabartacak nefasettedir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları