Bilgehan BULUT

HAKLI OLMAK MI ÖNEMLİ, KAZANMAK MI?

Bilgehan BULUT

Bir gün ben,  Galileo ve Giordano Bruno oturuyorduk. Sene 1500’lü yılların sonları. İkiside çok heyecanlıydı. “ Yeni bir şey bulduk” dediler. “Ne buldunuz” dedim.  Dediler ki “Dünya düz değil yuvarlak, üstelikte dönüyor.”  Ve eklediler,  “Kilise bizi kandırıyor Dünya'yı evrenin merkezine koyan (dünya merkezcilik) anlayış yanlış, bizim gözlemlerimize göre Güneş merkezcil bir sistem mevcut,  Dünya günde bir kez kendi ekseni etrafında, yılda bir kez de Güneşin çevresinde dönüyor.” “Oğlum” dedim. “Kafayı mı yediniz?” dedim.  “Ne saçmalıyorsunuz?” dedim.  “Ağzınızdan çıkanı kulağınız duyuyor mu?” dedim. “Diyelim ki tespitleriniz doğru hadi ben inandım. İnsanlık buna hazır mı?  İnsanlığı geçtim Kilesi buna hazır mı?” dedim. “Kilise tarafından benimsenmiş ve yaklaşık 1600 yıl boyunca resmi görüş olarak varlığını koruyan Dünya merkezcil sistem ne olacak? Aklınızı başınıza alın.  Bu  söylediklerinizi unutun. Yoksa Kilise sizi yaşatmaz. Engizisyon mahkemesine çıkartır dara ağcına gönderir” dedim. Galileo’nun rengi attı geri vites yaptı. “Aslında bende inanmıyorum bunlara ama Giordano böyle” diyor dedi.

Kilise ikisini de Engizisyon mahkemesine çıkardı, yargıladı. Düşüncelerini inkara zorladı. Galileo düşüncelerini inkar etti. Mahkeme tarafından ömür boyu ev hapsine çarptırıldı. Hükümet tarafından bütün ihtiyaçları karşılandı. Ölümüne  dek bolluk bereket içinde yaşadı ve Astrofizik çalışmalarına devam edebildi kitaplar yazdı. 77 yaşında kalp krizinden gitti. Eceliyle öldü.

Giordano Bruno düşüncelerini inkar etmedi. Hapse atıldı, işkencelere maruz bırakıldı. Dövüldü, kırbaçlandı hatta konuşamasın diye dili damağına çivilendi ama hiçbir zaman düşüncelerini satmadı. 1600 yılında henüz 52 yaşındayken Roma’da bulunan Compo Dei Fiori meydanında yakılarak öldürüldü.

Peki siz olsaydınız hangisi gibi yapardınız. Haklı olmak mı önemli, kazanmak mı? Hiç şüphesiz Giordano Bruno inandığı şeylerin peşinden ölüme dek giderek düşüncelerini satmayarak Galileo’dan çok daha fazla saygıyı hak ediyor ama Galileo için de yanlış yaptı diyemeyiz. Bütün insanlık ahmaksa sen hepsinden daha akılıysan dünya düşüncelerine hazır değil ise neden onlarla inatlaşıp işkenceler çekerek ölüme gidesin.  Haksız yere pisi pisine ölmek ahmaklık değil midir? Mesele tarihe geçmek ise tarih ikisinide yazıyor. Galileo’da dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından bir tanesi.

Sizi bilmem ama ben olsam Galileo gibi yapardım. Giordano gibi yapmayı tercih edenlere de büyük saygı duyuyorum.  Olaya haklı olmak mı önemli, kazanmak mı? Açsından baktığımızda ben her zaman kazanmayı seçerim.  Hepimiz hayatımız boyunca bu seçime birçok kez maruz bırakıldık, bırakılıyoruz ve bırakılacağız. Bu hayat her defasında haklılığımızın peşinden giderek türlü türlü sıkıntılara katlanmamız gerekecek kadar değersiz değil. Tabi hakkınızı da savunmayın demiyorum. Hakkınızı savunun ama her defasında değil. Hakkınızı kazanmak için girdiğiniz savaşta çekeceğiniz acılar kazandıklarınızdan daha büyükse kaybedensiniz. İnsanlar sizi anlamıyorsa illaki de kendinizi düşüncelerinizi anlatmak, kendinizi yormak zorunda değilsiniz.  Bazen kafa sallayıp “he he sen haklınsın” deyip uğraşmamak en güzelidir. Hayatınız güzellikler dolsun. Tüm insanlık için bol kazançlı hayatlar dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları