Yalçınkaya'dan HEMA'ya işçi çıkarma tepkisi

'Hiçbir haklı gerekçe yok'

Yalçınkaya'dan HEMA'ya işçi çıkarma tepkisi

Nurdan Eroğlu

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. (HEMA) tarafından 4’ü mühendis olmak üzere toplam 32 kişinin işten çıkarılmasıyla ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. İşçilerin kış mevsiminin tam ortasında işlerine son verilerek mağdur edilmelerinin haklı hiçbir gerekçesi olmadığını ifade eden Yalçınkaya, “ ÇED olumlu kararını alması, termik santral yerin 1/25.000’lik plana işlenmesinin ardından işçi çıkarılması son derece manidardır” dedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. (HEMA) tarafından 4’ü mühendis olmak üzere toplam 32 kişinin işten çıkarılmasıyla ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. Şirketin işçileri işgücü fazlalığını gerekçe göstererek işten çıkardığını ifade eden Yalçınkaya, “Hattat Enerji ve Maden A.Ş. (HEMA); Amasra’daki madenlerinde yer altında çalışan ve çalışma süreleri 3 ile 9 yıl arasında değişen 28’i maden işçisi, 4’ü mühendis olmak üzere toplam 32 emekçinin işine “işgücü fazlalığını” gerekçe göstererek son vermiştir. Maden şirketine ait ocaklarda, yerin yüzlerce metre altında çalışarak evini geçindirme derdinde olan maden emekçilerinin kış mevsiminin tam ortasında işlerine son verilerek mağdur edilmelerinin haklı hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.

“İŞÇİLERİN İŞTEN ÇIKARILMASI MANİDAR”

“ÇED olumlu” kararının alınmasının ardından işçilerin işten çıkarılmasının manidar olduğunu dile getiren Rıza Yalçınkaya, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“HEMA şirketinin kurmak istediği termik santral ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED olumlu” kararını alması, termik santral yerin 1/25.000’lik plana işlenmesinin ardından işçi çıkarılması son derece manidardır. Kurmak istediği termik santral ile 11 bin kişiye istihdam olanağı yaratacağı vaadiyle yöre halkının gözünü boyamaya çalışan, kendilerini bölge insanına umut kapısı olarak sunan HEMA’da halen 300’e yakın Çinli işçi ucuz işgücü olarak çalıştırılmaktadır. Yabancı işçileri ucuz işgücü deposu olarak gören bir istihdam anlayışına odaklı, sadece kar ve çıkar mantığı ile günü birlik hareket eden, amacına ulaştıktan sonra bölge insanına verdiği sözleri unutan bu şirketin aldatmacalarla örülü karakteri artık net olarak ortaya çıkmıştır.

“ŞİRKETİN GERÇEK AMACI KÖMÜR ÇIKARMAK DEĞİL”

Şirketin ilk işi yer altında çalışan sendikalı maden emekçilerin işine son vermek olmuştur. Böylece amacının bölgede istihdam yaratmak ve yer altı zenginliklerini milli ekonomiye kazandırmak olmadığı bir kez daha açık bir biçimde gözler önüne serilmiştir. Şirketin gerçek amacı kömür çıkarmak değil, ithal kömüre dayalı termik santrali Amasra’ya kurmaktır. Bunun için de yüzü Ukrayna’ ya bakan devasa bir limanı 1/25.000’lik plana işletmiştir.

“SİYASİ İKTİDAR DUR DEMELİDİR”

HEMA’da yaşananlar, ülkemizde hak ve özgürlüklerin, özellikle de çalışma hayatındaki sendikal hak ve özgürlüklerin kağıt üzerinde kaldığının somut bir göstergesidir. Siyasi iktidar artık daha fazla zaman yitirmeden HEMA’daki maden emekçilerinin haklarını korumak, gözetmek ve işlerine yeniden dönmelerini sağlamak için devreye girmelidir. Sosyal devletin temel sorumluluğu budur. Maden ocaklarında iş güvenliğinden ve iş güvencesinden yoksun, düşük ücretle çalışmak zorunda bırakılan işçi ve emekçilere devlet sahip çıkmalı, kara kışta işsiz kalan, borç içinde bin bir zorlukla yaşamını sürdürmeye çalışan işçilerimizi zora sokan şirketin bu tutumuna derhal siyasi iktidar dur demelidir.

“BU FİRMAYA ARTIK DUR DENMELİDİR”

Zira ailesini geçindirmek, onların önüne bir lokma ekmek getirebilmek gayesiyle, yer altında çalışan maden işçileri, şirketin keyfine göre istediği zaman işten atabileceği, kapının önüne koyabileceği köleleri değildir. Bartın’a kömür çıkartmak için gelen bu firma, devlete taahhüt ettiği kömürü çıkartacağına, maalesef işçi çıkartmakla meşgul olmaktadır. Bu firmaya artık dur denmelidir. Maden işçilerine ve Bartın evlatlarına sahip çıkılmalıdır.”