Ulus'ta hak sahipleri belli oldu

611 kişi kura çekimine katılacak

Ulus'ta hak sahipleri belli oldu

Nurdan Eroğlu

Ulus Belediyesi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ilçeye yapılacak olan 3+1 ve 2+1 toplu konutları için kura çekimine katılacak olan hak sahiplerinin listesini yayınladı. 2+1 konutlarda 454, 3+1 konutlarda ise 157 kişi olmak üzere toplam 611 kişi kura çekimine katılmaya hak kazandı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Ulus İlçesine yapılacak olan 3+1 ve 2+1 toplu konutları için kura çekimine katılacak olan hak sahipleri belli oldu. Ulus Belediyesi, hak sahiplerinin listesini Facebook hesabından yayınladı. Listeye göre 2+1 konutlarda 454, 3+1 konutlarda ise 157 kişi olmak üzere toplam 611 kişi kura çekimine katılmaya hak kazandı. Peki kura çekilişi nasıl yapılacak? Sözleşme için istenilen belgeler neler? Oturma koşulu ve devir işlemleri ne? İşte o soruların cevabı!

 KURA ÇEKİLİŞİ
 

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecek. Engelli vatandaşlara konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak. Emekli vatandaşlara konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak. Diğer başvuru sahipleri başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecek.

SÖZLEŞME İÇİN İSTENİLEN BELGELER

 Başvuru sürecinin ardından hak sahibi olacak vatandaşlardan sözleşme imzalama aşamasında ibraz edilmesi istenilecek belgelerse şu şekilde;

İl/ilçe  Nüfus Müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı ve  adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar 3 (üç ) yıl ikamet ettiğini kanıtlayacak belge).  1. Kategori Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri hariç olmak üzere diğer 3 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğünden başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) bulunmadığına dair belge. Hane halkı gelirinin en fazla net 3.200 olduğunu kanıtlayan gelir belge. Başvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler. Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belge. Başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi.

1.Kategoride evrak ibraz ederek hak sahibi olanlardan toplu konut fonundan şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisinden yararlanmak istenmesi durumunda sözleşme imzalama işlemleri ise şu şekilde olacak;
 

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. olması halinde; İlan edilen tarihler arasında kura ile belirlenen konuta ilişkin “Konut Tahsis Belgesi”ni ilgili Banka Şubesinden temin edecek. Hak sahibine ilişkin bilgiler ile “Konut Tahsis Belgesi”, ilgili Temerküz Banka şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne ulaştırılacak. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü hak sahibine ilişkin kredi talebini Toplu Konut İdaresi Başkanlığına iletecek ve açılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilecek. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacak. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılacak ve bu miktar kredi tutarını geçemeyecek.

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. dışında başka bir banka olması halinde; İlan edilen tarihler arasında ilgili Banka şubesinden alacakları “Konut Tahsis Belgesi”ile birlikte T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesine başvurulacak. Başvurular T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Bireysel Krediler Daire Başkanlığı’na iletilecek. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından İdareden talep edilen kredi tutarları konut satışına aracılık eden Banka şubesinde hak sahipleri adına açılan hesaba aktarılacak. Aktarılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilecek. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacak. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılacak ve bu miktar kredi tutarını geçmeyecek.

Evrak ibraz ederek hak sahibi olan ve toplu konut fonundan şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisini kullanmaksızın 1. kategoride sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda sözleşme imzalama işlemleri şu şekilde gerçekleşecek;

İdarece ilan edilecek tarihler arasında, kura ile belirlenen konuta ilişkin peşinat bedelini yatırarak sözleşme imzalanacak. Söz konusu kişilere bu satış kampanyasından bir defaya mahsus olmak üzere konut satışı yapılacak. Konutlar, yüzde 10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacak. 
 
 OTURMA KOŞULU VE DEVİR İŞLEMLERİ
 
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecek. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup,   alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecek. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecek.

Ayrıntılı ve kesin bilgiler için www.toki.gov.tr, www.ulus.bel.tr adresleri ziyaret edilebilir. Ayrıca TOKİ ve Ulus Belediyesine şahsen müracaatlarla da bilgi temin edilebilir.