UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI

1 yıl önce İnkumu açıklarında batan Arvin adlı kuru yük gemisi personelini başarılı bir operasyonla kurtaran Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı personeline Ukrayna tarafından Devlet Ödülü olan Kurtarılan Hayat Madalyası verildi. Kurtarma çalışmalarına katılan 5 personele madalyalarını, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar takdim ederken Büyükelçi Bodnar, başarılı operasyonun koordinesini sağlayan Bartın Valisi Sinan Güner'e de teşekkür etti.

UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI

 

Arvin adlı kuru yük gemisi, 1 yıl önce 17 Ocak’ta İnkumu açıklarında batmış, olayın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren de Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı ve Bartın Valiliğince arama kurtarma operasyonu yapılmıştı. Operasyonda gemi personelinden 5’i Ukrayna 1 Rus olmak üzere 6 kişi kurtarılmış, 3 kişinin de cansız bedenine ulaşılmıştı. Bu feci olayın yıldönümünde Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Bartın’a gelerek gemi personelinden birçoğunu başarılı bir operasyonla kurtaran Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı personeline Ukrayna tarafından Devlet Ödülü olan Kurtarılan Hayat Madalyasını takdim etti.

Bodnar kayıpları andı

Büyükelçi Bodnar’ı tören öncesinde Bartın Valisi Sinan Güner ve eşi Beyhan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, başta olmak üzere askeri erkan ve Valilik personeli karşıladı. Bartın Valiliği şeref defterini imzalayan Bodnar, makamda bir süre Vali Güner ve beraberindekilerle görüştü. Madalya töreninde ise Vasyl Bodnar, 1 yıl önce hayatını kaybeden gemi personelini anarken kurtarılan personelin de Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı ve Bartın Valiliğinin yaptığı başarılı operasyon sayesinde bugün Ukrayna’da hayatlarına sağ olarak devam edebildiğini söyledi.

Bodnar: “Hayat kurtarmak gerçekten çok asil bir meslek”

Hayat kurtarmanın çok asil bir meslek olduğunu ifade eden Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, şöyle konuştu:

“Bugün aslında anma ve şehitler günü. 1 sene önce bugün hem Ukrayna vatandaşlarından hem de diğer ülkelerin vatandaşlarından kayıplar olan bir trajedi yaşandı. Ama hayatların çoğu kurtarılabildi. Bu hayatlar, Sahil Güvenliğin, Valiliğin, deniz ve hava kuvvetlerinin organizesi ve eş zamanlı çalışması sayesinde kurtarılabildi. Hayat kurtarmak gerçekten çok asil bir meslek. Çünkü bu meslek fedakarlık gerektiriyor. Bizim vatandaşlarımızı kurtaran personel kendi hayatlarını riske atarak bu özveriyi gerçekleştirdi. İklim şartlarının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Çünkü o zaman dalga yüksekliği 6 metre civarındaydı ve bu zor şartlar orada yapılan çalışmaları neredeyse imkansız kılıyordu

“Ne kadar teşekkür etsek az”

Ama fedakar çalışmalarınız sayesinde 5’i Ukrayna vatandaşı olmak üzere 6 vatandaş hayatlarına devam ediyor. Bu durumda ne kadar teşekkür etsek az. Ukrayna Cumhurbaşkanımız, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şahsen teşekkürlerini iletti. Biz de bu madalyaları takdim ederek teşekkürlerini tekrar sunuyoruz. Bende Vali Beye arama kurtarma çalışmalarındaki çalışmalarından dolayı teşekkür ettim. Bu vesileyle gerçekleştirilen başarılı operasyondan dolayı Cumhurbaşkanımız kurtarmaya katılan Sahil Güvenlik Personeline Ukrayna Devlet Ödülü olan Kurtarılan Hayat Madalyasını takdim etmeye karar verdi. Bu madalyaları kendilerine takdim etmekten onur duyacağım.”

Güner: “Arama kurtarma ekipleri ivedilikle olay mevkiine intikal etti”

Kazada kaybolan ve vefat eden personeli saygıyla anan Bartın Valisi Sinan Güner ise şunları söyledi:

“17 Ocak 2021 tarihinde saat 12:16’da Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı tarafından 1 ticari geminin alabora olduğu ihbarı alınmış, buna istinaden yapılan araştırma neticesinde Bartın limanı demir sahasında bulunan Palau bandıralı Arvin isimli kuru yük gemisinin ikiye bölünmek suretiyle battığı ve içerisinde bulunan 12 mürettebatın denizde olduğu bilgisi elde edilmiştir. İvedilikle olay mevkiine intikal eden arama kurtarma ekiplerimizin bölgede yaptığı çalışmalar neticesinde 1’i Rusya vatandaşı 5’i Ukrayna vatandaşı olmak üzere 6 kişi sağ olarak kurtarılarak gerekli tedavileri yapılmak üzere Bartın Devlet hastanesine sevk edilmiş, 1’i Rusya vatandaşı 2’i Ukrayna vatandaşı olmak üzere 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşılmış, ekiplerimizin bütün gayretlerine rağmen 3 Ukrayna vatandaşına maalesef ulaşılamamıştır.

“Bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını temi ediyorum”     

Olayı, ilk anından itibaren takip eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir başta olmak üzere, üstün gayret ve başarıları nedeniyle bugün taltifle onurlandırılan Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı komutan ve personeline, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü personeline, iş birliği yapan Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına, lojistik destek sağlayan Bartın Belediyesi ve Bartın İl Özel İdaresi olmak üzere bütün kamu kuruluşlarına ve muhtarlıklara, basın mensuplarına, olayın ilk anından itibaren Valiliğimizle iş birliği içinde bulunan ve bugün burada bulunmakla bizleri mutlu eden ve onurlandıran Ukrayna Büyükelçisi ekselansları Vasyl Bodnar ve kıymetli çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması umuduyla kazada vefat ve kaybolan denizcileri saygıyla anıyor, ailelerine üzüntülerimi bildiriyor, sağ kurtulanlara sağlıklı bir yaşam temenni ediyorum.  Ukrayna büyükelçisi ekselansları Vasyl Bodnar ve kıymetli heyetini, törene katılanları bir kez daha saygıyla selamlıyor, başarılı personelimi tebrik ediyorum.”

Ukrayna’dan  Devlet Ödülü Madalyası

Sinan Güner’in konuşmasının ardından Bodnar, başarılı operasyonun koordinesini sağlayan Bartın Valisi Sinan Güner’e teşekkür belgesi verirken operasyonda yer alan Sahil Güvenlik Personelleri As Subay Kıdemli Başçavuş Onur Tataroğlu, As Subay Kıdemli Üst Çavuş Hüseyin Özdemir, As Subay Cavuş Ahmet Ayberk Can, Uzman Cavuş Semih Kurt ve Uzman Çavuş Mücahit Eşme’ye de  Ukrayna tarafından Devlet Ödülü olan Kurtarılan Hayat Madalyasını takdim etti.

 

UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI
UKRAYNA'DAN BAŞARILI PERSONELE DEVLET ÖDÜLÜ MADALYASI