Tunç'tan Başbakana toplu açılış daveti

Tesisler artık resmen hizmette

Tunç'tan Başbakana toplu açılış daveti

Nurdan Eroğlu

Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bartın Belediyesi tarafından yapılan ve yüzde 85’i Avrupa Birliği hibe fonlarından karşılanan  Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ile İnkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplu açılış töreninde Başbakan Yıldırım tesisin yapıldığı Dallıca’ya canlı bağlandı. Bartın’da 74 projenin açılışa hazır olduğunu ifade eden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, “74 projenin 74 plakada açılışını 210 trilyonluk projenin açılışını sizlerle birlikte Bartın’da gerçekleştirmek istiyoruz” diyerek Yıldırım’ı Bartın’a davet etti.

Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bartın Belediyesi tarafından yapılan ve yüzde 85’i Avrupa Birliği hibe fonlarından karşılanan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ile İnkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisinin açılışını dün gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplu açılış töreni kapsamında Başbakan Yıldırım,  tesisin bulunduğu Dallıca’ya canlı bağlandı. Dallıca’daki mini törende Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başta olmak üzere, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Osman Arslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav ve Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ve Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, AK Partili Belediye Meclis Üyeleri, MHP’li Belediye Meclis Üyeleri, daire müdürleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bartın Belediyesi personeli yer aldı.

ÖZHASEKİ: “BÜTÜN HESAPLARIMIZI 2023'E GÖRE YAPTIK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Külliyedeki açılış töreninde yaptığı konuşmada bütün hesapları 2023 hedefine göre yaptıklarını söyledi. Özhaseki “120 ayrı şehirde yapmış olduğumuz tesisin açılışını yapacağız. Bu tesisler içinde katı atık bertaraf tesisleri var. Artıma tesisleri, temiz hava merkezleri, çevre düzenlemesi yaptığımız yerler var. 300 belediyeye temizlik ve çevre ile ilgili araçlar teslim edeceğiz. 20 bin civarında çöp vidanjörünü de teslim ettik. Onların da açılışını yapmış olacağız.
Son yıllarda çevre ile ilgili konuların insanlığı ve dünyayı yakından ilgilendiriyor. Dünyada bu konuda onlarca konferans tertipleniyor. Ülkeler bir araya geliyor. Çevredeki tahribatı nasıl önleriz diye kafa yoruluyor. En son yeşil iklim fonu adı ile bir fon oluşturuldu ve 100 milyar dolarlık bir fonun burada harcanması söz konusu.  Şehirlerimizin daha da büyüyeceği, atıkların daha da çoğalacağı bir ortamda eğer tedbirler almazsak gelecekte bizi felaketler bekliyor.  Arıtma suyu noktasında yüzde 80'lerdeyiz. Bunu 2023'e kadar evlerimizden attığımız bütün atık suları, temizleyerek tabiata verecek şekilde plan yaptık. Her sene en az 150 tane kadar atık su artıma sistemi yaparak tamamlayacağız. Bütün hesaplarımızı 2023'e göre yaptık. Hepsini başaracağız” dedi.

YILDIRIM: “ÇEVREYİ VE ŞEHİRCİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ”

Başbakan Binali Yıldırım ise terör örgütlerinin referandumda 'evet' çıkmasından korktuğunu söyledi, muhalefete de "Rejim değil kimyaları değişiyor" sözleriyle yüklendi. 81 ilde dağıtımı ve açılışı yapılan  projeler ve araçların toplam bedelinin  955 milyon TL olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

“Zaman yok o kadar çok eser o kadar çok proje var ki.  Memleketin her kösesinde Toplu açılışını yapıyoruz. Tesisler arasında katı atık depolama tesisi, arıtma tesisi, temiz hava merkezi, içme suyu şebeklerine kadar bir çok yatırım. Ayrıca 340 tane çevre temizlik aracı var.  Ayrıca  21 adet çöp konteynırı dağıtımı yapılıyor. 81 ilde dağıtımı ve açılışı  yapılan  bu hizmetler projeler ve araçların toplam bedeli  955 milyon yaklaşık 1 milyar katrilyon. Helali hoş olsun. Şehirlerimize beldelerimize. Şehirlerimiz yaşanabilir marka şehirler olsun. Bu yatırımlar ne ilk ne de son. Bu daha başlangıç.  Bunun daha devamı gelecek. AK parti çevre ve şehircilik konusunda da farklı bir partidir. Hiçbir partide bakanlık yanı sıra parti genel başkan yardımcılarına baktığınız zaman bizde hem yerel yönetimler genel başkan yardımcılarımız var. Ayrıca belediyelerden sorumlu genel başkan yardımcıları da var. Bizler çevreyi ve şehirciliği önemsiyoruz. Yıl içerisinde açılışlar yapmaya yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.

“YENİ BİR TÜRKİYE İNŞA ETTİK”

Şehir, bir medeniyettir. Marifet halkın kalbini, ruhunu ihya edecek, insana huzur verecek şehirler imar etmektir. İlk günlerden beri yanlışları doğruya tahvil etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yanlış imar edilmiş şehirleri, kentsel dönüşüm diyerek kendi elimizle yaptığımız bu rezilliği düzeltmeye gayret ediyoruz. 200'den fazla yerde kentsel dönüşüm ilan ettik. İzmir'in yüzde 62'si imarsız, kuralsız ve depreme dayanıklılık bakımından sorunlu. Bütün Türkiye çapında olaya baktığımızda 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyorum. Bunları daha baştan düzgün yapsaydık. 15 yılda memleketin bir ucundan diğer ucuna uzanan yeni bir Türkiye inşa ettik. Yaşanabilir marka şehirler bizim AK Parti iktidarının şehircilikteki en önemli hedefidir. Bu bir ihya hareketi, zaman içinde daha iyi yere gelecek. 

“15 YILDA TÜRKİYE’NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİK”

15 yılda Türkiye’nin çehresini değiştirdik. Yollar su medeniyet. Şehirleri ülkeleri bölünmüş yollarla hızlı trenlerle modern hava alanları ve hava yolu taşımacılığı ile birbirine bağladık. 6 bin km devraldığımız bölünmüş yol miktarını 24 bin km ye çıkarttık. 3 kat üzerine koyduk. 80 yılda 6 bin, 15 yılda 18 bin ak parti farkı bu. Az laf çok iş.  Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyduk. Biz bu yola baş koyduk. Vatandaşlarımızın hızlı tren özlemini gerçeğe çevirdik.  15 yılda 81 ilde 755 bin konut inşa ettik. Gelişmişlik en çok şehirlerde kendini gösteriyor. Her şehrin kendi değerleri ile kendi potansiyeli kendi zenginliği ile birer marka yapmayı hedef olarak önümüze koyduk. Bu hedeflerimizi de gerçekleştirdik.  Türkiye’de ilk defa çevreye karşı işlenen suçları TCK kapsamına dahil ettik. Atık su hizmeti verilen belediye nüfusu  yüzde 35’di  Türkiye de  yüzde 81’e ulaştırdık.  Demek ki geriye yüzde 19 kalmış. Atık su hizmeti götürülemeyen yerler. Çöpsüz temiz şehirler için katı atık depolama sayısını 15 den 83 e çıkarttık. Atık çöp toplama tesislerinde elektrik üretiyoruz.  Şuan için 28 adet depolama sahasında 175 MGW enerji üretimi  var. 15 yılda tam 4 milyar fidan diktik. Her ilde bir şehir ormanı projesini başlattık. Bal ormanları piknik alanları rekreasyon alanları. Okul bahçeleri üniversite külliyelerini ibadethaneleri, mezarlıkları,  hastane sağlık ocakları bahçelerini yol kenarlarını özellikle bölünmüş yolların kenarlarını orta refüjlerine sürekli ağaçlar dikiyoruz. Şehirlerde ilçelerde yeşil alanlar oluşturuluyor. 15 yılda Orman varlığımızı  2 milyon  hektar seviyesinde  arttırdık. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman yapıyoruz.

“184 OVAYI TARIMSAL SİT ALANLARI İLAN EDİYORUZ”

Tarım Bakanlığımız bir karar aldı. Türkiye genelinde 184 tane ova var. Bu ovaları tarımsal sit alanları ilan ediyoruz. Ettik. Bunun dışında bir amaçla kullanılmayacak.  Tarım için  verim için çok önemli. Kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu bağlamda 187 proje 162 bin konutluk devam eden  iş var.

“REFERANDUMDAN EVET ÇIKACAK SİZ DE BİTECEKSİNİZ”

Hele hele bu alçak terör örgütünün güneydoğuda yaptığı bu hendekler binaları yerle bir oldu. Orda ki Kürt kökenli vatandaşlarımız evlerini terk etmek zorunda kaldı. Biz onların canına okuduk. Hepsini o şehirlerden çıkardık.  Şimdi onlara dışarda hayat hakkı yok. Hangi deliğin arkasında olursa olsun bulup teker teker çıkarıyoruz. Aman bu referandum evet çıkarsa biz bittik. Çıkacak evet siz de biteceksiniz başka yolu yok. Bölgedeki vatandaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Siz kimliğinizle gurur duyun. Kürt müsünüz? Kürtlüğünüzle iftihar ediniz. Aman PKK terör örgütü sizinle ilgili hiçbir derdi yok. Bunların işi gücü size hayatı zehir etmek. Yaşlı demez çocuk demez alçakça şehit eder. Asıl Kürt vatandaşlarımız terör örgütü diye bir sorunları var bu sorunu gündemden kaldıracağız. Kalkmaya başladı. Dünyada aynı anda 3 tane terör örgütü ile mücadele eden bir ülke gösterin bana. FETÖ PKK ve DAEŞ  bu alçak terör örgütü ile mücadele ediyoruz. Tek mücadeleyi veren Türkiye.

“MAVİ BAYRAK SAYISINDA DÜNYADA İKİNCİYİZ”

Bu güne kadar 4 bin 500 den fazla tarihi eseri onardık. Aslına uygun hale getirdik. Doğu ve güneydoğuda terör yüzünden yıkılan 30 bin konutun yapımına başladık. Bütün yolları asfaltladık. Kaldırımlar çevresi bahçesi hepsi tam tekmil yeniden yeni mahalleler yeni şehirler kuruyoruz. Yeter ki insanımızın yüzü gülsün bu alçak terör örgütünün verdiği zararlar yok olsun. Daha önce gemilerin atıkları toplanmıyordu. Denize boşatıyorlardı. Bu da yasaklandı. 269 limanda atık toplama tesisi var. Kimisi enerjiye gübre dönüştürülüyor. Denize kıyısı olan şehirlerimize mavi bayrak veriliyor. 15 yılda mavi bayraklı sayımızı 127 den 444 e çıkarttık. Dünyada ikinciyiz. 15 yılda dünya ya biz bir şey anlattık. Nedir o biz bunları yapabiliriz.  Bu millet Azmederse kararlılık gösterirse her şeyi başarabiliriz millet Fatih’in torunları o gemileri karadan denize indirdi. Onun torunları da trenleri arabaları denizin altından karaya çıkardı farkımız bu. Bu bir ekip işi bu bir inanç. Ak parti olarak biz şu prensibi uyguladık zor olan hemen yapılır imkansız olan biraz zaman alır.

“TEK BAŞINA İKTİDAR DÖNEMİ BAŞLAYACAK”

Ustalık eserlerimiz bir bir hayata geçiyor. Dünyanın en büyük havalimanı, şehir hastaneleri, köprüler... Şimdi çıkmış konuşuyorlar, 'Bu halk oylaması olursa Türkiye bölünür.' Türkiye bölünmez kardeşim, Türkiye 80 milyon vatandaşıyla tek bayrak, tek devlet, tek vatan, tek millet. 16 Nisan'da sandığa gideceğiz. Sanki ölüm, kalım meselesi, sanki genel seçim oluyor. Seçim falan yok, bu bir referandum. Mevcut sistem, Cumhuriyet kuruldu, parlamenter sistem. 1923'ten bu yana bak sürekli problem. İki yerde problem çıkıyor; bir zayıf iktidarlarda, ikincisi Cumhurbaşkanı seçimlerde. Şimdi mevcut sistemde ne yapıyoruz; seçim oluyor milletvekillerini seçiyoruz. O milletvekilleri Meclis'te. Cumhurbaşkanı bu partilerden en büyük partinin genel başkanına hükümeti kurma görevi veriyor. Eğer hükümeti kurarsa, güvenoyu için Meclis'e geliyor, güvenoyu alıyor, çalışmaya başlıyor. Bu iş 2-3 ay sürüyor. Yani millet sandıktan memleketi kimi yöneteceğine karar veremiyor. Veremediği için orada da ali cengiz oyunu başlıyor. Milletin seçtiği değil, vesayet odakları hükümet kuruyor. 1995 seçimlerini hatırlayın. Refah Partisi ile Anavatan Partisi koalisyon kuracaktı, birileri birinin kulağını çekti vazgeçtiler. Doğru Yol ile kuruldu, onları da rahat bırakmadılar. Cumhurbaşkanı orada vesayet odakları ile birlikte hareket etti.  Biz 2007'de Cumhurbaşkanı'nı seçemedik. 354 milletvekiliyle Cumhurbaşkanı seçemedik. CHP hemen doğru Anayasa Mahkemesi'ne. Biz de millete gittik. Orada işte Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi gereken kanunu gönderdik, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi bitmiş Cumhurbaşkanı onaylamadı. Tekrar gönderdi, biz de yolladık, doğru Anayasa Mahkemesi'ne. Sonra referandumu yaptık, millet yüzde 69'la Cumhurbaşkanı'nı doğrudan vatandaşın seçmesi için karar verdi. O günden itibaren her şey değişti.”

Binali Yıldırım konuşmasının ardından ilk olarak Samsun’a daha sonra da Bartın’a canlı bağlandı. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, canlı bağlantıda Yıldırım’ı 74 projenin toplu açılışı için Bartın’a davet etti. Tunç, “Bartın’dan sevgilerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz. Sayın Başkanımız, bugün Bartın için çok önemli bir yatırımı hayata geçiriyoruz. Bartın Atıksu Artıma Tesisleri Bartın Irmağı’nı kirletmekten kurtaracak çok önemli bir yatırım. Bartın Irmağı’nın önemli bir özelliği var sayın başbakanımız, denizden şehir merkezine doğru 14 kilometre boyunca teknelerin yüzebildiği doğal nitelikte bir ırmak. Irmağımız kanalizasyon atıklarıyla kirleniyordu. Şimdi Atıksu Arıtma Tesisleriyle beraber Bartın Irmağı tertemiz akacak. DSİ’nin Irmak Islah ve Deklarasyon projesi var. İnşallah o da hayata geçtiğinde 400 milyonluk bir yatırım Bartın Irmağı turizmde Türkiye’nin ve Karadeniz’in cazibe noktalarından bir tanesi haline gelecek. İnkumu Karadeniz’in en uzun plajlarından bir tanesidir. Ankaraların en yakın denizi durumunda. Bundan sonra İnkumu’nda da kirli atıklar atılmayacak. Bugün açılışını gerçekleştiriyoruz. Tabi Bartın’da yapılan yatırımlar sadece bunlarla kalmıyor. Şu anda 74 tane projemiz açılışa hazır vaziyette. 16 Nisandan önce zatıalinizi Bartın’a bekliyoruz tüm Bartınlar olarak. 74 projenin 74 plakada açılışını 210 trilyonluk projenin açılışını sizlerle birlikte Bartın’da gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Yılmaz Tunç’un konuşmasının ardından tesisin açılış kurdelasını Vali Nusret Dirim, Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Müdür Ali Özcan, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav ve MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik birlikte kesti.