Tunç'tan HDP'nin kapatılma davasıyla ilgili açıklama

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. Hazırlanan 609 sayfalık iddianamede HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirtilirken HDP'ye açılan bu davanın ardından bir açıklamada bulunan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 'Siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kapatılması elbette ki tasvip edilemez. Ancak HDP, Türk yargısının, uluslararası hukukun terör örgütü olarak kabul ettiği örgütlerle arasına mesafe koymamakta direnmeseydi, böyle bir gündem olmayacaktı.' dedi.

Tunç'tan HDP'nin kapatılma davasıyla ilgili açıklama

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 2 Mart’ta hakkında resen inceleme başlattığı HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede HDP yönetici ve üyelerinin “terör örgütü PKK ile birlikte hareket ettikleri ve örgütün uzantısı olarak faaliyette bulundukları” belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, yazılı açıklamasında, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlar olduğunu belirtti.

Siyasi partilerin bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmelerinin esas olduğunu vurgulayan Şahin, bununla birlikte Anayasa'nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiğinin düzenlendiğini bildirdi.

Tunç: “Siyasi partilerin kapatılması elbette tasvip edilemez ancak…”

HDP’ye açılan bu davanın ardından TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, bir açıklamada bulunarak “Türkiye Cumhuriyeti Demokratik Hukuk Devletidir. Siyasi Partilerin uyacakları esaslar Anayasa ve kanunlarımızda bellidir. Siyasi partilerin eylemleri suç işlenmeyi teşvik edemez. Bir siyasi parti hakkında bu nedenle dava açılması ve karar verilmesi bağımsız yargının görevidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın, HDP hakkında, PKK ve bağlı örgütlerle birlikte hareket etmesi gerekçesi ile kapatılması talebiyle açtığı davada kararı Anayasa Mahkemesi verecektir. Bu aşamada bağımsız yargının toplanan deliller ve dosya kapsamına göre vereceği kararı beklemek gerekir. Siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kapatılması elbette ki tasvip edilemez. Ancak HDP, Türk yargısının, uluslararası hukukun terör örgütü olarak kabul ettiği örgütlerle arasına mesafe koymamakta direnmeseydi, böyle bir gündem olmayacaktı.” dedi.