TUNÇ'TAN AYÇİÇEK YAĞI AÇIKLAMASI

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken yağ ithalatı yapan gemilerin çıkışına izin verilmediği haberleri üzerine ülke genelinde olduğu gibi Bartın'daki tüketiciler, Cuma gününden itibaren marketlerde 5 litrelik yağ almaya yöneldi. Bartın'da özellikle hafta sonu zincir marketler dahil birçok marketlerdeki raflarda 5 litrelik yağ kalmadığı gözlenirken TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sosyal medyadan bilgilerin doğru olmadığı yönünde bir paylaşımda bulundu. Milletvekili Tunç, 'Endişe edilecek bir durum söz konusu değil' dedi.

TUNÇ'TAN AYÇİÇEK YAĞI AÇIKLAMASI

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken yağ ithalatı yapan gemilerin çıkışına izin verilmediği haberleri üzerine ülke genelinde olduğu gibi Bartın’daki tüketiciler, Cuma gününden itibaren marketlerde 5 litrelik yağ almaya yöneldi. Tüketiciler, özellikle hafta sonu marketlerden en az 2 adet olmak üzere 5 litrelik yağ alırken zincir marketler başta olmak üzere Bartın’daki birçok markette raflarda 5 litrelik yağ kalmadığı gözlendi. Market raflarında genellikle 1, 1.5 ve 2 litrelik yağlar kalırken TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sosyal medyadan bilgilerin doğru olmadığı yönünde bir paylaşımda bulundu.

“Gerekli tedbirler alınmıştır”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamalarını paylaşan Milletvekili Tunç “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi açıkladı: “Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ay çiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.” ifadelerinde bulundu.

Bakan Kirişçi “Her türlü tedbir alınmaktadır”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklama şu şekilde:

“Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığına yönelik gerçeği yansıtmayan spekülasyonlara yer verildiği görülmüştür.

Ülkemizde ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşanmıştır. Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır.

Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen, yurtiçindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır.

Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır.

Bununla birlikte ülke genelindeki mevcut yağış durumu, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansımaktadır. Bu çerçevede, Çukurova Bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1.5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayciçek tohumu ve yağı stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.

Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında; ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır.

Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”