Tunç, referandum çalışmalarına devam ediyor

'Halk yürütmeyi doğrudan seçecek'

Tunç, referandum çalışmalarına devam ediyor

Haber Merkezi

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, Bartın şehir merkezinde Gölbucağı Mahallesi ve Hükümet Caddesindeki esnafları ziyaret etti. Esnafa hayırlı işler dileğinde bulunan Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı. Tunç, vatandaşlarla da kıraathanelerde buluştu.

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav,  AK Partili Belediye Meclis Üyesi İlker Camcı ile birlikte Bartın şehir merkezinde Gölbucağı Mahallesi ve Hükümet Caddesindeki esnafları ziyaret etti. Vatandaşlarla da kıraathanelerde bir araya gelen Tunç, hem esnafa hem de vatandaşlarla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getiren anayasa değişikliğinin ülkemizin geleceği için çok önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Yılmaz Tunç “Bu değişikliklerle darbeci ruhun, vesayetçi anlayışın izlerini anayasamızdan siliyoruz. Anayasamız daha demokratik hale geliyor. Cumhuriyetimiz daha da güçleniyor. Bu değişiklikle meclis daha da güçlü olacak. Koalisyonlar tarihe karışacak. İstikrar sürekli, kalkınma hızlı olacak” dedi.

“YÜRÜTMEDE ÇİFT BAŞLILIK ORTADAN KALDIRILACAK”


Yürütmede çift başlılığın ortadan kaldırıldığını kaydeden Tunç, “Yürütmede çift başlılık ortadan kaldırılmaktadır. Anayasamıza göre yürütme çift başlı, bir tarafta halkın seçtiği cumhurbaşkanı, diğer tarafta yine halkın seçtiği başbakan. Şu anda uyum sorunu yok. Ancak bunun ilanihaye böyle devam etme garantisinin olduğunu kimse söyleyemez. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda ülkemizin çözümü mümkün olmayan siyasi krizlerle karşı karşıya kalmaması için yürütmeyi çift başlı olmaktan kurtarmak neden rejim değişikliği olsun, aksine rejimi daha da tahkim eden, güçlendiren bir değişikliktir” şeklinde konuştu.  

“HALK YÜRÜTMEYİ DOĞRUDAN SEÇECEK”

Halkın yürütme organını doğrudan seçeceğini dile getiren Tunç, “Diğer önemli husus, halkın yürütme organını, yani hükümeti, parlamento içinden dolaylı seçmesinin yerine doğrudan seçmesini öneriyoruz. Halkın 5 yıllığına doğrudan seçtiği, 5 yıl sonra hesabını sorma imkanı bulduğu, beğenirse yeniden seçme imkanının olduğu, beğenmezse bir sonraki seçimde değiştirebildiği, koalisyon ihtimalinin artık ortadan kalktığı, istikrar üreten bir hükümet sistemine geçiş, cumhuriyet rejimini daha da güçlendirecektir. Parlamenter sistemin ülkemize maliyetini burada yeniden tekrar etmeye gerek yok. Tek başına iktidarlar dışında siyasi krizlerle, ekonomik krizlerle, güvenlik sorunları ile vesayetçi anlayışlarla ve darbelerle anılan bu sistem cumhuriyetimizin güçlenmesini, ülkemizin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmasını geciktirdiği tartışma götürmez bir gerçektir” açıklamasında bulundu.

“DİKTA İDDİALARI ALGI YÖNETİMİ”

Cumhurbaşkanlığı sisteminin tek adam rejimine ve diktaya yol açacağı eleştirileri tamamen bir algı yönetimi olduğunu vurgulayan Yılmaz Tunç, “Cumhurbaşkanlığı sisteminin tek adam rejimine ve diktaya yol açacağı eleştirileri tamamen bir algı yönetimidir.  Teklifin maddelerine bakıldığında, şu anda vatana ihanet dışında soruşturulamayan bir Cumhurbaşkanı vardır. Bu değişiklikle TBMM, Cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları görevleri ile ilgili soruşturabilecektir. Milletvekilleri, yürütmeyi, meclis araştırması, genel görüşme ve soru önergeleri ile denetleyebilecektir. Kanunları yapmak, bütçeyi onaylamak Meclisin yetkilerindendir. Yasamayı güçlendiren, yürütmeyi yasamanın denetimine tabi tutan bir anayasa değişikliğinin dikta rejimine yola açacağını iddia etmek abesle iştigaldir” ifadelerinde bulundu.