Tunç, infaz teklifinde kapsam dışı kalan suçları açıkladı

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Tv24, NTV Haber, TRT Haber, CNN Türk gibi bazı kanallarda infaz teklifiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, TRT Habere yaptığı açıklamalarda Cuma günü Adalet Komisyonunda görüşülecek olan teklifte kadına şiddet, cinsel, terör , uyuşturucu , özel hayatın gizliliği, kasten adam öldürme suçları kapsam dışında kaldığını söyledi. Tunç, ayrıca covid-19 salgını sebebiyle açık ceza evinde bulunan tüm hükümlülerin 30 Mayıs'a kadar izin kullanacağını kaydetti.

Tunç, infaz teklifinde kapsam dışı kalan suçları açıkladı

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Tv24, NTV Haber, TRT Haber, CNN Türk gibi bazı kanallarda infaz teklifiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, TRT Habere yaptığı açıklamalarda Cuma günü Adalet Komisyonunda görüşülecek olan teklifte kadına şiddet, cinsel,  terör , uyuşturucu , özel hayatın gizliliği, kasten adam öldürme suçları kapsam dışında kaldığını söyledi.  Yılmaz Tunç, TRT Habere yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

“Kanun teklifimizi verdik ve 48 saat geçtikten sonra Adalet Komisyonunda görüşülmesi gerekiyor. Bu sürenin bitiminden sonra ise Cuma günü komisyonda görüşmeye başlayacağız. Bu görüşmeleri de en kısa sürede tamamlayıp Meclisin gündemine göre haftaya Salı ya da Çarşamba günü Mecliste görüşüp kanunlaştırmayı istiyoruz. Ceza İnfaz Kanunumuzda, Türk Ceza Kanunumuzda ve Ceza Usül Kanunumuzda 70 maddelik bir kanun teklifi bu teklif. Bu kanun teklifini vermemizdeki amaç öncelikle cezaevlerindeki hükümlülerin salıverilmesi değil. Burada bir af ya da bir ceza indirimi söz konusu değil. Kanun teklifinde yapılmak istenen ceza adalet sistemine daha uygun, cezaların caydırıcılığını ve suçlunun ıslahını sağlayan önemli düzenlemeler var.

“Öncelikle iyi hal düzenlemesini ele aldık”

Bu düzenlemelerin ayrıntısına baktığınız zaman 2005 yılında yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kanununda önemli değişiklikler var. Özellikle koşullu salıverme, denetimli serbestlik süreleri, ve iyi halle ilgili düzenlemeler bunlar. İyi hal konusu kamuoyunda da çok tartışılan bir konu. İyi halden salıverilen bir hükümlünün koşullu salıverme süresi içinde suç işleyip toplumu rahatsız ettiğini hepimiz biliyoruz. Hepimizi üzen olaylar vuku bulmuştu. Bunların önüne geçmek için öncelikle iyi hal düzenlemesini bu teklifte ele aldık. İyi halli hükümlülerin tespiti çok önemli. Kişinin cezaevindeki son 1 aylık durumuna bakmamak lazım. Bütün geçmişine bakarak bunun 6 ayda bir komisyon raporlarıyla belirlenmesi ve sonunda iyi hal kararı verilecekse cumhuriyet savcısının başkanlığında İdari Gözlem Kurulu ve bu İdari Gözlem Kuruluna Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından psikologlar ve sosyologlar ile Sağlık Bakanlığından da uzmanlar katılarak iyi hal raporunu verecekler.

“Herkes iyi halden çıkamamış olacak”

Yani herkes iyi halden çıkamamış olacak. Koşullu salıverilmeden yararlanmanın ön şartı iyi hal. Koşullu salıverilmeden yararlanmak için bizim mevzuatımızda şuanda terör, cinsel, uyuşturucu suçlarının infazı 4’te 3. Buna dokunulmuyor. Bu aynen kalıyor. Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet cezalarında koşullu salıverme süreleri kanunda belirlenmiş. Bunlara da dokunulmuyor, bunlarda bir değişiklik yok. Bu suçların dışında diğer suçlar bakımından 3’te 2 olan süre 2’de 1’e yani yarıya düşüyor. Burada 2’de 1’e düşmeyen suçlar var. Kasten adam öldürmenin süreli hali olan 3’te 2, çocukların işledikleri terör, uyuşturucu gibi suçlar 3’te 2 olarak uygulanıyor. Yine işkence, eziyet, casusluk suçları da 3’te 2 olarak uygulanıyor. Bunların infazında 2’de 1’e inmesi söz konusu değil.

“Toplumdaki cezasızlık algısının da önüne geçen bir düzenleme”

Önemli konulardan bir tanesi de denetimli serbestlik süreleri.  mevcut uygulamamızda tahliyesine  1 yıl kala denetimli serbestlikle salıveriliyordu. Yüksek miktarlı cezalarda da, çok düşük miktarlı cezalarda da bu 1 yıldı. Dolayısıyla 18 ay ceza alana koşullu serbestlik ve denetimli serbestlik uygulandığında hiç ceza evine girmiyordu. Ama bu düzenlemede oran getiriyoruz. Koşullu salıverilmesine geçen sürede cezasının 5’te 4’ü yatmışsa 1 yıl değil, kalan 5’te 1’lik süreyi dışarıda denetimli serbestlik olarak geçirebilecek. Burada da denetimli serbestlikte diyelim ki 1 ay ceza alı 12 gün en az ceza evinde kalacak. Yani toplumdaki cezasızlık algısının da önüne geçen bir düzenleme.

0-6 yaş grubu çocuğu olan kadınlar ve 70 yaş ve üstündekiler 4 yıllık süreden yararlanacak

Denetimli serbestlikte 2016’nın ağustos ayında bir geçici madde düzenlemesi yapılmıştı. Bu geçici maddede yine istisna ettiğimiz suçların dışındaki suçlar bakımında 2’de 1 koşullu salıverilme, denetimli serbestlik süresi de 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştı. Şimdi oradaki süre 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Ancak burada da terör, cinsel, uyuşturucu, özel hayatın gizliliği, kasten adam öldürme gibi istisna olan suçlar var. Bu istisnaların dışındakiler bakımından 2 yıllık süre 3 yıla çıkarılmış oldu. Burada 4 yıla çıkarılanlar da 0-6 yaş grubu çocuğu olan kadınlar ve 70 yaş ve üstündekiler bu 4 yıllık süreden yararlanıyor.  Ağır hastalık halinde kendine bakamayan ve 65 yaşını dolduranlar tam teşekkülü hastane ve adli tıp raporuyla tespit edildiğinde bunlarda dışarıda denetimli serbestlikten yararlanacak.

Cezaevlerinde 15 yıla kadar kalan çocuklarda 1 gün, 3 gün sayılacak

Çocukların infazıyla ilgili olarak da cezaevlerinde 15 yıla kadar kalan çocuklarda 1 gün, 3 gün sayılacak. Çünkü çocukların yeniden topluma kazandırılması önemli. 15-18 yaş grubundaki çocuklarda 1 gün, 2 gün sayılacak. Özel infaz usullerinde geceleyin infaz sisteminde, hafta sonu infazda değişiklik yapılıyor. Suçlunun  kasten işlenen suçlarda hafta sonu ve geceleyin infazdan yararlanabilmesi için 1,5 yıldan az, taksirle işlenen suçlarda ise 3 yıldan az olan suçlarda uygulanabilecek. Bunların da tabi bazı istisnaları var. Bazı suçlarda arttırım söz konusu. Özellikle tefecilik, örgüt suçlarının alt ve üst sınırlarında cezayı arttıran düzenlemeler yapıldı. Kasten adam yaralama suçunun canavarca bir hisle işlenmesi durumunda cezanın 1 kat daha arttırılmasıyla ilgili düzenleme var.

“Açık cezaevinde bulunan tüm hükümlüler izin kullanacak”

Burada covid salgınıyla ilgili tedbirler önemli. Adalet Bakanlığımız cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin salgından korunması için çok önemli tedbirler alıyor. Şimdi yasal bir tedbir olarak bu da covid-19 salgını sebebiyle açık cezaevinde bulunan tüm hükümlülerin izin kullanması söz konusu olacak. Bu izin 30 Mayıs’a kadar sürecek. Sağlık Bakanlığının görüşü salgın tehlikesinin devam ettiği yönündeyse Adalet Bakanlığı bu süreyi 2 kez 2 ay arayla uzatabilecek.”