Tunç 'Destekler 260 milyara ulaştı'

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, koronavirüs salgını döneminde toplam 260 milyar TL, ekonomik destek verildiğini açıkladı. 5.5 milyon aileye 1000 liralık nakit desteği sağladıklarını ifade eden Tunç, 'Koronavirüs salgını döneminde bu güne kadar atılan adımların toplam tutarı 260 Milyar TL'ye ulaştı. Salgınla mücadele de sağlık alanındaki başarının yanı sıra ekonomik tedbirlerle de Milletimize destek olmaya devam ediyoruz. Salgın dönemini başarıyla yöneten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere büyük bir özveri gösteren sağlık çalışanlarımız ile bakanlarımıza teşekkür ediyorum' dedi.

Tunç 'Destekler 260 milyara ulaştı'

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, koronovirüs salgınının olumsuz etkilerine karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın devreye aldığı Ekonomik İstikrar Kalkanı programı çerçevesinde, bugüne kadar atılan adımların toplam tutarı 260 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Bu kapsamda atılan adımların ekonomik büyüklüğünün 600 milyar TL’yi aştığını ifade eden Tunç, “Koronavirüs salgını döneminde bu güne kadar atılan adımların toplam tutarı 260 Milyar TL’ye ulaştı. Salgınla mücadele de sağlık alanındaki başarının yanı sıra ekonomik tedbirlerle de Milletimize destek olmaya devam ediyoruz. Salgın dönemini başarıyla yöneten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere büyük bir özveri gösteren sağlık çalışanlarımız ile bakanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

5.5 milyon aileye nakit desteği

Salgınla mücadele de sağlık alanındaki başarının yanı sıra ekonomik tedbirlerin alındığını belirten Yılmaz Tunç, “Bu kapsamda devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi sayesinde Şu ana kadar yaklaşık 5.5 milyon aileye 1000 TL’lik nakit desteği sağlandı. Sosyal koruma kalkanı kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği, işsizlik ödeneği ve nakdi ücret desteği ile 4,5 milyonu aşkın vatandaşa 6 milyar kaynak aktarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2 milyondan fazla mükellefin 66 Milyar TL’yi bulan Muhtasar, KDV ve SGK Prim ödemelerini 6 ay erteledi” şeklinde konuştu.

“Tüm kesimlere destek”

Kamu finans kuruluşları aracılığıyla da tüm kesimlere destek sağladıklarını kaydeden Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin koronavirüsle mücadele sürecine kamu finans kuruluşları da destek verdi. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım bankaları Temel İhtiyaç Desteği olarak 6 milyon vatandaşımıza 39 milyar 117 milyon TL kaynak sundu.

“Esnafa 26 milyar 169 milyonluk destek”

Esnaf Destek Paketi Kapsamında 684 bin 103 esnafa 16 milyar 906 milyon TL finansman desteği sağlandı. PARAF ticari kart için 484 bin 390 esnafa 9 milyar 263 milyon TL kredi kartları tahsis edildi. Esnafa sunulan toplam destek 26 milyar 169 milyon TL’yi buldu. İşletmelere sunulan KGF Kefaletli İşe Devam Kredi Desteği sonucunda 192 bin 645 firmaya toplam 151 milyar 734 milyon TL finansman tahsis edildi. Destek sunulan firmaların yüzde 97’si KOBİ’ler oluşturuyor.

“Pandemiye rağmen ekonomik büyüme”

Türkiye ekonomisi dünya örneklerine kıyasla pozitif ayrışarak Avrupa Birliği, G-20 ve OECD Ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı ve yılın ilk çeyreğini yüzde 4,5 büyümeyle tamamladı.

“Yeni finansman paketleri devrede”

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan Kamu katılım finans kuruluşlarınca, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni finansman paketi hayata geçirildi.

Konut finansman paketi

Kamu Bankalarınca sağlanacak Konut desteği kapsamında birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 oran ile finansman imkanı sunulacak.

Taşıt finansmanı paketi

Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan sıfır km binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilere firmalar ile yapılan anlaşmalar bazında değişmek üzere aylık yüzde 0,49-yüzde 0,69 finansman oranı ile taşıt finansmanı imkanı sunulacak.

İkinci el taşıt finansman paketi

İkinci el binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilere yüzde 0,82-finansman oranı ile taşıt finansmanı imkanı sunulacak. Azami 6 Ay Ödemesiz toplam azami 60 Ay Vadeli-2. El Binek Otomobil ve Ticari Taşıt Finansmanların da azami limit 150 Bin TL olacak.

Sosyal hayatı destek paketi

Sosyal Hayatı Destek Finansman Paketi kapsamında hazırlanan Firma Katkı Paylı Tüketici Finansmanı ile yerli üretim yapan mobilya, elektronik, beyaz eşya, ev boya-seramik-kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz ve bisiklet sektörlerini desteklemek amacıyla yerli üretim yapan firmalarla anlaşmalar yapılacak. Bu kapsamda asgari 3 bin lira, azami 30 bin lira finansman tutarıyla 6 ay ödemesiz azami 60 ay vade, aylık yüzde 0,55 finansman oranıyla finansman imkanı sunulacak. Anlaşma yapılan firmalar, bankaların internet sitesinde yayımlanacak.

Tatil destek paketi

Tatil yapmak isteyen ve ilgili banka aracılığıyla maaş alan emekli ve çalışan müşterilerin tatil ve seyahat giderlerinin finansman ihtiyacının uygun şartlarda sağlanmasının yanı sıra turizm sektörünü desteklemek amacıyla bankalarla anlaşma yapacak seyahat acentelerine tatil paketi satın almak için başvuran müşterilere 10 bin TL'ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vadeyle uygun şartlarda finansman imkanı sunulacak. Söz konusu finansmanın 1. ve 2. taksitleri, ilgili firma ve banka tarafından ödenecek. Müşterilerin taksit ödemesi 9 ay sonra başlayacak. Bu kapsamda müşterilerin kullanacağı finansmanın oranı aylık yüzde 0,67 oranına denk gelecek.

Tarihin en düşük konut kredi faizi hamlesi!

Yerli üretimi desteklemek ve tüm sektörlerde hareketlenmeyi sağlamak amacıyla kamu bankaları (Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank) tarafından 4 ayrı finansman paketi hayata geçirildi."