TUNÇ, CHP ve HDP'ye yüklendi

'Onların maddelerle bir işi yok'

TUNÇ, CHP ve HDP'ye yüklendi

Haber Merkezi

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın merkeze bağlı Gerişkatırcı Köyünü ziyaret etti. Köy sakinleriyle bir araya gelen Tunç, anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Anayasa değişikliğiyle ilgili CHP ve HDP’ye yüklenen Tunç, “Onların maddelerle bir işi yok. Onlar bu anayasa değişikliği ile rejimin değişeceğini, cumhuriyetin elden gideceğini, diktatörlüğün geleceğini söyleyerek halkı kandırmaya çalışıyorlar” dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın merkeze bağlı Gerişkatırcı Köyünü ziyaret etti. Ziyarette İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Turhan Kalaycı da yer aldı. Vatandaşlarla köy kahvehanesinde bir araya gelen Tunç, anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, yeni sistemle birlikte anayasada yürütme ile ilgili geniş yetkileri bulunan ve halk tarafından seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğu bulunan cumhurbaşkanı ile yine halk tarafından seçilen ve başbakan ve Bakanlar Kurulu arasında çıkması muhtemel krizlere son verileceğini söyledi. Yılmaz Tunç, “Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Başbakanlık kalkıyor. Cumhurbaşkanı, kararname ile kamu tüzel kişiliğinin kurulması, üst düzey kamu yöneticilerini atama, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin uygulanması için yönetmelik çıkarma yetkisine sahip olacak” dedi.

“HÜKÜMET KURMA YETKİSİ MİLLETE GEÇİYOR”

Güçlü yasama güçlü yürütme ve tarafsız yargı için bu sistemin önemli olduğunu kaydeden Tunç,  “Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile artık bundan sonra hükümet kurma yetkisi millete geçiyor. Hükümeti doğrudan millet belirleyecek. Meclis güçlü olacak. Denetim görevini yapacak. Yürütme, hükümette güçlü olacak daha hızlı karar alacak. Daha etkin karar alacak. 5 yıllığına seçileceği için öyle bir buçuk yılda bozulan hükümetler söz konusu olmayacak. Dolayısıyla millet seçime gittikten sonra 5 yıllığına iktidarı belirleyecek beğenirse bir beş yıl daha Cumhurbaşkanını seçebilecek. Güçlü yasama güçlü yürütme ve tarafsız yargı için bu sistem önemli” şeklinde konuştu.

“CHP VE HDP’NİN MADDELERLE BİR İŞİ YOK”

Anayasa değişikliğinin 18 maddeyi içerdiğini belirten Tunç: “18 maddenin aslında okunduğu zaman açıkça ne olduğu belli. Ancak muhalefet partileri özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP anayasa değişikliğinin maddelerini farklı bir şekilde kamuoyuna yansıtmaya çalışıyorlar. Onların maddelerle bir işi yok. Onlar bu anayasa değişikliği ile rejimin değişeceğini, cumhuriyetin elden gideceğini, diktatörlüğün geleceğini söyleyerek halkı kandırmaya çalışıyorlar. Ama gerçek bu değil. Cumhuriyet rejimini güçlendiren, demokrasiyi daha da güçlendiren, meclisin yetkilerini artıran, yasamayı güçlendiren, diğer taraftan da yürütmeyi çift başlı olmaktan kurtaran, hükümeti tek çatı altında toplayan, yasama ve yürütmeyi birbirinden tamamen ayıran, yargıyı tarafsız hale getiren, kuvvetler ayrılığını tam anlamıyla uygulayan bir hükümet modeline geçmek istiyoruz. Yapmak istediğimiz rejim değişikliği değil rejimi daha da güçlendirmek. Devletimizin şekli Cumhuriyettir” ifadelerinde bulundu.

“HER 1,5 YILA BİR HÜKÜMET DÜŞTÜ”

 “Çok partili demokratik siyasi hayatımızda parlamenter hükümet sistemi nedeniyle her 1,5 yıla bir hükümet düşmektedir” diyen Tunç,  “Bu da siyasi istikrarsızlığa ve ekonomik krizlere yol açmakta, ekonomik krizler güvenlik sorunlarını tetiklemekte, güvenlik sorunları vesayet kurumlarını güçlendirmekte, vesayetçi anlayış belli aralıklarla darbelere yol açmakta, demokrasimizi zayıflatmakta, ülkemizin iç sorunları ile boğuşması nedeniyle, dış politikada etkisizleştirmektedir.  Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise koalisyon ihtimali yoktur ve istikrar üretir. İstikrarın sonucu da kalkınmadır. Halkın refahının artması, ülke ekonomisinin katlanarak büyümesi demektir” açıklamasında bulundu.

.