TUNÇ, CHP ve HDP'ye yüklendi

'Cumhurbaşkanlığı sisteminde meclis daha da güçlü olacak'

TUNÇ, CHP ve HDP'ye yüklendi

Haber Merkezi

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, TBMM’de görüşmeleri devam eden Anayasa değişikliği ile ilgili olarak açıklama yaptı.  CHP ve HDP’nin Cumhurbaşkanlığı sisteminde Meclisin yetkilerinin ortadan kaldırıldığına ilişkin propagandasını tamamen asılsız olduğunu söyleyen Tunç,  “Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Meclisin yetkileri artıyor, Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi tek taraflı değil, Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullandığında kendi görevi de sona ermekte, Meclis’in de Cumhurbaşkanının görevini sona erdirme yetkisi var, sistem karşılıklı denge denetim mekanizması içeriyor” dedi. 

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, TBMM’de görüşmeleri devam eden Anayasa değişikliği ile ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamasında CHP ve HDP’ye yüklenen Tunç, CHP’nin Meclisin yetkilerinin zayıflatıldığına ilişkin iddialarının bir gerekçesinin bulunmadığını kaydetti. Tunç, “Yürütmenin kanun teklif etme yetkisi kaldırılarak bu yetki münhasıran TBMM’ye ait olacak, Meclis Kanun koyma, değiştirme ve kaldırma, Bütçeyi onaylama yetkisine sahip olmaya devam edecek, Cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları görevleri ile ilgili bir suçtan dolayı soruşturabilecek, Meclisin salt çoğunluğu ile soruşturma önergesi verilebilecek,  5’te 3 çoğunluğu ile Soruşturma Komisyonu kurulabilecek, 3’te 2’sinin gizili oyu ile Yüce Divan kararı alabilecek, Meclis Araştırması, Meclis Soruşturması ve Soru önergeleri ile yürütmeyi denetleyebilecek” Dedi.

“CUMHURBAŞKANININ MECLİSİ FESİH YETKİSİ ÇARPITILARAK ANLATILIYOR”

Anayasa değişikliği teklifinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin birlikte yenilenebileceğinin düzenlendiğini belirten Yılmaz Tunç; “Cumhurbaşkanı Milletvekili seçimlerini yenileme kararı alırsa, kendi görevi de son bulacak, TBMM de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenileme kararı aldığında, Milletvekili seçimleri yenilenecek. Birlikte seçime gidilerek sistemin tıkanması önlenecek, bu durum, Cumhurbaşkanı ile Meclis arasında denge-denetim sistemini getirecek, uzlaşmayı sağlayacak” şekline konuştu.

“MECLİS, CUMHURBAŞKANINI SORUŞTURABİLECEK”

“Değişiklik gerçekleşir ve Milletimiz de referandumda onayladığı takdirde Yasama, Yürütme ve Yargı birbirinden daha bağımsız olacak” diyen Yılmaz Tunç son olarak “Bakanlar, Cumhurbaşkanınca Meclis dışından atanacak, Milletvekili bakan atanırsa Milletvekilliği sona erecek. Yürütme kanun teklif edemeyecek, Cumhurbaşkanı kararname çıkarabilecek böylece, yürütme ile ilgili hususlarda daha hızlı ve etkin karar alabilecek, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanunlara aykırı olamayacak, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanun arasında farklılık varsa kanuna üstünlük tanınacak. Temel hak ve Özgürlükler konusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanun teklif etme ve bütçeyi onaylama yetkisi Mecliste olacak, Meclisin denetim yetkisi devam edecek. Cumhurbaşkanı ve bakanların yürütme ile ilgili işlemleri yargı denetimine tabi olacak, Mecliste en fazla üyeye sahip iki partinin Kanunların, TBMM İçtüzüğünün ve Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilecek” ifadelerinde bulundu.