TSO'dan salgın sürecinde üyelerine büyük destek

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası'nca (TSO) koronavirüs salgını süresince yapılan çalışmaları aktaran Bartın TSO Başkanı Halil Balık bu süreçte oda yönetimi ve meclisi olarak 70 bin maske, 2 binden fazla da gıda çeki dağıttıklarını ve 112 servisine destek sağladıklarını söyledi.

TSO'dan salgın sürecinde üyelerine büyük destek

Tüm dünyada büyük etki yaratan Koronavirüs salgını ile mücadele normalleşme döneminde de devam ediyor. Erken alınan tedbirlerin yanı sıra salgının ülkemizde görülmeye başlamasıyla beraber ortaya konulan mücadelede Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tam destek sağladı. Süreç boyunca üyelerine ekonomik katkılar sunmak üzere çalışmalar yürüten Bartın TSO Yönetim ve Meclis Üyeleri on binlerce maske dağıtımının yanı sıra 2 binden fazla da gıda çeki dağıtımı gerçekleştirerek sosyal dayanışmaya destek sağladı. Virüse karşı gece gündüz demeden en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının mücadelesine destek sağlanması amacıyla Bartın TSO tarafından 112 ambulans servisine soğuk sisleme ve dezenfeksiyon cihazı hediye edildi. TOBB nezdinde Bakanlar ile yapılan telekonferans toplantılarında üyelerinin sorunlarını ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir çok konuyu dile getirdi.

Balık: “Verimli planlamalar yaparak hayata geçirdik”

Virüsle mücadele döneminde üyelerine gerek ekonomik anlamda gerekse sosyal anlamda destek sağlamayı ilke edinerek mücadelenin tam merkezinde yer aldıklarını kaydeden Bartın TSO Başkanı Halil Balık, “Koronavirüs salgını son yüzyılda dünyayı etkisi altına alan en büyük salgın oldu. Çin’in Wuhan bölgesinde ilk kez görülen salgına karşı ülkemizde çok ciddi tedbirler alındı ve bu tedbirler kararlılıkla uygulandı. Ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle beraber başlayan mücadele ise büyük bir başarıyla sürdürüldü. Bizlerde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri olarak bu mücadelenin tam merkezinde yer aldık. Üyelerimize gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda destek olmayı ilke edinerek önemli çalışmalara ve faaliyetlere imza attık. Sanayicimizin, esnafımızın ve vatandaşlarımızın yanında olabilmek adına verimli planlamalar yaparak hayata geçirdik.” dedi.

“112 servisine destek sağladık”

Balık süreç boyunca Bartın TSO olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgilere vererek şöyle devam etti:

“Koronavirüs salgınının ülkemizde görülmeye başladığı günlerde ilk çalışmalarımızdan biri sağlık çalışanlarımıza destek vermek oldu. 112 ekiplerimiz salgın sürecinde en ön safta yer alan grup oldu ve bizlerde 112 ekiplerimizin güvenli bir şekilde hizmetlerini yürütebilmeleri için 112 Ambulans Servisine ‘Soğuk Sisleme ve Dezenfeksiyon Cihazı’ hediye ettik.  Bu dönemde özellikle çalışamayan, üye işyerlerimizden pandemi nedeniyle işten çıkartılan, ücretsiz izne ayrılan, kısa çalışma ödeneği alan ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara  öz kaynaklarımızdan kullandığımız 212 bin TL bütçe ile  2 bin 120 adet 100 TL‘lik ‘Ramazan Yardım Çeki’ dağıtımı  gerçekleştirdik. Bu şekilde 2 bin 120 ailenin en azından acil mutfak ihtiyaçlarını karşılamalarını sağladık.

“70 bin maskeyi ücretsiz dağıttık”

Salgın sürecinde maske temininin en zor olduğu günlerde yine öz kaynaklarımızdan 49 bin TL’lik bütçe ile 70 bin adet maske temin ettik ve hem üyelerimize hem de vatandaşlarımıza maske dağıtımı yaptık. Bu maskeleri tüm üyelerimize ve esnafa salgının en yoğun olduğu dönemde ulaştırdık. Bu koordinasyonu sağlamada bizlerden desteğini esirgemeyen başta Sayın Valimiz Sinan Güner ve Valilik teşkilatına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Dağıtımlar sırasında üyelerimizi ziyaret etme imkanı da bulduk ve kendileriyle süreçte yaşadıkları sıkıntılar üzerine istişarelerde bulunduk. Sorunlarını ve taleplerini yerinde dinleyerek ilgili mercilere en hızlı şekilde aktardık.

“Bankalarla üyelerimiz arasında köprü olduk”

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerinin ekonomik olarak rahatlatmak ve yanlarında olmak amacıyla bankalarla da işbirliği yaptıklarının altını çizen Başkan Balık, “Denizbank ile Odamız arasında bir  protokol  oluşturduk.  Bu protokol kapsamında 66 firmamıza 4.150.000 TL kredi kullandırıldı. Bu protokol halen devam ediyor. Üyelerimiz odamızdan faaliyet belgesi alarak ilgili banka ile iletişime geçebilir.  Ayrıca Halkbank ile şahıs firmaları için ‘Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’ protokolü yapıldı. Bu protokol kapsamında da odamıza kayıtlı 129 üyemize 2.975.000 TL kredi kullandırıldı ve halen devam ediyor. Devam eden protokol kapsamında üyelerimiz https://www.halkbankkobi.com.tr/IseDevamDestegi linkinden Nefes Kredisine başvuruda bulunabilirler.  Tabi süreç içerisinde Denizbank'a Nefes Kredisi için oda bütçemizin belli bir kısmını  bloke ettik ve üyelerimize dağıtılmak üzere 10 milyon TL kredi hacmi yarattık.

“Oda aidatlarını öteledik”

Üyelerimizin ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçerken bir nebzede olsa nefes sağlaması amacıyla Haziran ayı Üye Oda Aidatlarını Ekim ayına öteledik. Yine üye işyerlerine asılmak üzere kontrollü sosyal hayat çalışma rehberi vb. afiş ve broşürleri bastırıp üyelerimize bu süreçte ücretsiz olarak dağıttık.

“Salgına rağmen durmadık”

Süreç boyunca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli ile birlikte TOBB Başkanı ve 365 Oda Borsa Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen toplantılarımızı telekonferans yöntemi ile sağladık. Bu toplantılarda 65 yaş üstü işyeri sahiplerinin işyerlerine gidebilmesi, maske teminin kolaylaştırılması ve ulaşabilirliği ile devlet alacaklarının ötelenmesi gibi konuları doğrudan iletme şansı bulduk. Ayrıca yerel ürünlere raf tahsisi hususunda ulusal marketlerin şube açtıkları illerin yöresel ürünlerini raflarında bulundurmaları için yeni bir düzenleme yapılması gibi taleplerimizi de ilettik.

“Üyelerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz”

Geride bıraktığımız günlerde birçok vatandaşımızı salgın nedeniyle kaybettik. Her birine Allah’tan rahmet diliyorum. Aileleri ve yakınlarına da başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Şu an içinde bulunduğumuz normalleşme sürecinde ise maske takımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Bu konuda tüm üyelerimizden hassas davranmalarını rica ediyorum. Bartın TSO olarak bugüne dek olduğu gibi her dönemde hem Yönetimimiz hem de Meclisimiz ile yapacağımız planlamalar ve faaliyetlerle sanayicimizin, esnafımızın, üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Üyelerimizin sorunlarının çözümü ulaştırılması noktasında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”