Sendikalar Bartın Salgın İzleme Kurulu kurdu

KESK'e bağlı sendikalar, Eğitim Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikasının (ESM) Bartın Şubeleri, Bartın'da koronavirüse karşı Bartın Salgın İzleme Kurulu oluşturduklarını açıkladı. Kurul, koronavirüsle ilgili tespitlerini ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Sendikalar Bartın Salgın İzleme Kurulu kurdu

KESK’e bağlı sendikalar, Eğitim Sen,  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikasının (ESM) Bartın Şubeleri, Bartın’da koronavirüse karşı Bartın Salgın İzleme Kurulu oluşturduklarını açıkladı. Kurul  adına koronavirüsle ilgili tespitlerini ve önerilerini kamuoyuyla paylaşan  Bartın SES Şube Başkanı Mikrobiyoloji Uzmanı Fehmi Yüksel şunları söyledi:

Bartın Devlet Hastanesinin Ömertepesi mevkiindeki hizmet binası pandemi hastanesi olarak düzenlenmiştir. Poliklinik ve tedavi hizmetleri  1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yani bugün, Kadın Doğum ve Çocuk hastanesinde verilmeye başlanmıştır. Özel tıp merkezleri ve ASM’ler de, çalışma alanlarını pandemiye yönelik önlemler çerçevesinde düzenlemiş olup hizmet vermeye devam etmektedirler. Şüpheli olgular pandemi hastanesine yönlendirilmektedir. Pandemi hastanesinde COVİD-19 için özel başvuru yerleri ayrılmış, triaj uygulamasına geçilmiş kuşkulu olgular ayrı girişlerden kabul edilmeye başlanmıştır. COVİD-19 tanısı konmuş veya şüpheli olguların izolasyonu için yataklı servisler hazır hale getirilmiştir. Hastanede poliklinik hizmetlerindeki azalmayla birlikte esnek çalışma düzenine geçilmiştir.

Sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyulan Kişisel Koruyucu Ekipmanların (N95  maske, cerrahi maske, eldiven, yüz koruyucu siperlik , gözlük, önlük, tek kullanımlık tulum) verildiği gözlenmiştir. Birimler arasında herhangi bir ayırım yapılmadan, temizlik işçileri, çamaşırhane, teknik ve idari çalışanlara ve alt işverene bağlı olarak çalışanlara da ihtiyaç duydukları KKE sağlanmalıdır. Sağlık emekçileri KKE olmadan kesinlikle çalışmamalıdırlar. Hasta yoğunluğunun artması durumunda ihtiyacın artacağı düşünülerek yeterli miktarda KKE bulundurulması  salgının kontrolünde kritik bir noktadır. Aynı şekilde el dezenfektanı ve yüzeyler için yeterli dezenfaktan bulundurulması sağlanmalıdır.

“Uzmanlarca ciddi eğitimler verilmeli”

Önemli bir nokta da, olguların yönetimine yönelik sağlık emekçilerine  verilecek eğitimler konusudur. KKE kullanımı, el hijyeni, salgının aşamalarına göre kurum içinde yapılacak düzenlemeler, triaj prosedürleri, karantinadaki hastalara yaklaşım, izolasyondaki hastaların yerleştirilmesi ve taşınması konularında çalışanlara uzmanlar tarafından ciddi anlamda eğitimler verilmelidir.

“Düzenli aralıklarla test uygulamasına geçilmelidir”

Test konusuna gelince, COVİD-19 hastaları ile yakın temas öyküsü olan sağlık emekçilerine yönelik bir belirsizlik söz konusudur. Pandemi hastanesinde,  ASM’lerde görev yapan,  temas öyküsü olan , semptomları olan çalışanlara düzenli aralıklarla test uygulamasına geçilmelidir. Pozitif saptanan olgular şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Özellikle sağlık çalışanlarından bunların gizlenmesi çalışanların göz göre göre enfekte olmasına ve yayılmasına yol açacaktır. Pozitif tespit edilenlerin  izole edilmesi, yakın çalışma arkadaşlarının da “olası vaka” açısından değerlendirilmesi ve izlenmesi sağlanmalıdır.

Bu süreçte özveriyle çalışan tüm sağlık emekçilerini alkışlıyorum. Maalesef sağlık alanında yaşanılan sorunlar sadece alkışlamakla  çözülmüyor.  Sağlıkta yaşanılan şiddetten sağlık emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarına kadar çözülmesi  gereken sorunların da bir an evvel çözüme kavuşturulması acil talebimizdir. COVİD-19 pandemisi sürecinde katkı paylarında yapılan düzenlemenin,  görevlerine bakılmaksızın tüm sağlık emekçilerini kapsaması sağlanmalıdır.

“ASM çalışanlarında ücret kesintisine gidilmemeli”

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan emekçiler bu görevlerini yerine getirmeye çalışırken hastalık nedeniyle çalışamadıkları günler ücretlerinden kesilerek adeta cezalandırılmaktadır. Bilindiği gibi aile hekimlerinin ücretlerinin belirlenmesinde performans kriterlerinden olan aşı takibi, gebe takibi, bebek ve çocuk takibi kriteri pandemi nedeniyle kesintiye uğrayabilmektedir. Bu süreçte ASM alışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için bu kriterlerin 1 Mart 2020 tarihi itibari ile aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının mezkur performans kesintilerine yapacakları itiraza gerek kalmadan salgın süresince tam puan üzerinden gerçekleşmesi gerekmektedir. Ayrıca  ASM çalışanlarının ücreti aktif çalışılan gün üzerinden hesaplanmakta olup; izin, rapor gibi çalışmadığı günler ücretlerinden kesilmektedir. ASM çalışanlarının COVİD-19 semptomları ya da hastalık tanısı alması durumunda ücretlerinde kesintiye gidilmemesi ve tavandan ödeme yapılması mağduriyet oluşmasını engelleyecektir. Sendikamız SES bu sorunlarla ilgili olarak Sağlık bakanlığına gerekli girişimlerde bulunmuştur.”