Saya evlerde üretilecek

Bartın'da yoksulluk ve göçten kaynaklı sorunların giderilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerine mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdama katılımlarının sağlanması, İldeki ve bölgedeki nitelikli ve üretken beşeri sermayenin geliştirilmesine katkı sağlanmasını amaçlayan 'Sayayı Evlerde Üretiyoruz' projesi kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan İnovasyon Merkezinde sayacılık ve montajı konusunda kursların verileceği Eğitim Merkezi kurulacak.

Saya evlerde üretilecek

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve yönetiminin katılımıyla her hafta düzenlenen Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İnovasyon Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıya TSO Başkanı Halil Balık, Başkan Yrd. Fatih Mehmet Kanbur, Sayman Üye M. İlker Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi G. Gülin Aldatmaz, Oda Genel Sekreteri Ahmet İncekara, Akademik Danışman Bayram Dündar, Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Necati Sandıkçı ile Oda Proje Sorumlusu Sena Kasapoğlu katıldı.

Toplantının ardından TSO Başkanı Halil Balık ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi kapsamında kurulan eğitim merkezinde incelemede bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)  kapsamında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu, Kozcağız Belediyesi’nin de ortak olduğu  “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” projesi kapsamında eğitimler alacak kursiyerler evlerinde saya üretimi ve montajı yaparak istihdama katılacak.

Ayrıca proje kapsamında Bartın İnovasyon Merkezinde kurulan eğitim merkezinde sayacılık ve montajı konusunda eğitim alacak kursiyerlerin sektörde istihdama katılımları sağlanacak.

53  kişiye saya makinası verilecek

Yoksulluk ve göçten kaynaklı sorunların giderilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerine mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdama katılımlarının sağlanması, İldeki ve bölgedeki nitelikli ve üretken beşeri sermayenin geliştirilmesine katkı sağlanmasını amaçlayan proje kapsamında Organize Sanayi Bölgesinde yer alan İnovasyon Merkezinde sayacılık ve montajı konusunda kursların verileceği Eğitim Merkezi kurulacak. Proje dahilinde çeşitli sebeplerle iş yerinde çalışamayan, bakmakla yükümlü olduğu çocukları, yaşlıları ya da engelli bireyleri bulunan ve kırsal kesimde ikamet eden toplam 53 vatandaşa saya dikim makineleri dağıtılarak evlerinde istihdama katılımları sağlanacak.

Proje kapsamında Bartın İnovasyon Merkezine kurulan montaj atölyesinde ise sayacılık ve montaj eğitimleri verilecek ve bu kişilerinde sektörde istihdamı sağlanacak.  

1 milyon 901 bin TL’lik bütçeye sahip proje Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hibe olarak desteklendi.

Balık: “Saya üretimi gerçekleştirecekler”

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, projeye ilişkin detaylı bilgiler verdi. 20’şer kişiden 3,5 ay sürecek kurslarda tüm kursiyerlerin sayacılık ve ayakkabı üretiminin her aşamasını öğreneceklerini belirten TSO Başkanı Balık, kursiyerlerin daha sonra saya ve ayakkabı imalatı üretimi yapan işyerlerinde istihdam edileceklerini belirtti. Bu sayede ilimizdeki ayakkabı ve saya sektörüne de yetişmiş personeller hazırlamış olacaklarının altını çizen Balık, şunları söyledi:

“2 sene önce BAKKA’ya biz bir saya projesi yaptık. Şiremir Tabaklar köyündeki atıl durumda olan köy okulunu eğitim merkezine dönüştürdük.  Bu projeyle beraber eğitimlere başladık. 80 kadar kursiyerimize eğitim verdik ve onları istihdama kavuşturduk. Süreç içerisinde bunun yeterli olmayacağını anladık ve eğitimlerimizi sadece saya ile değil aynı zamanda saya ve taban montajı ile sürdürmeye karar verdik. Yani bir ayakkabının tamamının üretilmesi konusunda bir projemizi BAKKA’ya sunduk.  Aynı zamanda kırsal kesimde oturup şehre gelemeyen, yaşlısı ya da çocuğu olan kişiler içinde evlerde sayacılık projemiz vardı. Bununla ilgili projemizde kabul oldu. Bu proje kapsamında 53 adet makinemizi köylerde yaşayan vatandaşlarımıza dağıtacağız. Ve o vatandaşlarımız köylerinde saya üretimi gerçekleştirecekler. Yani kadınlarımız ya da çeşitli sebeplerle şehre gelemeyen insanlarımız evlerinde, evlerinin uygun bir bölümünde kendilerine ulaştıracağımız makinelerle saya üretimi gerçekleştirecekler.

“Yetişmiş personeller hazırlamış olacağız”

Ayrıca Şiremir Tabaklar köyündeki eğitim merkezinde yer alan makinelerimizin hepsini Organize Sanayi Bölgemizde yer alan İnovasyon Merkezine taşıdık. Burada da 3,5 ay sürecek kurslar düzenleyeceğiz. Bu kurslarda hem saya hem de monte konusunda eğitimler verilecek. Eğitimler sonunda kursiyerlerimiz bir ayakkabıyı tamamen üretebilecek bilgi ve beceri kazanacaklar. 20’şer kişiden 3,5 ay sürecek kurslarda tüm kursiyerlerimiz sayacılık ve ayakkabı üretiminin her aşamasını öğrenecekler. Kursiyerlerimiz daha sonra saya ve ayakkabı imalatı üretimi yapan işyerlerinde istihdam edilecekler. Bu sayede ilimizdeki ayakkabı ve saya sektörüne de yetişmiş personeller hazırlamış olacağız.”

Sandıkçı: “Sektörümüze kazandıracağız”

Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Necati Sandıkçı da yaptığı açıklamada TSO ve BAKKA Yönetimi’ne teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:

“Biz dernek olarak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Saya Eğitim Merkezini Organize Sanayi Bölgesindeki İnovasyon Merkezine taşıdık. Buraya montaj makinelerini de getirerek sayayı tamamen ayakkabı olarak üretimi sağlayabileceğiz buradaki projemizle. Burada her şeyden önce Ticaret Sanayi Odamızın çok güzel bir görev yaptığın dile getirmek istiyorum. TSO Başkanımız Halil Balık’a, TSO yönetimine ve BAKKA yönetimini de teşekkür ediyorum. Sektörümüze öncü oldular. Burada hem eğitim hem de montajla birlikte elemanları yetiştirip istihdam anlamında da sektörümüze kazandıracağız.

“Evlerinde üretim yapmış olacaklar”

İkinci aşama olarak işyerine gelemeyen dezavantajlı gruplar için, çocuğu olan ya da evdeki yaşlılarına bakmakla yükümlü olan insanlarımıza bu proje kapsamında dikiş makineleri temin ediyor olacağız. İşyerlerimizdeki yetkililer bu makineleri köylerde oturan, çalışmak isteyen ancak yaşlısına ya da çocuklarına baktığı için şehre gelemeyen kişilere dağıtacaklar. O insanlarımız eğitimden sonraki aşamada kendi ekonomilerine ve ülke ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. Bu işi yapabilecek her kişiye bir makine vereceğiz. Ve o insanlarımız bu makinelerle evlerinden çalışma imkanı bulacaklar. Evlerinde üretim yapmış olacaklar.

“Türkiye’deki örnek projeler arasında”

Yine bu proje kapsamında otomatik makineler temin ettik. Bu makinelerle de işlerimizin daha hızlı ve daha kaliteli olmasını sağlayacağız. Yine montaj makineleri temin ettik. Burada saya eğitimi alacak arkadaşlarımıza aynı zamanda montaj eğitimi de vereceğiz. Sonuç olarak bu saya eğitim merkezinde sayayı dikip montajını da yaparak ayakkabı haline getireceğiz. Bu ayakkabı alanında hem eğitim hem de buradaki proje anlamında Türkiye’de sayılı projelerden biri konumunda. Uygulamaya geçtiğimizde inanıyoruz ki Türkiye’deki örnek projeler arasında yer alacak.”