SANTRALİN ÇED SÜRECİ DURDURULDU

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Hattat Enerji ve Mad. Tic. AŞ (HEMA) tarafından Amasra'ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) sonunda Bakanlığın eksik görüşler olması sebebiyle ÇED sürecinin ileri bir tarihe kadar durdurduğunu açıkladı.

SANTRALİN ÇED SÜRECİ DURDURULDU

Hattat Enerji ve Mad. Tic. AŞ (HEMA)  tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralin ÇED süreciyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) yapıldı. Toplantıya Bartın Platformunun bileşenlerinden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, AR-GE Başkanı Aykut Oktay Ulu, Hukuk İşleri Müdürü Av. Kadriye Dika Gören ve Çevre Mühendisi Volkan Kıvançlı, Amasra Belediyesini temsilen de Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Berkay Dal, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Amasra CHP İlçe Başkanı Seyhan Bilgin de katıldı.  CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın toplantı sonrasında açıklamada bulundu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının eksik görüşler olması sebebiyle ÇED sürecinin ileri bir tarihe kadar durdurduğunu açıkladı.

Akın: “Pişirip pişirip Bakanlığın önüne getirmeye çalışıyorlar”

Toplantı ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Cemal Akın şunları aktardı:

“Bartın Belediyesi olarak termik santrale karşı tavrımız bellidir. Açık ve net olarak ‘termik santral yapılmasın’ diyoruz. Çünkü Çevre Düzeni Planı dediğimiz 1/1000’lik planlarda bu yok. Sonradan eklemeye çalıştılar. Ancak biz buna karşı çıktık ve hukuki olarak bunun eklenmemesi için mücadele ettik. Yine son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısında da üzerimize düşeni yerine getirdik. Bartın Belediyesi olarak bu toplantıya temsilci göndererek, ÇED sürecinin durdurulması için ne gerekiyorsa yaptık. Termik santral konusunu pişirip pişirip bakanlığın önüne getirmeye çalışıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yapılan başvuru sonucu Çevresel Etki Değerlendirmeyle ilgili bileşenleri çağırıyor. Bartın Belediyesi olarak bu bileşenlerdeniz. Toplantıya Belediye Meclis Toplantımızın olması nedeniyle ben katılamadım.  Ancak bu işi bilen ve bu konuda uzman olan arkadaşlarımızı temsilen gönderdik. Karşı görüşümüzü bildirdik. Kurum görüşleri tam alınamadığı için toplantı ileri bir tarihte yeniden yapılacak. O toplantıya herhangi bir aksilik olmazsa ben de katılacağım” dedi.

“İlimizin zararına olacak her şeyin karşısındayız”

Termik santral demek doğayı, suyu, havayı, toprağı yok etmek demektir. Kirliliğe neden olacak. O nedenle bizler termik santral istemiyoruz. Biz kömür çıkartılmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söz konusu bu alandan kömür çıkartılması hususunda ifadeleri var. Bölgemizden kömür çıkartılması konusunda ki talimatlarını ben Sayın Cumhurbaşkanımızdan Bartın’ı ziyaretlerinde bizzat duydum. Bu bölge ile ilgili kömür dışında başka bir şey düşünülmesi yanlıştır. Kömür bizim değerimiz. Ancak bu değerimizin yanında doğamız, suyumuz, havamız ve toprağımız da değerimiz. Biz tüm değerlerimize sahip çıkmak için bu mücadeleyi veriyoruz. Termik santralle ilgili firmanın yapmış olduğu bu başvurularla ilgili mücadelemizi sürdüreceğiz. Benim ilgili firmaya tavsiyem kömür çıkartması yönündedir. Sürekli bakanlığa santral başvurusundan vazgeçmeliler. Bizim bıkacağımızı düşünmesinler. Bizim tavrımız bellidir. Kanunlar çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bıkmadan değerlerimize sahip çıkacağız. İlimiz için faydalı ve iyi olan her şeyi destekleriz. ‘İyi şeylerde inat murat getirir’ derler. Biz söz konusu memleketimiz olunca, halkımıza hizmet olunca inatçıyızdır. İlimizin zararına olacak her şeyin de kanunlar çerçevesinde karşısında dururuz.”

Bankoğlu: “Azından şimdilik, durduruldu” 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da sosyal medyadan toplantıyla ilgili “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen ve Bartın Platformu bileşenleriyle birlikte CHP Bartın olarak beraber katıldığımız İDK toplantısında, şirketin Termik Santral yapma hevesi için canlandırılmak istenen ÇED süreci, eksik görüşler olması sebebiyle, en azından şimdilik, durduruldu. Biz, haklı gerekçelerimizle ortaya koyduğumuz bu mücadeleyi, hem sahada hem de hukuki alanda, 15 yıldan fazla süredir Bartın ve Amasra için hep birlikte yürütüyoruz. Kararlılığımız hiç ama hiç azalmadı. Mücadelemiz devam edecek” açıklamasında bulundu.