Parlatır 'HSK'nın yapısı değişmeli'

5 Dünya Avukatlar Günü dolayısıyla açıklama yapan Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, ülkemizde adalete güven duygusu azaldığını ifade ederek 'Yargı Reformu için ilk adım için Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yapısının değiştirilmesi gerekmektedir. HSK'nın yapısının değişmediği, Adalet Bakanı ile yardımcısının olduğu kurulda, her reform adı altındaki düzenleme sadece bir yasa değişikliğinden ibaret kalır' dedi.

Parlatır 'HSK'nın yapısı değişmeli'

Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, 5 Dünya Avukatlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamasına ülkemizde yaşanan koronavirüs salgınıyla başlayan Parlatır, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik bir hastalık ilan edilen  coronavirüs salgını nedeniyle Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde  olağanüstü bir  süreç içerisinde  bulunmaktayız. Sosyal izolasyon ve İnsan hayatının her şeyden daha önemli olduğu bu dönemde Bartın Barosu olarak tüm etkinlik; faaliyetlerimizi ve 5 Nisan Avukatlar günü etkinliklerimizi ileri bir tarihlere ertelemiş bulunmaktayız. Tüm dünyada ve ülkemizde Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almasının tek başına yeterli olmadığı; her bir bireyin tedbirli ve önlemleri bizzat yerine getirmesi ile tamamlanarak bu salgını yenebileceğimiz; eski güzel günlere bir an önce dönebileceğimiz aşikardır. İnsanlığın daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıktığı, hastalığa sebep olan virüsün çok çabuk, kolayca ve devamlı olarak yayıldığı  ve tehlikeli ve ölümcül bir hastalığın kol gezdiği şu günlerde;  büyük fedakarlıkla görev yapan başta  sağlık çalışanlarımıza, kolluk güçlerimize ve temel ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere  çalışan emekçilerimize şükranlarımızı sunuyor; yaşamını kaybeden başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına  başsağlığı diliyoruz” dedi.

“Avukatlarınızla yüz yüne görüşme talebinde ısrarcı olmayın”

Vatandaşlardan avukatlarıyla yüz yüne görüşme talebinde ısrarcı olmamalarını isteyen Parlatır, şöyle devam etti:

“Salgın hastalık nedeniyle  Adliyelerde tutuklu dosyalar hariç tüm dosyaların duruşmaları erteleme  ve süreler hakkında durma kararı verilmiştir. Avukatlarımız görevi başında olup; fakat  acil durumlar dışında bildirilen  30 Nisan tarihine kadar kendi sağlığınız avukatınızın sağlığı toplumun sağlığı için avukatınızın talebi olmadığı hallerde ofislerde yüz yüze görüşme taleplerinde ısrarcı olmayınız.  Unutmayınız her şeyin başı sağlıktır.

“HSK'nın yapısı değişmeli”

Adalette sağlık gibidir; kaybedilince değeri anlaşılır. Ülkemizde yargı reformu adı altında bir çok düzenleme yürürlüğe girmiş ve gireceği beyan edilen tasarı teklifler bulunmaktadır. Ancak ülkemizde Adalete güven duygusu azalmaktadır. Yargı Reformu için ilk adımın Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilmesi gerekmektedir. HSK'nın yapısının değişmediği, Adalet Bakanı ile yardımcısının olduğu  kurulda, her reform adı altındaki düzenleme  sadece bir yasa değişikliğinden  ibaret kalır.  Adalet mülkün (devletin), savunma makamı ise adaletin temelidir. Savunma makamı olan Avukatlık, vatandaşların  temel hak ve özgürlüklerinin  önemli bir güvencesi ve savunucusudur. Herkes için Adalet, Adalet için Avukat!  Meslek sorunlarının çözüldüğü, sağlıklı ve güzel günlerde buluşmak üzere Dünyanın en onurlu ve en zor mesleklerden birisini icra eden tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Günü’nü kutlar en derin sevgi ve saygılarımızı sunarız.”