Muhtarlar taleplerini sıraladı

Muhtarlar Gününde muhtarların taleplerini aktaran Kozcağız Bölge Muhtarları Derneği Başkanı Yenişar Mahallesi Muhtarı Ferdi Akyer ' Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması, muhtarlık seçimlerinin de adaylık usulüne göre yapılmasının, günümüz şartlarına göre 442, 4541 sayılı Köy ve Mahalle Kanununun düzenlenmesi, 5490 sayılı Kanununun düzenlenmesi, 5393_9b sayılı Kanunda ayni ve diğer ibaresinin yerine ayni ve nakdi yardım eklenmesini, mahalle muhtarlıklarına tüzel kişiliğin tekrar verilmesi en öncelikli taleplerimizdir' dedi.

Muhtarlar taleplerini sıraladı

Bartın’da Muhtarlar Günü Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene Bartın Belediye Başkanvekili Hüseyin Fırıncıoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın Muhtarlar Derneği Başkanı Nuri Yoldaş, Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şube Başkanı Katip Cumur ve Kozcağız Bölge Muhtarları Derneği Başkanı Ferdi Akyer başta olmak üzere daire amirleri ve muhtarlar katıldı.

Akyer: “Taleplerimizin daha hızlı bir şekilde sonuçlanması planlandı”

Nuri Yoldaş, Katip Cumur ve Ferdi Akyer’in Atatürk anıtına çelenk sunduğu Akyer muhtarların talep, sorun ve önerilerini dile getirdi. İlk Muhtarlar Günün 2016’da kutlandığını ifade eden Ferdi Akyer şöyle konuştu:

“İlki 2016 yılında ülke genelinde kutlanan ve bugün burada altıncısını kutladığımız 19 Ekim Muhtarlar Gününün hepimize kutlu olmasını dilerim. Gerek muhtarlık müessesesi etkinliğinin ve işlevlerinin arttırılması, gerekse bu müessesenin korunmasına ilişkin yapılan iyileştirmelerin her adımında bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımıza yürek dolusu selam ve saygılarımızı iletmek isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve muhtarlık müessesine verdiği önem ile kamu hizmetlerinden etkin, verimli ve güvenli bir şekilde faydalanmamız, sorunlarımızın kısa sürede yetkili makamlara iletilmesi ve takip edilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığımız bünyesinde ve Büyükşehir Belediyelerinde "Muhtarlık Daire Başkanlığı”, diğer belediyelerde ise "Muhtarlar Müdürlüğü" kurulmuş olup bu sayede taleplerimiz daha hızlı bir şekilde sonuçlanması planlanmıştır.

“Özlük haklarımızın iyileştirilmesi sonucunda muhtarlık cazip hale getirilmiştir”

Taleplerimizin elektronik ortamda yapılabilmesi için Bakanlığımız tarafından "Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS)" adında bir sistem kurulmuştur. Bir taraftan muhtarlık müessesesi ile ilgili devrim niteliğinde adımlar atılırken diğer taraftan da özlük haklarımızın iyileştirilmesi sonucunda muhtarlık cazip hale getirilmiştir. Muhtarlarımız ve muhtarlık kurumunun ihtiyaç, talep ve beklentilerinin karşılanmasına ve kurumsallaşmasına yönelik son yıllarda çok önemli adımlar atılarak bir vizyon anlayış oluşturulmuştur. Devletimizin idare geleneğinin ayrılmaz bir parçası olan muhtarlık kurumu da hayata geçirilen bu yeni çalışmalara hızlı bir şekilde uyum sağlayarak gerek köylerin gerekse de şehirlerin yönetiminde etkin birer aktör ve öğe olarak rolünü güçlendirmeye devam etmektedir. Biz muhtarlarımızın en önemli talepleri arasında yer alan SGK primlerinin Devlet tarafından ödenmesi, yapılan düzenleme ile yerine getirilmiştir. Bu düzenleme ile  bin 234,24 TL aylık primimiz devletimiz tarafından karşılanmaktadır. 2002 yılında bir muhtar 97 TL ödenek alırken bugün 2 bin 631,00 TL ödenek almaktadır. İçişleri Bakanlığımızca yapılan çalışmalar ve Sayın Bakanımızın katkıları ile biz muhtarlara Tek Tip Muhtar Kimliği verilmiştir. En az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarları muhtarlık görevi sona erdikten sonrada silah ruhsat harcından muaf tutulmuştur. Sadece köy muhtarlarına tanınan, köy konağı yapılması amacıyla hazine arazilerinden yer tahsisi imkanı mahalle muhtarlıklarına da tanınmıştır.

İşte muhtarların talepleri!

190 yıllık geçmişi olan müessesemiz ve bu müessesenin fedakar neferleri olarak; Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması, muhtarlık seçimlerinin de adaylık usulüne göre yapılmasının, günümüz şartlarına göre 442, 4541 sayılı Köy ve Mahalle Kanununun düzenlenmesi, 5490 sayılı Kanununun düzenlenmesi, 5393_9b sayılı Kanunda ayni ve diğer ibaresinin yerine ayni ve nakdi yardım eklenmesini, mahalle muhtarlıklarına tüzel kişiliğin tekrar verilmesi en öncelikli taleplerimiz olduğunu belirtmek isteriz. 1829'dan bugüne kadar varlığını çok zor koşullarda devam ettiren ayrıca görevi başında şehit edilen muhtarımıza ve tüm şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet dilerim. Son yıllarda adeta altın çağını yaşatan biz muhtarlar için şu ana kadar yapılanlarda başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eder saygılarımızı sunarız.”

Tören sonunda ise muhtarlar Atatürk anıtının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Muhtarlar taleplerini sıraladı
Muhtarlar taleplerini sıraladı
Muhtarlar taleplerini sıraladı
Muhtarlar taleplerini sıraladı
Muhtarlar taleplerini sıraladı