Müdürlük personelinden kan bağışı

Özcan'dan bağışta bulunan personele teşekkür

Müdürlük personelinden kan bağışı

Nurdan Eroğlu

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli kan bağışında bulundu. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, kan bağışında bulunan personele teşekkür etti.

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli kan bağışında bulundu. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, kan bağışında bulunan personele teşekkür etti. Özcan, “Müdürlüğümüz personelinden kan bağışı yapabilecek tüm personel kan bağışı etkinliğine katıldı. Türk Kızılayı Karabük Kan Merkezi Mobil ekibine ve bağışta bulunan personelimize duyarlılıklarından ötürü teşekkür ederiz” dedi.

KAN BAĞIŞI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Kan bağışı yardımlaşma adına büyük önem taşımaktadır. Hastanede yatan insanların kan ihtiyacı olduğunda önce bu depolanan kanlardan ihtiyaç karşılanmaktadır. İnsanlarının hayatını kaybetmemesi, hatta kendimizin böyle bir duruma düşmesi durumunda kendi hayatımızı kaybetmememiz için kan bağışında bulunmalıyız. İnsanın ne zaman kana ihtiyacı olacağı belli olmaz. Ani bir kaza sonucu bir kan bağışı tüm yaşamınızı kurtarabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla kan bağışı yapmakta fayda vardır. Bunun yanı sıra kan bağışı yaptığınızda kan ile ilgili sorunlarınız olup olmadığını da öğrenebilir, küçük bir check up yaptırmış sayılırsınız. Yani kan verdiğinizde hem bu sorunlarınız varsa öğrenmiş olursunuz hem de güzel bir bağış yapmış olursunuz. Kızılay belirli merkezlerde kan bağışlarını kabul etmektedir. Tüm kan bağışçılarımızı ve vatandaşlarımızı Kemer Köprü Endüstri Meslek Lisesi karşısındaki kan alma birimine davet ediyoruz. Ülkemizde düzenli biçimde kan bağışı yapan insan sayısı çok azdır. Çoğu zaman ihtiyaç olduğunda kan bulunamamaktadır. Kan vermek sadece başkasına yardım etmez, sizin için de önem taşır. Çünkü insan kan verdiğinde kanı yenilenir ve bir rahatlama yaşar. Her insan yılda 3 kez kan verebilir. Bunun bilincinde olarak düzenli biçimde kan bağışı yapmalıyız.

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde bilgilendirmeniz için; kan bağışçısı bilgilendirme formu, kan bağışçısı kayıt formu ve kan bağışçısı sorgulama formu yer alıyor. Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular da bulunuyor. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar “Güvenli Kan Temininin” ilk adımını oluşturuyor. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutuluyor. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu görevli doktorlara ya da hemşirelere danışabilirsiniz.

GEREKLİ MUAYENE VE ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

Kan bağışı işlemi yasal bir süreçtir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı’nın kullanmış olduğu sisteme kaydediliyor. Resimli, TC kimlik numarasını içeren ve yasa olarak geçerli bir kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) ibraz etmeniz de yasa gereği zorunlu. Kayıt işlemiyle beraber görevli hemşireler tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır. Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayene sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işleniyor. Doktorlar doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçlarını değerlendiriyor. Bağışçı adayı olarak kan bağışında bulunmanız ilk olarak size daha sonrada ihtiyaç sahibine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendiriliyorsunuz.

 YAKLAŞIK 4 - 8 DAKİKA SÜRÜYOR

Kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınırsınız. Kan bağışı işlemi; konusunda eğitim almış tecrübeli hemşireler tarafından gerçekleştirilir. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dakika sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekiyor. Kan alma yatağında istirahat ederken hemşirelerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemli. İkram bölümünde sizlere minarel yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi veriliyor. Verilen ikramları tüketmeniz olası sıvı kaybını önleyecek.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır. Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için doktor ya da hemşireler önerdiği süre içinde içilmemesi gerekmektedir. Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir. İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İlk öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikâyete yol açabilir. Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz. Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları ve benzerinin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönemsi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz.