Marketlerde ürün kısıtlaması yarın başlıyor

İçişleri Bakanlığı, Bartın dahil olmak üzere 81 İl Valiliğine 'Pazar Yerleri Genelgesi', 'Market Tedbirleri Genelgesi' gönderdi. Bartın İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, söz konusu genelgeler üzerine olağanüstü şekilde toplanarak yeni kararlar aldı. Alınan yeni kararlar kapsamında marketlerde ürün kısıtlaması da yer aldı. 7 Mayıs Cuma yani yarından itibaren zincir ve süper marketler dahil marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç kozmetik ürünleri satılabilecek. Elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye gibi ürünlerin satışına ise izin verilmeyecek.

Marketlerde ürün kısıtlaması yarın başlıyor

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, geçtiğimiz gün Vali Sinan Güner başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile olağanüstü toplanarak; birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (COVİD-19) Salgını nedeniyle önemli yeni kararlar aldı.

İçişleri Bakanlığı’nca 81 il valiliğine gönderilen genelgeler kapsamında alınan kararlar daha sonra Bartın Valiliği’ne kamuoyuyla paylaşıldı.

Buna göre; İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 27.04.2021 tarih ve 19 nolu kararın 11.1 maddesi ile ‘Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.’ kararı alınmış, 2.29. maddesi ile de ‘Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler’ sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmuşlardı.

Ayrıca seyahat izin belgesi istenmeyecek

Bu çerçevede; gerek zorunlu bir kamusal görevin ifası için kurumlarınca görevlendirilmiş olan kamu görevlilerinin gerekse profesyonel spor müsabakaları ile yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacağına yönelik ilgili federasyonlarınca belge düzenlenmiş olan milli sporcular, yöneticiler ve hakem, gözlemci, temsilci gibi diğer görevlilerin bu kapsamda her türlü vasıtayla yapacakları şehirlerarası seyahatlerde kimlik kartı ve görev belgesinin ibrazı yeterli olacak olup ayrıca seyahat izin belgesi istenmeyecek.

Uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde toplu ulaşım faaliyetlerinde bulunan işletme ve firmalar tarafından bu hususa ilişkin kontroller sağlanacak. Kimlik kartı ve görev belgesi düzenlenmiş olan kişiler, ayrıca seyahat izin belgesi istenilmeden toplu ulaşım araçlarına kabulleri sağlanacak.

Kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetlerinde de a bendi gereğince gerekli kontroller yapılacak. Şartları tutan kamu görevlileri, sporcu, yönetici ve diğer görevlilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilecek. Ayrıca seyahat izin belgesi istenilmeyecek.

7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00’a kadar uzatıldı

Tam kapanma döneminde; üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması ve vatandaşların temel ihtiyaç malzemelerine erişimlerinin sağlanması için her türlü tedbir alınmış olmasına rağmen, bu işkollarında zorunlu bir görevin ifası için işyerine gidip gelmek durumundaki işyeri sahipleri veya çalışanların herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamaları için; daha önce İçişleri Bakanlığı’nın 29.04.2021 tarih ve 7705 sayılı Genelgesi ile oluşturulan, muafiyet alanındaki işkolları için işverenin ve çalışanın beyanı ve taahhüdüyle manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri ya da firma yetkilisinin imzasıyla düzenlenecek ‘çalışma izni görev belgesi formunun’ geçerlilik süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00’a kadar uzatıldı.

Manuel çalışma izni görev belgesi düzenlenecek

Çalışma izni görev belgesinin, esas itibariyle e-devlet platformu üzerinde yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınması esasa olmakla birlikte,  e-başvuru sisteminin kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması gibi zorunlu hallerde manuel çalışma izni görev belgesi düzenlenecek.

Kolluk görevlilerince yapılacak denetimlerde, e-başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgelerinin rutin olarak kontrol edilecek. Manuel tanzim edilen çalışma izni görev belgeleri ise kolluk kuvvetlerinin kullandıkları bilgi sistemleri üzerinden ayrıca denetime tabi tutulacak. Bu kontrollerde çalışma izni görev belgesinin suiistimal edildiğinin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili olarak gerekli idari ve adli işlemler gerçekleştirilecek.

Marketlerde ürün kısıtlaması başlıyor

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 27.04.2021 tarih ve 19 nolu kararının 4. maddesi ile “Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, balıkçı, kuruyemişçi ve tatlıcıların 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet göstermelerine, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilmelerine, aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilmelerine, belirtilen uygulamaların zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olmasına ve zincir marketlerin pazar günleri kapalı kalmasına” karar verilmişti.

Bu çerçevede; zincir ve süper marketler dahil marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren zincir ve süper marketler dahil marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç kozmetik ürünleri satılabilecek.

Daha önce getirilen alkollü ürün satış kısıtlamasının yanı sıra yine zincir ve süper marketler dahil marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Optisyenler açık tutulacak

İlimiz genelinde göz hekimleri tarafından düzenlenen reçetelerin geçerlilik süresinin 10 gün olması ve tam kapanma süresi içerisinde gözlükleri zarar gören vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından her ilçede bir nöbetçi optisyenlik müessesesi açık tutulacak. Nöbetçi optisyenlik müessesesi çalışanları; Valilik ve Kaymakamlık nöbet listesiyle birlikte “çalışma izni görev belgesi” formunu manuel düzenlemek ve denetim faaliyetleri sırasında kolluk kuvvetlerine ibraz etmek, ikametle işyeri arasındaki güzergâh ve zaman dilimi ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.

Pazaryerleri açık olacak

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimizin 27.04.2021 tarih ve 19 nolu kararın 7. maddesi ile “Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında yukarıda belirtilen temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında tüm ticari işletme, işyeri veya ofisler kapalı olacak olup uzaktan çalışma haricinde yüz yüze hizmet verilmemesine” karar verilmişti. Gelinen aşamada, mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış,  ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçimiz tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğundan; tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-­17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze meyve ile fide satışı yapan pazaryerleri açık olabilecek. Vatandaşları yaş sebze meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazaryerine gidip gelebilecekler.

Sadece sebze, meyve ve fide satılacak

Cumartesi günleri 10.00-­17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda özellikle köylülerimizin ürünleri olmak üzere sadece yaş sebze meyve ile fide satılabilecek. Temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Kontrolsüz giriş çıkışlar engellenecek

Pazaryerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak Valilik ve Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazaryerleri genişletilecek ve ilave pazar alanları oluşturulacak.

Pazaryerlerine kontrollü giriş çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde diğer tüm alanların demir bariyer ve benzeri araç­ gereç ile kapatılarak kontrolsüz giriş çıkışlar engellenecek.

En az 3 metre olacak

Pazaryerlerinde, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere sergi ve tezgâhlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak.

Gerekli tedbirler alınacak

Her bir pazaryerinde gerekli kontrolleri yapmak için başta zabıta olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel tarafından pazaryerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için gerekli tedbirler alınacak. Bu kapsamda içerdeki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici olarak izin verilmeyecek.

Hijyen koşullarına dikkat edilecek

Pazaryerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek ve poşetlenerek satışı yapılacak.

İlgili mahalli idare birimlerince pazaryerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Pazaryerlerinde satış yapacak pazarcıların, ilgili meslek odası tarafından düzenlenen “mesleki faaliyet belgesi” ile “ticari araç görevlendirme belgesini” ibraz etmek ve güzergâhla sınırlı kalmak kaydıyla Cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.