Kumluca'dan bir kişi sobadan zehirlendi

Yaşlı adam hayatını kaybetti

Kumluca'dan bir kişi sobadan zehirlendi

Nurdan Eroğlu

Bartın’ın Kumluca Beldesi’nde bulunan konutlarında yaşayan 90 yaşındaki Şaban Seyhan, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirdi.

Edinilen bilgiye göre, Bartın'ın Kumluca beldesi Afet evleri konutlarında 5.katta ikamet eden 90 yaşındaki Şaban Seyhan'ı göremeyen komşusu durumu jandarmaya bildirdi. Eve giren Jandarma ekipleri yaşlı adamın cansız bedeni ile karşılaştı. Olay yerine sevk edilen 112 acil sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde yaşlı adamın ilk belirlemelere göre karbonmonoksit gazından zehirlenme sonucuna varıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

POLİS, SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI HALKI BİLGİLENDİRİYOR

Öte yandan Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri vatandaşları zaman zaman özel olarak hazırlattığı el broşürleriyle bilgilendiriyor.  Sobadan zehirlenmeler hakkında vatandaşı bilgilendiren polis, “Halk arasında sobadan zehirlenme ölümü olarak bilinen olay aslında karbon monoksit zehirlenmesidir. Karbon monoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar. Sobadan zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması gerekenlerin başında soba, boru ve bacaların temiz tutulması gerekiyor” ifadeleriyle soba zehirlenmesinin ne olduğunu açıklıyor.

SOBA KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELER?

Polis soba zehirlenmeleri konusunda dikkat edilecek hususları ve zehirlenme belirtilerini şu şekilde açıklıyor:

“Yakıt sertifikalı yerlerden alınmalı. Torba yakıt alınmalı. Yakıtlar yarım doldurulmalı ve üstten tutuşturulmalı. Yakıt tam yandıktan sonra az az ilave edilmeli. Yatarken ilave yakıt konulmamalı. Sobanın söndüğünden emin olmadan uyunmamalı, emin olmak için gaz çıkışı kontrol edilip külün içinde dahi olsa gaz çıkışı görülebileceğinden kendi kendine sönmesi beklenmelidir.

SOBADAN ZEHİRLENMELERİN BELİRTİLERİ NELER?

Uyanık bir insanda; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı,  kusma,  taşikardi ve kan basıncı yükselmesi,  kulak çınlaması, dalgınlık,  genel bitkinlik,  kas krampları, ciltte kırmızı renk,  bilinç kaybı ile komaya kadar giden belirtiler vardır. Uyuyan bir insan bunların hiç birinin farkına varamaz ve ölüme kadar giden derin bir komaya girer.”