Korona'ya karşı tedbirler arttırılıyor

Koronavirüse karşı ülke genelinde ve il bazında tedbirler arttırıldı. Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinde zorunlu durumlar hariç Bartın'daki tüm toplantı, etkinlik ve organizasyonlar iptal edildi. Bartın Limanına gelen yabancı uyruklu gemi personellerinin kontrolleri yapılırken yabancı ülkelerden gelenlerin Türkiye'ye girişi de yasakladı. Umreden gelenler dahil tüm yurt dışından gelen vatandaşların 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları istendi. İçişleri Bakanlığı ise dünden itibaren ülke genelinde tüm pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerini durdurdu.

Korona'ya karşı tedbirler arttırılıyor

Türkiye’de görülen koronavirüs vaka sayısı 18’e yükselirken ülke genelinde ve il bazında tedbirler arttırıldı. Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinde alınan kararlar gereğince Bartın’daki tüm toplantı, etkinlik ve organizasyonlar iptal edildi. Bunun dışında toplantıda Bartın’da  ticari, resmi ve özel olarak hizmet veren taksi, dolmuş, minibüs, otobüs, öğrenci servisi vb. tüm toplu taşıma araçlarının uygun sıklıkta bağlı bulundukları kurum ve odalar tarafından dezenfeksiyonlarının sağlanması,  şehirler arası otobüs terminalinde gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, bu süreci gerek gıda konularında gerekse  maske ve kişisel koruyucu ekipmanlar ile dezenfektan malzemelerinin piyasada satışını fırsata çevirmek isteyenlerin önlenmesi için ilgili kurumlarca gerekli denetimlerin yapılması, tüm dezenfeksiyon işlemlerinde Sağlık Bakanlığından onaylı dezenfektanların kullanılması kararlaştırıldı. Valilik,  alınan tüm karaların uygulanmasının, izlenmesi ve takibinin  İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmasına karar verdi.

Vatandaşlar Valiliğe Açıkkapı siteminden ulaşacak

Bartın Valiliği bunun dışında aralıklarla düzenlediği  vatandaş buluşmaları, halk günleri, mahalle ve muhtarlar toplantıları da iptal etme kararı aldı. Bu süreçte vatandaşlardan evlerinden çıkmamaları ve Valiliğe Açıkkapı sistemi üzerinden ulaşmalarını isteyen Valilik, Vatandaşlarımızın tedbirlerin sürdüğü bu günlerde evlerinden çıkmadan veya kalabalığa karışmadan Valiliğimize ulaşma imkanı veren Açıkkapı sistemini kullanmalarının faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Vatandaşlarımız, www.acikkapi.gov.tr adresini kullanarak veya Apple Store ve
Google Play’den Açık Kapı Uygulamasını indirerek 7/24 Valiliğimize ulaşabilirler” dedi.

Umreden dönenler sağlık kontrolünden geçti

Korona virüsüne karşı  başta Çin olmak üzere İran, İtalya, Fransa, İspanya, Belçika, Almanya, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Irak, Azerbaycan, Güney Kore ve İsveç uyruklu kişilerin Bartın dahil ülke genelinde girişi yasaklandı. Yurt dışından ve Umre’den gelen vatandaşlardansa 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları istendi. Bartın’da Umreden dönen vatandaşların da Cuma günü şehre girmeden Sağlık İl Müdürlüğünce otobüslerde tek tek sağlık kontrolleri yapıldı.  Kontrollerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedi ve 14 gün kuralına uymaları şartıyla vatandaşların adres ve iletişim bilgileri alınarak evlerine gitmeleri izin verildi.  Evlerinde istirahat eden vatandaşların da jandarma ekipleriyle birlikte sağlık görevlilerince sağlık kontrolleri yapıldı. Olası karantina kararına karşı hazırlıkların da yapıldığı öğrenildi.

Limanda sağlık personeli göreve başladı

Bartın Limanında da koronavirüse karşı önemler alındı. Bu kapsamda Zonguldak Sahil Sağlık Merkezinden talep edilen uzman sağlık personeli limanda göreve başlarken limana gelen yabancı bandıralı gemi personelleri bu personelce sağlık kontrolünden geçirildi.  Çalışma yapmak için gemilere çıkan Deniz Polisi, Gümrük Muhafaza Memurları ve Belediye Personeli de gerekli tedbirler alındıktan sonra gemilere çıkarıldı.

Koronavirüs risk taraması dolandırıcılarına dikkat!

İl Emniyet Müdürlüğü de vatandaşları “Koronavirüs risk taraması” diyerek evlere girmeye çalışan dolandırıcılara karşı uyardı. Koronavirüs risk taramasının ALO 184’ün aramasının ardından gerçekleştiğini ifade eden polis, “Koronavirüs risk taraması ALO 184’ün sizi araması sonrası gerçekleşmektedir. Vatandaşlarımızın iyi niyetinden faydalanıp hırsızlık, dolandırıcılık, ve diğer suçlara meyilli kişilere karşı vatandaşlarımızın duyarlı olmasını, bu gibi konularla karşılaşılan vatandaşlarımızın ivedi olarak kolluk birimlerine 112, 155 ve 156’yı arayarak haber vermesini bekliyoruz” dedi.

İlaçlarda sağlık raporlarının süresi bir sonraki açıklamaya kadar uzatıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü de bir dizi tedbir alan kurumlar arasında yer aldı. 1 Mart 2020 tarihinde biten  ya da bu tarihten sonra sona erecek olan sağlık raporlarının bir sonraki açıklamaya kadar geçerli olacağını ifade eden SGK alınan tedbirleri şöyle duyurdu.

“Kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların 1 Mart 2020 tarihi itibariyle sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan sağlık raporları bir sonraki açıklamaya kadar geçerli sayılmıştır. Vatandaşların il müdürlüklerine gelmeden hizmetlere ulaşabilmeleri için E-Devlette bulunan uygulamaları ile web sitelerimizin, iletişim merkezlerimizin (ALO 170) kurumsal sosyal medya hesaplarını daha yaygın kullanmalarının sağlanmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. Hizmet binaları ve kuruluşların ortam kullanımlarının hijyenine azami düzeyde özen gösterilmekte sık sık havalandırılmakta ve bu alanlarda el dezenfektanlarının bulundurulması sağlanmaktadır.

Düzenli kullanılan ilaçlar reçetesiz verilecek

Hizmet binalarında yer alan ortak temas noktalarının düzenli olarak temizlenmesine dikkat edilecektir. Hizmet binalarında görevli temizlik personelleri bilgilendirmiş ve temizlik kontrolleri arttırılmıştır.  İl Müdürlüğü personellerine ellerinin düzenli aralıklarla su ve sabunla en az 20 saniye sürecek şekilde yıkanması gerektiği yazılı ve sözlü olarak bildirilmiştir. Kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenlenmeksizin sözleşme eczane veya merkezlerden ilaç veya tıbbi malzeme almaları uygun görülmüş olup bu hususların en son karşılaşılan reçetedeki kullanım dozun/adedi dikkate alınarak 1 ayı geçmeyecek sürelerde (kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda) ilaç veya tıbbi malzemelerin temini yapılması halinde kurumumuz tarafından karşılanacaktır.

İş görmemezlik ödeneğini SGK ödeyecek

Sağlık Bakanlığı tarafından  belirlenen karantina süresi dikkate alınarak yurt dışından gelen kişiler için “Z03.8 ve Z03.9 tanılarında tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat veya iş görmezlik raporunun düzenlenmesi halinde bu şekilde düzenlenen rapora istinaden iş görmemezlik ödeneğini kurumumuz tarafından ödenecektir. Özel sağlık hizmeti sunucularına başvuru sırasında uygulanan biyometrik kimlik doğrulama yöntemi kurumumuz tarafından yapılacak duyuruya kadar askıya alınmıştır.

Eğlence mekanlarının faaliyetleri durduruldu

İçişleri Bakanlığının 81 ile gönderdiği genelde gereği ise Bartın’da ve tüm ülkede pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin dün 10.00 itibariyle tüm faaliyetleri durduruldu.  Genelgede ayrıca, söz konusu tedbirlere ilişkin vali/kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.