Köpeğe cinsel istismar olayında yargılama süreci başladı!

Bartın'da cep telefonu kamerasıyla görüntülenen tarlada köpeğe cinsel istismar olayında ilk duruşma Bartın Adliyesinde görüldü. Davada yargılanan 66 yaşındaki M.D, köpeğin üzerine düştüğünü iddia ederken iktidarsız olduğunu söyledi. Davaya, Bartın'daki hayvan hakları dernekleri de müdahil oldu.

Köpeğe cinsel istismar olayında yargılama süreci başladı!

Bartın'da geçen Temmuz ayında tarlada köpeğe cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen M.D. bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. Görüntüleri çeken kişi, köpeğin sahibine haber vermişti. Köpeğin sahibinin şikayetçi olması üzerine ise M.D. gözaltına alınırken, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.  7 gün tutuklu kalan M.D.'ye daha sonra ev hapsi cezası verilirken M.D.'nin  Bartın Adliyesindeki yargılanmasına dün başlandı.

Hayvan hakları dernekleri de davaya müdahil oldu

Bartın 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya köpeğin sahibi A.Y, dernek avukatları ile davaya müdahil olma talepleri kabul edilen Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre ve Kültür ve Doğa Varlıkları Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği temsilcileri katıldı.

“Köpeğin üzerine düştüm, iktidarsızım”

Duruşmada hakiminin üzerine atılı suçu sorması üzerine M.D, "Ben bahçede çalışıyordum. Biraz uzanayım yatayım dedim, köpek gelmiş oraya yatmış. Bende onun üzerine düşmüşüm, orada köpeğin canı yandığı için oradan bağıra bağıra gitti." dedi. Hakimin, "Hayvanın üzerinde ileri gidip geliyorsun, o görüntüleri ne diyorsun?" sorusuna ise  M.D, "Hayır efendim o dediklerini kabul etmiyorum. Zaten görüntüleri çekenler benim hasmımdır. Bana tuzak kurulduğu belli oluyor. Zaten hakim bey ben iktidarsızım. Böyle bir şey yapamam" sözleriyle cevap verdi.

Köpeğin sahibi bir kez daha şikayetçi oldu

M.D'nin avukatı ise sanığın olay tarihinde fındık bahçesinde yorulduğu için yattığını, bu sırada köpeğin üzerine devrildiğini belirterek, köpeğe herhangi bir saldırı olmadığını, sanığın ev hapsinin kaldırılmasını ve görüntüleri çeken kişilerin dinlenmesini talep etti. Köpeğin sahibi A.Y, de duruşmada  komşularının kendisine videoyu attığını sonrasında şikayetçi olduğunu ifade ederek, "Burada her şey apaçık ortadadır. Görüntüyü çekenleri sanık M.D ile husumetli olduğunu düşünmüyorum. Ben şikayetçiyim." dedi.

Dernek avukatları en üst dereceden ceza verilmesini talep etti

Duruşmada davaya müdahil olan derneklerin avukatları ise, Türkiye'de hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasanın yürürlüğe girdikten sonra ilk olayın Bartın'da yaşandığını o yüzden davadan çıkacak kararın emsal bir karar olacağını söyledi ve  M.D'ye en üst dereceden ceza verilmesini talep etti.

Duruşmada M.D'nin ev hapsinden sonra denetimli serbestlik kanunların uygulanmasına karar verilirken duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Hayvanseveler: “Gerçek adalet istiyoruz”

Dernek üyeleri ise duruşma sonrasında adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Özge Öztekin, açıklamada şunları söyledi:  

“25 Temmuz 2021 günü, M.D. isimli şahıs, Bartın Kayadibi Çavuş Köyü’nde bir vatandaşın sorumluluğu altındaki bir köpeğe tecavüz etmiş; vatandaşın şikayeti üzerine şahıs önce gözaltına alınmış, daha sonra ise tutuklanmıştır. Sanık M.D hakkında savcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında, köpeğin bağırma seslerini duyan ve M.D’yi cinsel organı da dışarıda ve köpeğin üzerinde gördüklerini ifade eden bilgi sahibi ve şikayetçi  kişilerin de beyanlarına dayanılarak iddianame düzenlenmiş, şahsın cezalandırılması istenmiş ve ardından Bartın 4.Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Sanık, 25 Temmuz’da olay günü gözaltına alınmış, 7 gün boyunca tutuklu kalmış, ardından her nedense serbest bırakılmıştır.

“Hayvanlara işkence edenlerin yeterli cezaları almamaları kabul edilemez”

Hayvanlara yönelik fiziksel ve cinsel şiddetin, insanlara yönelik şiddet gibi yargı önünde hükme bağlanması gerekmekte iken maalesef ülkemizde mevcut yasal mevzuat eliyle hayvanlar birer eşya muamelesi görmektedirler. Hayvanlara yönelik tecavüz ve fiziksel şiddetin bu kadar çok olduğu ülkemizde, şiddete yönelik bir düzenleme yapılmaması, hayvanlara işkence edenlerin yeterli cezaları almamaları kabul edilemez. Bizlere göre, bir hayvana yapılan işkence, cinsel şiddet, tecavüz; yaşam hakkı ve beden dokunulmazlığı gibi birçok hakkın acımasızca gasbıdır. Dolayısıyla psikolojik, sosyolojik ve daha birçok açıdan üzerinde durulması gereken bir utanç olayıdır. Söz konusu olan canlının insan olmaması, sanığın uyguladığı haksız fiilin cinsel şiddet olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Türkiye’de tecavüz edilen hayvanlar arasında ineklerin, koyunların, tavukların, ördeklerin, köpeklerin, atların ve daha birçok hayvanın olduğu da toplumun tüm kesimlerince bilinen ancak hasır altı edilen bir gerçekliktir.

“Hayvana yönelik cinsel saldırı da bir suçtur”

Tecavüzcü fail, eğer sokakta yaşayan bir hayvana tecavüz ediyorsa önceden bunun cezası, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sadece 625 TL iken, bu yıl bir süre önce yapılan değişiklikle, ‘’Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır’’ hükmü getirilmiş, hayvana yönelik cinsel şiddetin cezası bir nebze olsun arttırılmış, adli ceza düzenlemesi yapılarak kamu vicdanı rahatlatılmak istenmiştir. Ancak şüphesiz hayvanların yaşamı ve güvenliği için bu yeterli değildir, çünkü mevcut durumda faillere verilen hapis cezaları ertelenebilmekte, para cezasına çevrilebilmektedir. Devletin de bu suçun önlenmesi ile ilgili yaptığı hiçbir önleyici/koruyucu çalışma bulunmamaktadır. Hayvana yönelik cinsel saldırı da bir suçtur ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan nitelikli cinsel saldırı hükümleri gibi değerlendirilmelidir. Tecavüz fiilinin yarattığı ızdırap ve zarar herhangi bir meblağ ile giderilemeyecek kadar büyük ve derindir. Türkiye Cumhuriyeti ulusal mevzuatı, bizler gibi yaşam hakkı ve beden dokunulmazlığı hakkı olan hayvanlara, eğer bir koruyucuları var ise sadece birer mal muamelesi yapmaya maalesef devam etmektedir. Toplumun her kesiminde kendini gösteren cinsel şiddet, bir iktidar kurma aracı olarak devlet politikaları tarafından beslenmekte; tecavüzcü erkekler, “iyi hâl indirimi” adı altında, tecavüze âdeta teşvik edilmektedir.

“Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız”

Hayvana yönelik cinsel şiddet, “cinsel ilişki” ya da “cinsel davranış” değildir; suçtur! Yıllardır yetkililere ilettiğimiz talep ise nettir: Hayvana yönelik cinsel istismar ve saldırı fillerini gerçekleştirenler hapis cezası ile cezalandırmalı; para cezasına çevrilmemesi ve cezada ertelemeye gidilememesi için, cezanın alt limiti 3 yıl olarak belirlenmelidir. Tecavüzü ve tecavüzcüyü her defasında aklama eğiliminde olan bu şiddet ve cinnet sarmalında yaşamaya mecbur değiliz! Diğer cinsel şiddet davalarının takipçisi olduğumuz gibi, bu davanın da sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”