Komisyon ve Encümen Üyeleri seçilecek

İl Genel Meclisi, Nisan ayı gündemini görüşmeye başladı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, gündemin ilk oturumunda 2 maddeyi görüşüp karara bağladı. Başkan Dursun, Nisan gündemi kapsamında 1 yıllık çalışma süresini dolduran İhtisas Komisyonları ile İl Encümeni üyeleri seçiminin yapılacağını söyledi.

Komisyon ve Encümen  Üyeleri seçilecek

İl Genel Meclisinde Nisan gündemi görüşmeleri başladı. Gündemin ilk toplantısında Ramazan Ayının ülkemize,  İslam alemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesi temenni eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun “Hafta sonu girmiş olduğumuz Ramazanı Şerif ayının ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesi temennisiyle tüm hemşerilerimizin Ramazanı Şerif ayını tebrik ediyoruz. 10 gündem maddesi ile başlayan 5 gün sürecek Nisan ayı meclis toplantılarında hep birlikte önemli kararlara imza atacağız. Alınacak tüm kararların şimdiden Bartın’ımıza ve Özel İdaremize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Denetim Komisyonu raporu meclise ulaştı

2021 yılı Denetim Komisyon Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Dursun, “5302 Sayılı Özel İdaresi Kanunu gereği her yıl Ocak ayı meclis toplantıları döneminde bir önceki yılın gelir ve giderlerinin incelenmesi ile iç denetiminin de yapılabilmesi amacıyla 3 Ocak 2022 tarihli ve 2 Esas sayılı İl Genel Meclisinin kararı ile Denetim Komisyonunda görev alacak isimler belirleniyor. Komisyon çalışmaları  33 gün sürüyor. Çalışmaları 28 Şubat’ta  tamamlanarak bu süre içerisinde hazırlanan rapor,  15 Mart tarihi itibariyle Meclis Başkanlığına ulaştırıldı. Kanun gereği Denetim Komisyonu raporu mecliste okutularak meclis bilgilendirilecek. Sonrasında ilan edilerek tüm kesimlerin bu konuda bilgilenmesi sağlanacak”  şeklinde konuştu.

İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimleri yapılacak

İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimlerinin Nisan ayı meclis toplantıları döneminde yenileneceğini ifade eden Kenan Dursun, “33 gün süren komisyon çalışmalarında özveri ve gayretle çalışan tüm komisyon üyelerimize ve bu çalışmalara önemli ölçüde katkı sağlayan tüm daire müdürlerimize de şahsım ve başkanlık divanımız adına teşekkür ediyorum.  Nisan ayının bir başka önemli gündemi ise İl Özel İdaresi Kanunu ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği gereği İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimleri,  Nisan ayı meclis toplantıları döneminde yenilenecek. Bu konuda yapılması gereken organ seçimleri de önümüzdeki birleşimlerde gerçekleştirilecek.  5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 25. Maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 19’uncu maddesi gereği meclisin kendi üyeleri arasından her yıl Nisan ayında 1 yıl süreyle encümen üyeliği görevini yürütecek 3 üyeyi gizli oyla kanun gereği seçmesi gerekiyor. Bu ayki birleşimde bu seçimin gerçekleştirilecek” dedi.

İhtisas komisyonları belirlenecek

İhtisas komisyonlarının bir yılını doldurduğunu kaydeden Dursun, “Yine gündemin 9’uncu maddesinde yer alan ihtisas komisyonlarının bir yılını doldurmuş olması nedeniyle 9 adet ihtisas komisyonları,  İl Özel İdare Kanunu’nun 16’ncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20. Maddelerinde belirtilen usul ve esaslarla belirlenecek. İhtisas komisyonlarının da yasa gereği seçimle oluşturulması gerekiyor. Bu kapsamda Çalışma Yönetmeliğinin 20. Maddesinde “ Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nispi çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Plan ve bütçe komisyonu ile imar ve bayındırlık komisyonu en çok yedi üyeden oluşur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler. Plan ve bütçe komisyonu, imar ve bayındırlık komisyonu, eğitim, kültür ve sosyal hizmetler komisyonu ile çevre ve sağlık komisyonunun kurulması zorunludur.” İfadeleri yer alıyor. Oluşturulacak olan ihtisas komisyonlarının yürürlükte olan 5302 Sayılı Özel İdare Yasasına uygun şekilde oluşturulacak.  Bu kapsamda komisyonlar,  her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulacak.  İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterebileceği gibi üyeler de o partiden aday olabilecek. Meclis üyeleri, birden fazla komisyonlarda görev alabilecek.  Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler” dedi.

Seçilecek yeni üyelere başarılar diledi

İhtisas komisyonları ile encümen üyeliklerine yeni seçilecek olan başarılar dileyen Kenan Dursun, “Komisyon üyeliklerinde eksilme olduğu takdirde süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir. Komisyon toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği meclis kararı ile düşürülebilir. Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır. İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur. İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. Rapor Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmadığı takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. Komisyonlar üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir. Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere il genel meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir. Gerek görüldüğünde  bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona da  havale edilebilir.” Hükümleri mevzuatta yer alıyor.  Bu usul ve esaslara göre 1 yıl boyunca Encümen Üyeliği ve tüm ihtisas komisyonlarında büyük bir gayretle görevlerini tamamlamış olan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. İhtisas komisyonları ile encümen üyeliklerine yeni seçilecek olan meclis üyelerimize de üstlenecekleri görevlerinde başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu. 

Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi kabul edildi

Konuşmasının ardından Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesinin 2022 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması ile ilgili Komisyon Raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını söyleyen Başkan Dursun, Mecliste görüşülerek oy birliği ile karara bağlandığını açıkladı.  Yine gündem maddelerinden Doğal Atmosferik Filtre Sistemi Yapım İşi Projesinin 2022 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması  ile ilgili Komisyon Raporunun Meclis Başkanlığına ulaştığını ifade eden Kenan Dursun, Mecliste görüşülerek oy birliği ile karara bağlandığını kaydetti.