Kent tarihi müzesi projesi tanıtıldı

Akın: '3 bin yıllık tarihimizi sergileyeceğiz'

Kent tarihi müzesi projesi tanıtıldı

Nurdan Eroğlu

Şehir merkezinde Hükümet Caddesi’nde bulunan Eski Belediye Binasını Kent Tarihi Müzesi haline getirecek olan Bartın Belediyesi çalışmalara başladı. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın,  müzeyle ilgili bir tanıtım toplantısı düzenleyerek müze çerçevesinde yapılacak işlerle ilgili bilgi verdi. 30 Ağustos tarihine kadar bitirilmesi planlanan ve yaklaşık 3 milyon TL’ye ihale edilen Kent Tarihi Müzesinde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel 3 bin yıllık tarihi sergilenecek.

Şehir merkezinde Hükümet Caddesi’nde bulunan Eski Belediye Binasını Kent Tarihi Müzesi haline getirecek olan Bartın Belediyesi çalışmalara başladı. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın,  müzeyle ilgili dün bir tanıtım toplantısı düzenledi.  Binayı restorasyon çalışmaları da dahil olmak üzere müze haline getirecek olan İstanbul menşeili Müze, Sanat, Tasarım ve Restorasyon Firmasının yetkililerinin de bulunduğu toplantıda Akın, yaklaşık 3 milyon TL’ye ihale edilen Kent Tarihi Müzesinin 30 Ağustos tarihine kadar bitirmeyi planladıklarını söyledi.

YAKLAŞIK 3 MİLYON TL’YE İHALE EDİLDİ

Eski Belediye Binasının ısıtmasıyla birlikte modern bir müzeye dönüştürüleceğini ifade eden Cemal Akın, “Buranın bugünden itibaren restorasyonu yapılacak ve Kent Tarihi Müzesi haline getirilecek. Bununla ilgili 4 yıldır çalışma yapıyoruz. İhalesi gerçekleştirildi. 3 milyon TL’ye yakın bir ihale oldu. Herhangi bir sıkıntı olmazsa bu projeyi 30 Ağustos tarihine kadar bitirmeyi planlıyoruz. İhaleyi alan firma birçok yerde bu işi yapmış bir firma. Bunun için firmanın sorunsuz bir şekilde projeyi hayata geçireceğine inanıyoruz. Eski Belediye Binamızı en eski özgün haline getireceğiz. Burada Bartın’ın sosyo-kültürel tarihi de olmak üzere 3 bin yıllık tarihi sergilenecek. Aynı zamanda binanın altında bulunan belediyemize ait 4 dükkanda da başka çalışmalar da yapacağız. Isıtmasıyla birlikte modern bir müze haline gelecek” dedi.

HÜKÜMET CADDESİ’NDE 3 HEYKEL DİKİLECEK

Kent Tarihi Müzesiyle birlikte Hükümet Caddesinde de çalışmalar yapacaklarını kaydeden Cemal Akın, “Burada biz Kent Tarihi Müzesini tasarlarken başka şeyler yapmayı da düşündük. Tarihi hamamı yeniden düzenledik. Belediye bahçesini aynı zamanda Bartın’ın tarihini fotoğraflarla anlatacak şekilde tasarladık. Binanın ön tarafını ise yani Hükümet Caddesi’ni doğalgaz çalışmalarına başladığımız zaman yeniden düzenleyeceğiz. Kent Tarihi Müzesiyle birbirini tamamlayacak şekilde orta boyutta 3 tane heykel koyacağız. Unutulmaya tutmuş ağda satıcılarını konu alan bir ağdacı heykeli, bir tane simit satıcısı heykeli ve bir tane de bakırcı-demirci heykeli koyacağız” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR YOLU OLUŞTURULACAK

Bartın’da bir kültür yolu oluşturmak istediklerini vurgulayan Akın, “Biz Bartın’da tarihimizi canlandırarak bir kültür yolu meydana getirmek istiyoruz. Orduyeri’nden başlamak üzere Asma ile Hükümet Caddesini kapsayacak ve Ebu Derda Türbesinde son bulacak. Bir kültür yolu oluşturmak istiyoruz. Bu yol üzerinde tarihi ne varsa onları canlandırmak istiyoruz. Orduyeri’nde mesela küçük bir dibek taşı bulduk ve onu yeniden restore ettik. Şimdi tarihi su kuyularıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Tarihi çeşmelerimizi de restore ederek gün yüzüne çıkarıyoruz. Biz projelerimizi yaparken en az 50 yıla hitap edecek şekilde yapmak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

KENT EKONOMİSİ, MİMARİSİ, EL SANATLARI SERGİLENECEK

Kent Tarihi Müzesi kapsamında yapılacak çalışmaları kısaca anlatan Şantiye Şefi Peyzaj Mimarı Özge Somaklı, “Müze Bartın’ın kültürel, siyasal ve ekonomik tarihiyle başlayacak. Üst katta sergi salonları olacak. Ayrıca Bartın’ın geçmişten günümüze yönetiminde rol oynamış isimlerin yer alacağı yönetim tarihi salonu da bulunacak. Bartın’ın kent ekonomisi, mimarisi, el sanatları değerlerini anlatacak salonlar oluşturulacak” dedi.

YÖNETİM TARİHİ SALONU DAHİ OLACAK

Cemal Akın, bilgilendirme toplantısının ardından binayı basın mensuplarıyla birlikte gezmeyi de ihmal etmedi. Kent Tarihi Müzesi haline getirilecek olan Eski Belediye Binası’nda belediye başkanının bulunduğu makam odası Bartın’ın geçmişten günümüze yönetiminde bulunan isimlerin sergileneceği yönetim tarihi salonu haline dönüştürülecek. Belediye Meclis Salonu ise Bartın’ın düğün, kına gecelerinin anlatıldığı spor faaliyetlerinin ve eğitim tarihini sergilendiği çok amaçlı sergi salonu yapılacak.