Karakaş 'Halkın 'geçinemiyoruz' sesine kulak verin'

Halkın AK Parti iktidarının yanlışlarının bedelini ödeyecek gücü kalmadığını ifade eden CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, AK Parti'ye seslenerek 'Gelin bir sefer de olsa doğru bir şey yapın. Muhalefeti dinleyin. 'Geçinemiyoruz' 'Zamları geri çekin' diyen vatandaşların sesine kulak verin. İtibardan taviz verin. Sarayın giderlerini azaltın. 4-5 yerden maaş alınmasını engelleyin. Lüks ve konforlu yaşamdan vazgeçin' dedi.

Karakaş 'Halkın 'geçinemiyoruz' sesine kulak verin'

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, gıda enflasyonu, zamlar, turizm sektörü gibi konularda haftalık değerlendirmede bulundu. Sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede Başkan Karakaş, son dönemdeki haksız ve hukuksuz fiyat artışların ailelerin huzurunu kaçırdığını ifade ederek AK Parti iktidarına seslendi ve “Burnunuzun dikine dikine gidiyorsunuz. Dürüst, bilgili, deneyimli uzman ve siyasetçilerin eleştirilerini ve uyarılarını dikkate almıyorsunuz. Her defasında yanılıyor, kandırılıyorsunuz. Duvara tosladığınızda ve iş işten geçtiğinde genel başkanımızın önerilerini uygulamaya çalışıyorsunuz. Bu ülkeye yazık ediyorsunuz. Her yanlışınızın, her kandırılmanızın faturasını 84 milyon ödüyor. Artık halkın sizin yanlışlarınızın bedelini ödeyecek gücü kalmadı. Bu haksız ve hukuksuz fiyat artışları ailelerin huzurunu kaçırıyor. Gelin bir sefer de olsa doğru bir şey yapın. Muhalefeti dinleyin. “Geçinemiyoruz” “Zamları geri çekin” diyen vatandaşların sesine kulak verin” dedi.

“İtibardan taviz verin, sarayın giderlerini azaltın”

AK Parti’den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerisi olan kara kış fonunu uygulamasını isteyen Selim Karakaş, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Genel başkanımızın Karakış fonu önerisini uygulayın. Bu fona katkıyı 5'li çete yapsın. 5li çeteden sildiğiniz vergileri geri alın.  5'li çetenin, kamu bankalarından alıp geri ödemedikleri kredileri tahsil edin. Cumhurbaşkanının 13 uçağından 12'sini satın. İtibardan taviz verin. Sarayın giderlerini azaltın. 4-5 yerden maaş alınmasını engelleyin. Lüks ve konforlu yaşamdan vazgeçin. Devlette tasarrufa gidin. Lüks araç saltanatına son verin.

“Ömer Çelik’ten FETÖ-AKP ilişkileri itirafı”

AK Parti sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve MKYK üyesi Ömer Çelik 7 Şubat 2022'de bir paylaşımda bulundu. "Bugün 7 Şubat. FETÖ’nün MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı hedef alarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdogan’a ve meşru Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne dönük darbe girişiminin 10. Yıl dönümü. 7 Şubat’ın yıldönümünde Terör Örgütü FETÖ’yü bir kez daha lanetliyoruz." diyerek, Türkiye’yi ve demokrasiyi hedef alan her türlü projeye, girişime ve müdahaleye karşı mücadeleye Erdoğan liderliğinde devam edileceğini söyledi. MİT Başkanı ve o dönemde Başbakan olan Erdoğan’a yönelik 7 Şubat 2012 girişiminin 10’uncu yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu girişimin darbenin ilk halkası olduğunu ifade ediyor. AK Parti sözcüsünün bu açıklamaları, o zaman 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsüne 4,5 yıl boyunca neden varlığını bildikleri bu örgütle iş birliğine devam ettikleri ve tasfiye için harekete geçmedikleri sorusunun yanıtlanmasını kaçınılmaz kılıyor. Sürekli oy ve itibar kaybeden iktidar, 7 Şubat darbesinin onuncu yıldönümü diye ortaya çıkıp yeni bir mağduriyet alanı açmaya çabalıyor. Artık bu söylemlere kimse kanmıyor. İktidarın demokrasi uğruna mücadele ettiğine kimse inanmıyor.

“Baskı ve sansürle ülke yönetilemez”

Erdoğan’ın yayınladığı medya genelgesi ile milli ve manevi değerlere uygun yayınlar yapılması talimatının amacı RTÜK'ün aldığı kararla açığa çıktı. Yurt dışından Türkçe yayın yapan Amerika’nın Sesi, Almanya’nın Sesi ve Euronews Türkçe internet haber sitelerine lisans zorunluluğu getiren RTÜK, aksi halde bu sitelere erişimin engelleneceğini duyurdu.

Teknoloji ile savaşmaya, yasaklamaya kalkan her baskıcı, sansürcü hükümet, yönetim ve rejim yenilmeye mahkumdur. Nefret ve şiddet içermedikçe yazılı- sözlü veya sesli hiçbir yayın yasaklanamaz. Anayasamızın basın hürdür sansür edilemez hükmünün güvencesi altındadır. Devletin görevi, halktan topladığı vergilerle halka hizmet üretmektir.

“Kamunun malı bir avuç insana aktarılıyor”

Yeni ekonomi modeline destek için Merkez Bankası’nın ilan ettiği ‘liralaşma’ politikası, liraya yatırım yapanların en ağır zarar kayba uğramalarına neden oldu. Enflasyon karşısında negatif reel faiz ısrarı liralaşma stratejisini çökertti. Finansal yatırım araçlarının ocak ayı getirileri tüm yatırım araçlarının enflasyon karşısında yatırımcısına kaybettirdiğini ortaya koyarken, yıllık bazda en ağır kayıp TL tasarruflarıyla, hazine kâğıtlarının getirisinde yaşandı.

Üç ve altı aylık dönemler itibarıyla da TL yatırımları ve DİBS yatırımcılara en çok kaybettiren, ağır zarar yazdıran yatırım araçları oldu. O nedenle enflasyondaki artışın süreceği göz önünde tutulduğunda, iktidarın dolar/TL’yi bir süre daha 13-14 TL bandında baskılamaya çalışacağı dikkate alındığında KKM hesaplarının ilk faiz ve kur farkı ödemelerinin yapılacağı mart sonu-nisan başında hesap sahiplerinin enflasyon karşısında karşı karşıya kalacağı ağır kayıpla nedeniyle bu hesaplardan yoğun çıkış ve kaçışlar olacaktır.

“Gıda enflasyonu yüzde 55’i geçti!”

Türkiye 2021 yılında tarımsal ürün ithalatına 15,6 milyar dolar öderken, tarımsal ihracat ise 22,8 milyar dolar oldu. Tarımsal dış ticarette 7,2 milyar dolar fazla verilmesine karşılık 2021 yılında daha az miktarda ürün daha pahalıya ithal edildi. Tarımsal ürün ithalatına ödenen tutar tarıma verilen desteğin iki katını aştı. Tarımsal ürün ihracatı ve yetersiz üretim nedeniyle iç pazarda ürün arzı azalınca gıda enflasyonu yüzde 55’i geçti!

“Daha az miktarda ürün daha pahalıya ithal edildi”

2021 yılı dış ticaret verilerinde tarımsal ithalatına 15,6 milyar dolar öderken, tarımsal ihracat ise 22,8 milyar dolar oldu. Tarımsal dış ticarette 7,2 milyar dolar fazla verilmesine karşılık 2021 yılında daha az miktarda ürün daha pahalıya ithal edildi. Tarımsal ürün ithalatına ödenen tutar tarıma verilen desteğin iki katını aştı. Tarımsal ürün ihracatı ve yetersiz üretim nedeniyle iç pazarda ürün arzı azalınca gıda enflasyonu yüzde 55’i geçti!

“İhracata kısıtlama getirilerek iç pazara ürün arzı artırılmalı”

2021 yılı dış ticaret verilerinde tarımsal ürün ihracatı 22,9 milyar dolar olurken, ürün bazında tarımsal dış ticarete bakıldığında geçen yıl: 7 milyon 820 bin ton ekmeklik buğday, 319 bin ton makarnalık buğday, 2 milyon 127 bin ton arpa, 2 milyon 107 bin ton mısır, 739 bin ton ay çiçek tohumu, 2 milyon 631 bin ton soya fasulyesi ithalatı yaptı. Pek çok ülkenin öncelikle kendi iç pazarını ve kendi yurttaşının ihtiyaçlarını gözeten, temel gıda maddelerinin teminini güvence altına alan politikaları gibi, Türkiye’de de başta hububat, bakliyat, et-süt ürünleri, yaş sebze-meyve olmak üzere ihracata kısıtlama getirilerek iç pazara ürün arzının artırılması, fiyatların bu yolla dengelenmesi yoluna gidilmelidir.

“Turizm sektörü endişeli”

Son iki yıldan bu yana salgın nedeniyle ağır kayıplara uğrayan turizm sektörü, bu yıl normalleşme ve büyüme beklerken, yüzde 127 elektrik zammının yanı sıra akaryakıt, doğalgaz ve gıda zamları sonrasında, ağır maliyetlerle karşı karşıya kaldı. Oda fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 178 zamlandığı görülen turizm sektöründe, elektrik faturalarının, sezon başladığında aylık 1 milyon TL'yi aşacağı endişesi artıyor.

“KKTC'de neler oluyor?”                 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ de bir hafta arayla gerçekleşen ve cinayetle sonuçlanan iki mafya hesaplaşması, KKTC’nin organize suç örgütlerinin, uyuşturucu, kumar, sanal bahis, insan ticareti, kara para aklama vb. küresel merkezlerinden birisi haline geldiğini gösterdi. KKTC’nin Uluslararası 2021 Küresel Organize Suç Raporu’nda ‘Hedef Ülke’ olarak yer alması başlı başına vahim bir durum. Bir ucu Türkiye’ye uzayan ve zanlı oldukları iddiasıyla Türkiye’de gözaltına alınanların da organize suç örgütü bağlantılı olması, gerek ülkemizin, gerekse KKTC’nin küresel suç örgütlerinin yaygın şekilde faaliyet yürüttüklerini ortaya çıkardı.”