Karakaş 'AVM'yle ilgili imar planı değişikliği mahkemece durduruldu'

CHP İl Başkanı Selim Karakaş, kamuoyunda AVM olarak bilinen Şiremirçavuş Mahallesindeki arsayla ilgili Bartın Belediye Meclisince yapılan imar planı değişikliğiyle ilgili Zonguldak İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Değişikliğe CHP Meclis Üyelerinin red, AK Parti ve MHP'li Meclis üyelerinin kabul oyu kullandığını ifade eden Karakaş, 'Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman halkımızın yararına olan kararların yanında yer alarak her türlü hukuksuzluğa karşı her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz' dedi.

Karakaş 'AVM'yle ilgili imar planı değişikliği mahkemece durduruldu'

CHP İl Başkanı Selim Karakaş, kamuoyunda AVM olarak bilinen Şiremirçavuş Mahallesindeki arsayla ilgili Bartın Belediye Meclisince yapılan imar planı değişikliğiyle ilgili Zonguldak İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Değişikliğe CHP Meclis Üyelerinin red, AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin kabul oyu kullandığını ifade eden Karakaş, “Bartın Belediye Meclisinin 1 Ağustos 2019 tarihli oturumunda 195 karar ile halk arasında AVM alanı olarak bilinen Şiremirçavuş mahallesi tapuda 1312 ada 4,5 ve 10 parseller üzerinde hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planı değişikliği ve plan hükümleri 2.9. maddesinin uygulanmaması koşulu ile; Bartın Belediye Meclisinin Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerinin ısrarlı itirazlarına rağmen AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğu ile kabul edilmişti. Söz konusu imar planı değişikliği Bartın Belediyesine farklı zamanlarda ve farklı imar planı değişiklik teklifi olarak gelmiş ve Belediye Başkanlığınca Belediye Meclisi gündemine de alınmıştır. Bu süreçte yapılan Meclis toplantılarında her bir imar planı değişiklik teklifi İmar Komisyonunda ve Belediye Meclisi toplantısında ayrı ayrı tartışılmıştır. Teklif edilen imar planı değişiklik önerisinin hukuka aykırı olması nedeni  ile   CHP’li  Belediye  Meclis  Üyelerince  her toplantıda karşı çıkılmış ve red oyu verilmiştir” dedi. 

“Bakanlık da hukuka aykırı olduğunu söyledi”

Söz konusu değişiklikle ilgili hukuka aykırı olduğuna dair  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da raporu olduğunu kaydeden Karakaş şöyle devam etti:

“Aynı konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün yapılan plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu bu hukuksuzluğun düzeltilmesi talepli  raporlarını içeren yazılarına   rağmen;  bu yazılar meclis toplantılarında AKP’li ve MHP’li Meclis Üyelerinin  çoğunluk oyları ile göz ardı edilerek bu hukuksuzluğa devam edilmiştir.

“Zonguldak İdare Mahkemesine dava açılmıştı”

 7 Şubat 2020 tarihinde yapılan Belediye Meclis toplantısının 12 nolu gündemi ile tekrar Belediye Meclisi gündeme alınan İmar Planı Değişiklik teklifi ile ilgili olarak yapılan hukuksuz işlemin düzeltilmemesi gerekçesi ile ısrarlı davranışlarımıza devam edilmiş, bu konu ile ilgili Zonguldak İdare Mahkemesinde   dava açıldığı Belediye Meclisi üyelerine  tarafımızdan bildirilmiş, bu hukuksuzluğun devam etmesi halinde hukuka aykırı imar planı değişiklik teklifine  onay veren Belediye meclis üyelerinin, Belediye Başkanın ve imzalayan bürokratların hukuki ve cezai sorumluluğunun bulunacağını ikaz etmemiz sonrasında Belediye Meclisi  Başkanı’nın teklifi  Belediye Meclisinin   33 no’lu kararı ile;  Zonguldak İdare Mahkemesine 2019/933  Esas sayılı dosyası ile açılan Belediye Meclis kararının iptaline yönelik davanın keşif sonucu hazırlanacak bilirkişi raporunun imar komisyonunda değerlendirilmesi sonrasında  Belediye Meclisinde değerlendirilebileceğine  karar verilmişti.

“Mahkeme yürütmeyi durdurdu”

Zonguldak İdare Mahkemesine sunulan bilirkişi raporları neticesinde mahkeme tarafından Bartın Belediye Meclisi’nin CHP’li Meclis üyelerinin red oylarına karşılık AKP ve MHP’li  meclis üyelerinin kabul oyları ile Bartın Belediye meclisinden geçirilen hukuksuz AVM  imar plan değişikliğini içeren 1 Ağustos 2019 tarih ve 195 sayılı kararının yürütmesi durdurulmuştur.           

Zonguldak İdare Mahkemesinin   2019/933 E. Sayılı dosyasının 1 Nisan 2020 tarihli kararı ile “ Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin ; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat Alınmaksızın  Yürütmenin Durdurulmasına” karar verilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman halkımızın yararına olan kararların yanında yer alarak her türlü   hukuksuzluğa karşı  her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz.”