KALAYCI, DESTEK PAKETİNDEN YARARLANACAK SEKTÖRLERİ AÇIKLADI

AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, koronavirüsünün ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine karşı alınan tedbirler kapsamında hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketinden yararlanacak sektörleri tek tek açıkladı. Bu paketle, parakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon, etkinlik-organizasyon sektörlerinde hastalıktan dolayı oluşabilecek ekonomik zararın asgari düzeye indirgeneceğini ifade eden Kalaycı, bu kapsamda muhtasar, KDV ve SGK primlerinin nisan, mayıs, haziran ödemelerinin 6'şar ay erteleneceğini söyledi. Turhan Kalaycı, 'Panik yok, tedbir var' dedi.

KALAYCI, DESTEK PAKETİNDEN YARARLANACAK SEKTÖRLERİ AÇIKLADI

“Panik yok, tedbir var”  

AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, koronavirüsünün ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine karşı alınan tedbirler kapsamında hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketinden yararlanacak sektörleri tek tek açıkladı. Bu paketle koronavirüs hastalığın ülkemiz üzerindeki ekonomik etkileri kontrol altına alınarak oluşabilecek olası hasar asgari düzeye indirgeneceğini ifade eden Kalaycı, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi çerçevesinde açıklanan ve toplamda 100 milyar liralık kapsayıcı önlemleri ve tedbirleri içeren paketiyle koronavirüs hastalığın ülkemiz üzerindeki ekonomik etkileri kontrol altına alınarak oluşabilecek olası hasar asgari düzeye indirgenecek. Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi kapsamında muhtasar yani işyeri kira, serbest meslek ve ücret ödemelerinden yapılan vergi kesintileri ve KDV beyannameleriyle SGK prim hizmet belgelerine ait nisan, mayıs, haziran ödemelerinin ertelenmesinden yararlanan sektörler parakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım,  sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon, etkinlik-organizasyondur” dedi.

İşte parakende ticaret ve alışveriş merkezleri sektöründe yer alanlar!

Sektörler içerisinde yer alan faaliyetleri de tek tek açıklayan Turhan Kalaycı şöyle devam etti:

“Parakende ticaret ve alışveriş merkezleri sektörünün içinde market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası, parakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün parakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda parakende satış faaliyetlerinde bulunanlar yer alıyor.

İşte demir-çelik, lojistik-ulaşım ve otomotiv sektörü içinde yer alanlar!

Demir-çelik ve metal sanayi sektörünün içinde demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı bunların ihracatçılar tarafından satışını yapanlar yer alıyor. Otomotiv sektörünün içinde otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışını yapanlar yer alıyor. Lojistik-ulaşım sektörünün içinde hava, kara, demiryolu, deniz ve her türlü su yolu ile yapılan her türlü şehir içi  ve şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama, atredepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri yapanlar yer alıyor.

İşte sinema-tiyatro, yiyecek-içecek ve konaklama sektörü içinde yer alanlar!

Sinema ve tiyatro faaliyetleri içinde tiyatro, opera, bale, sinema konser gibi her türlü sanatsal faaliyetleri yapanlar yer alıyor. Konaklama faaliyetleri içinde otel, motel, pansiyon, tatil köyü, gibi konaklama faaliyetleri tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyet yapanlar yer alıyor. Yiyecek ve içecek hizmetleri faaliyetleri içinde lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler yapanlar yer alıyor.

İşte tekstil-konfeksiyon, etkinlik-organizasyon sektörü içinde yer alanlar!

Tekstil ve konfeksiyon faaliyetleri içinde kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerinin imalatını ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalatı ve satışına yönelik hizmet yapanlar yer alıyor. Etkinlik ve organizasyon faaliyetleri içinde gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun düğün ve nikah salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri yapanlar yer alıyor.

“Muhtasar, KDV ve SGK ödemeleri 6’şar süreyle ertelendi”

Sektörler için muhtasar ve KDV beyannameleriyle SGK prim hizmet belgelerine ait nisan, mayıs, haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek. Konaklama vergisi kasım ayına kadar uygulanmayacak. Otel kiralarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri nisan, mayıs, haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek. İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.

“Nakit akışı bozulan firmaların anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek”

Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden ertelendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde ilave finansman desteği sağlanacak. İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçılara stok finansman desteği sağlanacak. Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.

“Konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 90’a çıkarılacak”

Kredi Garanti Fonu Limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılacak. Kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalara ile KOBİ’lere verilecek. Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınması teşvik edilecek. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılacak. Asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek. Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi sicillerine “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.

“Asgari  ücret desteği devam ettirilecek”

Asgari  ücret desteği devam ettirilecek. Mevzuatta bulunan esnek ve uzaktan çalışma modellerinin  daha etkin hale getirilmesi temin edilecek. Kısa çalışma ödeneği devreye alınacak. Bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. En düşük emekli maaşı bin 500 TL’ye yükseltilecek. Kamu bankaları 76 yaş üzeri emeklilerin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapacak. Emeklilerin bayram ikramiyeleri nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın doğrudan hesaplarına yatırılacak.

“2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak”

Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği yaklaşık 2 milyon aileye 1000 TL nakdi destek verilecek. İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak. Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlı vatandaşlarımız için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak. Merkez Bankası nisa, mayıs ve haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri ekim, kasım ve aralık aylarına ertelenerek azami vade uzatıldı. Nisan, mayıs ve haziran vadesi olan reeskont kredilerinin taahhüt kapama süreleri 1 yıl uzatıldı.

“Panik yok, tedbir var”

Hükümetimiz dünyayı etkisi altına alınan ve küresel bir sağlık sorunu olan koronavirüse karşı ülkemizde ilk vaka görülmeden önce gerekli tüm tedbirleri aldığı gibi ilk vakanın görüldüğü andan itibaren de bu tedbirleri sıklaştırdı ve bu küresel sorunla karşı ulusal mücadele başlatmıştır. Sağlık Bakanlığımız milletimizin sağlığının bu durumdan en asgari oranda etkilenmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışmalarına devam etmektedir. Burada çok büyük gayret gösteren tüm sağlık çalışanlarımıza gönülden teşekkürü bir borç biliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin büyüyen ve gelişen ekonomisinin bu salgın belasından en az zararla etkilenmesi için de bu ekonomik destek paketini devreye koymuştur. Vatandaş olarak bizlere düşen burada hükümetimizin, Sağlık Bakanlığımızın bizler için devreye koyduğu bu tedbirlere harfiyen uymak, panik yapmadan tedbiri elden bırakmayıp kişisel hijyenimize dikkat etmektir. Koronavirüste risk grubunda olan 60 yaş üstü vatandaşlarımızın da özellikle bir mecburiyeti olmadığı sürece sokağa çıkmamaları istirham ediyoruz. Bu zorlu günleri devlet ve millet olarak el ele verip atlatacağımıza yürekten inanıyorum. Panik yok tedbir var.”