Kahvehaneciler ekonomik destek bekliyor!

Koronvirüs dolayısıyla ülke genelinde olduğu gibi Bartın'da da kahvehane, kantin ve müzikol esnafının ekonomik anlamda zor zamanlar geçirdiğini ifade eden Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, bu esnaf grubuna destek olmak amacıyla kira yardımı, SGK primleri başta olmak faturalarda öteleme yapılması gerektiğini söyledi.

Kahvehaneciler ekonomik destek bekliyor!

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, basın açıklaması yaparak koronvirüs dolayısıyla ülke genelinde olduğu gibi Bartın’da da kahvehane, kantin ve müzikol esnafının ekonomik anlamda zor zamanlar geçirdiğini söyledi. İnsan sağlığı konusunda hükümetin almış olduğu tüm kararları saygıyla desteklediklerini ifade eden Tepe,  “Hepimizce bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde içişleri Bakanlığı`nın 81 il valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş, normalleşme adımları doğrultusunda da 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerlerimiz oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamış olup internet kafe ve playstation salonları ise 1 Temmuz 2020 tarihinde faaliyete geçti. İnsan sağlığı konusunda hükümetimizin almış olduğu tüm kararları saygıyla desteklerken, tabiki aynı zamanda bazı tedbirleri de almasını beklediğimiz aşikardır. Yukarıda isimlerini zikrettiğimiz işyerleri haricinde birde okul, hastane, üniversite ve diğer kurum kantinlerini işleten ve bu süreçte arafta kalan kantin işletmecisi üyelerimizi de unutmamak gerekiyor” dedi.

“Esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamıyor”

Kahvehane, kantin ve müzikol esnafının günlük masraflarını dahi karşılayamadığını kaydeden Tepe şöyle devam etti:   

“Kahvehanelerimiz ise yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektirik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarlar koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.    Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye alınarak ödemektedir.

“Esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir”

 Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına girmiştir. Devletimizden talebimiz; Covid-19 salgınında şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.

1-) Bu durumdan etkilenen esnafımızın kira yardımı yapılması,

2-) Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerini giderilmesi,

3-) Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesi,

4-) Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin Devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarını yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.

“Kahvehanelerde oyun oynatılmamasını anlamakta zorluk çekiyoruz”

Kahvehanelerimizin hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün iş yerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda  bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanması başta Sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımıza talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz.”