Kadınlar yalnız değilsiniz, ŞÖNİM var!

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleriyle (ŞÖNİM) ilgili açıklama yapan Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bartın'da şiddet mağduru kadınların 7 gün 24 saat ŞÖNİM'e başvurabileceğini söyledi. Müdürlük, kadınların aynı zamanda ALO 183 Sosyal Destek Hattı'ndan da bu konuda yardım ve destek alabileceğini kaydetti.

Kadınlar yalnız değilsiniz, ŞÖNİM var!

Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleriyle (ŞÖNİM) ilgili açıklama yaptı. Şiddet mağduru kadınların ŞÖNİM'lere doğrudan ya da emniyet, jandarma ve diğer kurumların aracılığıyla başvurabileceği gibi ALO 183 Sosyal Destek Hattı'ndan da bu konuda yardım ve destek alabileceğini ifade eden Müdürlük, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin sunulduğu kamu kurumlarıdır. Şiddete maruz kalan vatandaşlar ŞÖNİM'lere doğrudan ya da emniyet, jandarma ve diğer kurumların aracılığıyla başvurabileceği gibi ALO 183 Sosyal Destek Hattı'ndan da bu konuda yardım ve destek alabilmektedirler” dedi.

7 gün 24 saat esasıyla hizmette

Bartın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünün 7 gün 24 saat esasıyla hizmet vermediğini kaydeden Müdürlük şöyle devam etti:

“Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermekte olan Bartın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü Demirciler Mahallesi Ali Gama Sokak No: 43’te 7 gün 24 saat esasıyla uzman personeli tarafından şiddet mağdurlarına yönelik hizmet vermektedir. ŞÖNİM' lerde “şiddete sıfır tolerans ilkesiyle”  mağdurların öncelikle güvenliği sağlanarak, ihtiyaçları tespit edilir. ŞÖNİM Müdürlüğü olarak; hukuki destek, psikolojik destek, ekonomik destek, kadın konukevine yönlendirme, eğitim ve mesleki destek, müdahale ve yönlendirme gibi kurumlar arası işbirliğini sağlayarak hizmet alan kadınlarımızın güçlenmeleri için ihtiyaç duyulan hizmetler belirlenmektedir. Böylelikle şiddet mağdurlarının ve beraberindeki çocukların ihtiyaç duyduğu hizmetler tek mekanizma tarafından sağlanmaktadır.

Uzman donanımlı ve genç kadro

Bartın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü 6284 sayılı kanun kapsamında mağdurlara yönelik olarak verilen tedbir kararlarının izlenmesinin yanı sıra şiddetin ortadan kaldırılabilmesi için koruyucu ve önleyici çalışmalar yapılmakta olup, İlimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personele ve paydaş kurumlara yönelik farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bartın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü kadrosunda sosyal çalışmacı,  psikolog, sosyolog, polis irtibat görevlisi alanında uzman donanımlı ve genç kadrosuyla 7 gün 24 saat şiddet mağduru ve şiddetten etkilenen herkese ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermektedir.

İl Eylem Planı yürürlükte

1 Temmuz 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde düzenlenmiş olan tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurulan 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı çerçevesinde sekretaryası ŞÖNİM Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan, İlimizde paydaş kurum ve kuruluşların katılım ve katkıları ile oluşturulan faaliyetleri içeren 2022-2025 yıllarını kapsayacak olan Bartın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele II. İl Eylem Planı Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu İl Eylem Planı doğrultusunda Bartın İli’ inde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalık yaratmak, bilinç oluşturmak ve şiddete sıfır tolerans ilkesi göz önünde bulundurularak iş ve işlemlerin yapılması amaçlanmaktadır.

“Şiddetle mücadelede sıfır tolerans”

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı ve Bartın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele II. İl Eylem Planı ışığında ŞÖNİM sekretaryasında kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulacak olan irtibat noktaları ile şiddet konusunda farkındalığı arttırmak ve etkin ve zamanında bir müdahale ile çalışmaların aktif bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır.  İlimizde 03.01.2022 tarihinde yürürlüğe giren Bartın İli Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uygulamaları İl Genelgesiyle ilimiz özelinde paydaş olunan tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmalar yürüterek kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda sıfır tolerans ilkesiyle hizmet vermektedir.”