KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında desteklenen Bartın Kadın Mesleki Eğitim ve Beceri Merkezi, Japonya Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro'nun da açıldı. Kozcağız Beldesindeki törende Büyükelçi Kazuhiro, merkezde eğitim gören kadınların bölgede özgürlüklerini kazanabilmeleri adına bir adım atmalarının oldukça mutluluk verici olduğunu söyledi. Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da kadınların iş imkanına kavuşacağını kaydetti. Bartın Valisi Sinan Güner ise kadınların ekonomik hayata katılmalarını hedeflediklerini belirtti.

KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında desteklenen, Bartın Valiliğince koordine edilen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca yürütülen Bartın Kadın Mesleki Eğitim ve Beceri Merkezi için açılış töreni düzenlendi. Kozcağız Beldesinde yer alan merkezin açılış törenine Japonya Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro, Bartın Valisi Sinan Güner, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Türkiye-Japonya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, protokol üyeleri ve merkezde eğitim alan kursiyerler katıldı.

Kazuhiro: “75 projeye toplamda yaklaşık 5 milyon 620 bin dolarlık hibe desteği sağlandı”

Japonya Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro açılışta  şöyle konuştu:

“Bu proje yerel düzeyde faaliyet gösteren çeşitli kuruluşla işbirliği içerisinde bölgenin ihtiyaçlarına hızlı ve titizlikle cevap verebilmeyi hedefleyen Japonya Büyükelçiliği tarafından oluşturan yardımlar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Projenin uygulayıcı kuruluşu olan Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başta olmak üzere bugünlere gelebilmek adına çaba sarf eden ilgili kişilere saygılarımı sunarım. Türkiye'de 2000 yılından bugüne kadar sağlık, kadın, eğitim gibi alanlarda 75 projeye toplamda yaklaşık 5 milyon 620 bin dolarlık hibe desteği sağlanmıştır. Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan Japonya Hükümetine bölgede yaşayan kadınların çalışma hayatına atılabilmeleri için gerekli olan eğitim ortamını sağlayabilmelerini hedefleyen bir proje teklif edilmiştir. Bizde bu amacı kabul ederek, kadınlar için mesleki eğitim merkezinin yenilenmesi ve kursların uygulanması için gerekli ekipmanların temini konusunda hibe desteği sağladık.

“Kadınların bölgede özgürlüklerini kazanabilmeleri adına bir adım atmaları oldukça mutluluk verici”

Yenilenen eğitim merkezinde eğitim gören kadınların geleneksel el sanatları ve yöresel yiyeceklerin üretimi ile ilgili beceriler kazanmaları ve bölgede özgürlüklerini kazanabilmeleri adına bir adım atmaları oldukça mutluluk vericidir. Ayrıca merkezi hali hazırda yöresel yiyeceklerin üretimi ile ilgili kursların verildiğini duymakta, beni çok mutlu etti. Sizlerin de işbirliği ile önümüzde süreçte de bir çok kadının bu merkezi kullanmaya devam etmesini ümit ediyorum. Son olarak bu projenin Japonya ile Türkiye arasında dostluk ilişkilerini daha da derinleştirmesini temenni ederim.”

Tunç: “Kadınlarımız iş imkanlarına kavuşacaklar”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yılmaz Tunç ise törende şu ifadelerde bulundu:

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Japonya Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokole istinaden kadının güçlendirilmesi, temel eğitim, temel sağlık gibi konular başta olmak üzere yerel projelere hibe programı kapsamında desteklenen bu proje ile açılan merkezde; Bilim ve sanat atölyesi, El sanatları ve beceri atölyesi, Yöresel ürünleri işleme atölyesi kurulmuş bunun yanında da merkezde, Yaşlı ve engelli bakımı, Sağlıklı beslenme, Tarım ve hayvancılığa dayalı kursların açılması için de çalışmalar devam etmektedir. Bartın ve Kozcağız bölgesindeki kadınlarımız bu merkezde alacakları eğitimlerle kendilerini geliştirerek yeni fırsatlar elde edecek yeni iş imkanlarına kavuşacaklar. Bu sayede de hem ülke ekonomisine hem aile ekonomisine katkıda bulunacaklardır. Bundan dolayı Tarihi dostluk bağlarına sahip olduğumuz Japon  halkına, Majesteleri Japon İmparatoru Naruhito’ya ve Japon hükümetine Büyükelçi Sayın Kazuhiro nezdinde teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

“Japonya ile ilişkilerimiz sarsılmadan devam edecek”

Asya pasifikteki stratejik ortağımız ve aramızda derin dostluk bağları bulunan Japonya ile ikili ilişkilerimiz çok uzun zaman önce Osmanlı imparatorluğu döneminde başlamış ve günümüze kadar güçlenerek gelmiş ve bundan sonrada sarsılmadan devam edecektir.

Japonya ile ikili ilişkilerimiz ilk olarak 1873'te Japonya birinci kâtibi Fukuchi Genichiro’nun Sultan Abdülhamit Han’ı ziyaretiyle başlamıştır. Genichiro İstanbul'a gelerek Sultan Abdülhamit Hanı ziyaret etmiş ve dostluk nişanı sunmuş buna mukabil olarak Sultan Abdülhamit Han’da “Ertuğrul Fırkateyni’ni” Osman Paşa komutasında Japonya'ya göndermiştir. İstanbul’dan 12 Temmuz 1889'da Ertuğrul Fırkateyni ile yola çıkan Osman Paşa ve beraberindekiler, 7 Haziran 1890'da Japonya'ya ulaşmıştır. Bir süre Japonyada kalan ve Sultan Abdülhamit Han’ın hediye ve mesajlarını Japon İmparatoru’na ileten heyeti taşıyan “Ertuğrul Fırkateyni” İstanbula dönüş yolunda 16 Eylül 1890'da Honşu adasının güneyindeki Kuşimoto'da batmıştır. Kazada gemideki 650 kişiden 581'i ölmüş, kurtulan 69 kişi Japonya’da tedavileri yapılarak çok iyi şekilde ağırlanmış ve İmparator Meiji’nin emriyle Hiei ve Kongo gemileriyle İstanbul'a gönderilmiş ve Kuşimoto'da Ertuğrul Anıtı dikilmiştir. Bu elim hadise sonrasında Japon halkının gösterdiği konukseverlik düzenledikleri yardım kampanyaları Türk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından hiçbir zaman unutulmamış ve Türk-Japon dostluğunun sağlam temellerini oluşturmuştur.

“Bu sevgi bağlarını güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz”

İran-Irak Savaşı sürerken 1985 yılında Tahran’da mahsur kalan çok sayıda Japon vatandaşının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tahliye edilerek Türk Hava Yolları tarafından Japonya’ya götürülmeleri de ilişkilerdeki bir diğer duygusal dönüm noktasını teşkil etmiştir.

Tarihte yaşanan bu olaylar nedeniyle Türk ve Japon halkının karşılıklı olarak birbirlerine duydukları sevgi ve saygının kalplerinde ayrı bir yeri vardır. Bizlerde bu sevgi bağlarını güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.Bu kapsamda Japonya ile Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 2003 yılı "Japonya'da Türkiye Yılı", 2010 yılı da “Türkiye’de Japon yılı”, son olarak ta 2019 yılı  “Japonya’da Türk Kültür Yılı” olarak kutlanmış ve bu son etkinliğe Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştır.

“Japonya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti olarak Japonya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. Japon şirketleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin marka projelerinden olan  Boğaziçi Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Yüksek Hızlı Tren(YHT), Marmaray; 2017 yılında Türk-Japon Üniversitesinin kurulmasına ilişkin yapılan işbirliği, Türkiye’de üretim yapan japon markalarının fabrikaları ikili ilişkilerimizin ne kadar güçlü ve sağlam temeller üzerine inşa edildiğinin göstergesidir. Bundan dolayı bizler karşılıklı olarak Sanayi, Teknoloji, Eğitim, Sağlık, Turizm ve diğer alanlarda karşılıklı ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi yeni işbirliklerinin önünün açılabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Yerel Projelere hibe programı kapsamında “Bartın’da Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Merkezi Sağlanması Projesi’ne” verdikleri destekten dolayı, Majesteleri Japonya İmparatoru Naruhito’ya, Japon Hükümetine ve Japonya Büyükelçisi Sayın Suzukı Kazuhiro’ya ve Japon halkına bir kez daha teşekkür ediyor, bu merkezin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Güner: “Kadınlarımızın ekonomik hayata katılımlarını hedeflemekteyiz”

 Bartın Valisi Sinan Güner de şunları söyledi:

“Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında desteklenen, Valiliğimiz koordinesinde Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen, Kadın Mesleki Eğitim ve Beceri Merkezi Projemizin açılışında bulunmaktan mutluluk duymaktayım. Bilindiği gibi ekonomik kalkınmanın yolu girişimcilikten geçiyor. Bir ülkedeki girişimciler ne kadar desteklenirse, o ülkenin refah seviyesi de o kadar yükselir. Kadınların iş hayatına katılması ve bir adım daha öteye giderek istihdam sağlayan birer girişimci olmaları, ülkenin ekonomik kalkınması için büyük önem arz etmektedir. Bu projemizle, kadınlarımızın sertifikalı mesleki eğitimler alması, becerilerini geliştirmesi ve ekonomik hayata katılımlarını hedeflemekteyiz. Üreten kadınlar her alanda varlar ve koşullar ne olursa olsun üretmeye de devam ediyorlar. 

“İlimizin farklı bölgelerinde de bu tür merkezlerin kurulmasına öncülük edecek”

Kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmak, kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak, kadın statüsünün geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin yürütülmesi projemizin amacını oluşturmaktadır. Bu itibar ile proje etki alanı içerisinde kırsal ekonomik kalkınmaya katkı sunacak, beraberinde farkındalık oluşturarak ilimizin farklı bölgelerinde de bu tür merkezlerin kurulmasına öncülük edecektir. Projemize vermiş olduğu tüm maddi ve manevi desteklerinden dolayı başta Japonya Hükümeti, Büyükelçimiz, tüm Büyükelçilik çalışanları ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ak Parti Bartın Milletvekili Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Av. Yılmaz Tunç beyefendi olmak üzere projenin yürütücülüğünü üstlenen Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile proje kapsamında iş birliği yapan tüm kamu kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Projemizin şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Kursiyerlere takdir belgeleri takdim edildi

Konuşmaların sonrasında protokol üyelerince Bartın Kadın Mesleki Eğitim ve Beceri Merkezindeki kurslara katılan ve kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere takdir belgeleri takdim edildi. Japonya Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro merkezi gezerek verilen kurslar hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Büyükelçi Suzukı Kazuhiro 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana gelen sel felaketi sırasında hayatını kaybeden Arife Ünal'ın Akörensöküler köyündeki mezarını ziyaret ederek Ünal'ın kabrine çiçek bıraktı.

 

 

KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI
KADIN MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ MERKEZİ AÇILDI