Kadın Mesleki Eğitim Merkezi için adım atıldı

Temmuz gündemi çerçevesinde Kenan Dursun başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi, Japonya Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında oluşturulan 'Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesi' için Sosyal Yardımlaşma Vakfına Kozcağız Aile Sağlığı Merkezinin tahsisini gerçekleştirdi. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, proje doğrultusunda Kadın Mesleki Eğitim Merkezi yapacak. Japonya'dan 89 bin dolarlık hibe desteğinin de alındığı merkeze İl Özel İdaresi de 95 bin TL katkı sağlayacak.

Kadın Mesleki Eğitim Merkezi için adım atıldı

Haziran ayındaki tatil sonrası toplanan İl Genel Meclisi temmuz ayı gündemini görüştü. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri temmuz gündemi çerçevesinde 6 maddeyi görüşüp karara bağladı. Toplantı öncesinde pandemi sürecinde olağanüstü toplantıların gerçekleştirildiğini ifade eden Kenan Dursun, “Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs nedeniyle yaşanan sıkıntılar ve bu virüsün ülkemizin her bölgesini etkisi altına almış olması sebebi ile ülkemiz genelinde alınmış olan tedbirlere ilave tedbir olarak İçişleri Bakanlığı İller idaresi Genel Müdürlüğünün covid-19’la mücadele kapsamında İl Valiliklerine gönderilen genelge ile 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. Maddeleri hükmü uyarınca büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantıları ertelendi. Bu süreç içerisinde Bartın İl Genel Meclisimizce  genelgeye bağlı kalarak konusu aciliyet gerektiren gündemleri Nisan ve Mayıs aylarında 5302 Sayılı Özel İdare Kanununun 12. Maddesinde belirtilen “İl genel meclisi başkanı acil durumlarda ve lüzumu halinde il genel meclisini bir yılda üç defadan fazla olmamak her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırabilir.” Hükmü gereği olağanüstü toplantılar gerçekleştirildi. Bu kapsamda genelge gereği 3 ay ertelenen olağan toplantılarının yeni normalleşme sürecinde yayımlanan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Yerel Yönetim Birimlerinin Meclis Toplantıları konulu yazısında genelge gereği Corona tedbirlerine riayet edilmesi kaydıyla Haziran ayı ve sonraki toplantılara izin verilebileceği ifade edilmiştir. Ancak Mayıs ayı olağanüstü toplantımızda İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin Meclis Toplantılarının 6. Maddesi gereği “Meclis, başkanlık divanı, encümen ve denetim komisyonu üyeliği seçiminin yapılacağı, faaliyet raporu, bütçe ve kesin hesabı ile belli bir ayda görüşülmesi zorunlu olan konuların görüşülebileceği ayların dışında meclis bir ay tatil kararı alabilir.” Hükmüne göre İl Genel Meclisimizce 2020 yılı için Haziran ayının tatil ayı olarak belirlendi. Bugün yeni normalleşme süreci gereği olağan toplantılar başlatıldı.  Temmuz ayı ve bundan sonraki toplantıların mutat olarak gerçekleştirilecek” dedi.

“Koronavirüsle mücadelemiz takdire şayan”

Pandemi sürecinde her ülkenin sağlık alt yapısının sınavdan geçtiğini kaydeden Dursun şöyle konuştu:

“Dünya genelinde 10 milyondan fazla insanı etkileyen virüs ülkemizde de yaklaşık 200 bin vatandaşımıza bulaştı. Yine bu hastalıktan 5 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.  Tüm dünya ülkelerinin bu hastalıktan dolayı kayıplarına baktığımızda hastalıkla ölüm arasındaki oranlar bizim ülkemizden çok daha fazla seyrediyor. O nedenle her ülkenin sağlık alt yapısı önemli bir sınavdan geçti. Türkiye’nin son 10 yılındaki sağlık alt yapısına yaptığı yatırımlar ve bu süreci iyi yönetmesiyle  alınan tedbirlerin de işe yaramış olması  sonucunda ülkemizin bu virüse karşı yapmış olduğu etkin mücadelesi ve başarısı tüm dünya ülkeleri tarafından taktirle karşılandı. O nedenle bu mücadeleyi etkin bir şekilde yürüten başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere yine Sağlık Bakanlığı ve sağlık teşkilatına yürekten teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu süreçte koronavirüs salgını dolayısıyla rahatsızlanarak tedavi süreci geçiren vatandaşlarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

“Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesi için tahsis talebinde bulunduk”

Temmuz ayı toplantılarında alınacak kararlar idaremiz ve ilimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Bir önceki aydan gündemlerle ilgili komisyon raporları görüşülerek karara bağlanacak ve yeni gündem maddeleri görüşülecek. Gündemin 2. Maddesinde yer alan Sözleşmeli Personel Ücretlerinin Belirlenmesi ve 3. Maddesinde yer alan Kadro İhdası ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile İnsan Kaynakları ve ARGE Komisyon raporları Mecliste görüşülecek. Gündemin 4. Maddesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Özel İdaremizin mülkü olan daha öncesinde Kozcağız Aile Sağlığı Merkezi olarak da  kullanılan binamızda Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesini gerçekleştirmek amacıyla tahsis talebinde bulunduk.

“Japonya’dan 89 bin dolarlık hibe”  

Türkiye-Japonya Parlamentolar arası Dostluk Grubuna başkanlık eden Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Japonya Büyükelçiliğince yürütülen  Japonya Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesine Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılacak Kadın Mesleki Eğitim Merkezi için Japonya’dan 89 bin dolarlık hibe desteği alınması sağladı.  Bunun yanında Özel İdaremizin de böylesine önemli bir projeye 95 bin TL öz kaynağından kullanacağı ödenek ile de proje ortağı olacak. Bu nedenle Kozcağız Eski Aile Sağlığı Merkezi binamızı projenin Sosyal Yardımlaşma Vakfına ayni hak tahsisi yöntemiyle tahsis edilmesi gerekli. Ayrıca proje ortağı olmamız nedeniyle de mevcut projenin 2020 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması gerekiyor. Konu, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonunda değerlendirildi ve mecliste görüşülerek karara bağlanacak.

“Terminaldeki iş yeri kiraları belirlenecek”  

Gündemin 5. Maddesinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi işyeri ve çalışma ruhsatı harçlarının belirlenmesi ile ilgili dosyanın ilgili komisyonlara havalesi gerçekleştirilecek. Covıd nedeni ile işleri aksayan şehirlerarası otobüs terminalindeki firmaların idaremize yapmış oldukları kira erteleme talepleri gündemin 6. Madde kapsamında değerlendirilecek. Gerçekleştirilen toplantıya katılarak alınan kararlara katkı sağlayan tüm meclis üyelerimize ve idaremizin çalışanlarına teşekkür ederek alınan kararların idaremize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

Kozcağız Aile Sağlığı Merkezi vakfa tahsis edildi

Meclis Üyeleri temmuz toplantılarının ikincisinde ise Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesi için Sosyal Yardımlaşma Vakfına Kozcağız Aile Sağlığı Merkezinin tahsisini gerçekleştirdi. Dursun projeyle ilgili “Özel İdaremizin mülkü olan Kozcağız Aile Sağlığı Merkezimizin Sosyal Yardımlaşma Vakfının Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesini gerçekleştirmek amacıyla Mayıs ayında tahsis talebinde bulunduk ve geçen süre içerisinde dosya ilgili komisyonlarda değerlendirildi.  Temmuz ayı toplantılarının 2. Birleşiminde tahsis talebini meclisimizin oy birliği ile kabul etti. Türkiye-Japonya Parlamentolar arası Dostluk Grubuna Başkanlık eden Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Japonya Büyükelçiliğince yürütülen Japonya Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın Projesine Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılacak Kadın Mesleki Eğitim Merkezi için Japonya’dan 89 bin dolarlık hibe desteği sağladı.  Bunun yanında Özel İdaremizin de böylesine önemli bir projeye 95 bin  TL öz kaynağından kullanacağı ödenek ile de proje ortağı olacak. Bu nedenle Kozcağız Eski Aile Sağlığı Merkezi binamızı projenin Sosyal Yardımlaşma Vakfına ayni hak tesisi yöntemiyle tahsis edildi. Yine proje ortağı olmamız nedeniyle de mevcut proje 2020 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alındı. Özellikle dezavantajlı kadın gurubuna hitap edecek olan bu projenin hayata geçirilmesinde çok önemli katkıları olan başta Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç'a yine projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner’e şahsım ve meclisimiz adına teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Sözleşmeli personel ücretleri belirlendi

İl Genel Meclisi temmuz gündemine ayrıca ilave maddeler de ekledi. Gündemlerle ilgili kısa bir açıklama yapan  Dursun,  gündemin 2. Maddesinde yer alan Sözleşmeli Personel Ücretlerinin Belirlenmesi ile ilgili dosyanın mevzuat gereği her yıl ücret tarifelerinin belirlenmesi gerektiğini ve bu sebeple dosyanın Plan ve Bütçe Komisyonu ile İnsan Kaynakları ve ARGE komisyonunda değerlendirildiğini ifade etti. Dursun, komisyon raporları doğrultusunda dosya hakkında meclisin oy birliği ile karar verdiğini söyledi.

10 yıllığına tahsis edildi

Dursun açıklamalarına şöyle devam etti:

Gündemin 3. Maddesinde yer alan Kadro İhdası ile ilgili de dosyanın Plan ve Bütçe Komisyonu ile İnsan Kaynakları ve ARGE Komisyonunda değerlendirildi. Komisyon raporları doğrultusunda meclisin oy birliği ile karara bağlandı. Gündemin 4. Maddesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Tahsis Talebi de komisyonlarda değerlendirildi. Bu kapsamda komisyon raporları doğrultusunda Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın isimli projedeki 776 metrekare alana sahip binanın taahhüt edilen faaliyetleri yerine getirmek amacıyla; 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun Tüzel Kişilik başlıklı 4’üncü maddesi "Vakıflar, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir.", 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun İl özel idaresinin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 7. maddesinin (c) fıkrası "Hizmetlerin yürütülmesi amacıyla, taşınır ve taşınmaz malları almak, satmak, kiralamak  veya kiraya vermek, takas etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek.", 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun İl genel meclisinin görev ve yetkileri başlıklı 10’uncu maddesinin (f) fıkrası "Taşınmaz mal alımına, satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın akar haline getirilmesine izin; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi yirmi beş yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek." hükümleri gereğince, uygulayıcı birime 10 yıl süre ile sınırlı ayni hak tesis edilmesine, 10 yıllık sürenin bitiminde veya projenin 10 yıldan daha evvel sürede bitirilmesi halinde uygulayıcı birimce taşınmazın teslim alındığı şekliyle İdareye teslim edilmesine ve projenin 2020 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasına Meclisimizin oy birliği ile karar verildi.

İş yeri kiralarıyla ilgili dosya komisyonda

Gündemin 5. Maddesinde yer alan OSB İşyeri ve Açma Ruhsatı Harcının Belirlenmesi ile 6. Maddesinde yer alan Şehirlerarası Otobüs Terminalindeki İşyeri Kiraları ile ilgili dosyalarında görüşülerek ilgili komisyonlara havaleleri gerçekleştirildi. Başkan Dursun, Temmuz ayı toplantılarında alınan ve alınacak kararların idaremiz ve ilimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Kararların idaremize ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz.”