'İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz'

Bartın Kadın Platformu, Hükümet Caddesi'nde bir basın açıklaması yaparak İstanbul Sözleşmesi eylem planımızı açıkladı. Basın açıklaması sonrasında bisiklet turu yapılırken Platform Üyesi kadınlar 'İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz' dedi.

'İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz'

 

Kadınlar, 1 Temmuz’a kadar Türkiye’nin her yerinde her yerinde İstanbul Sözleşmesi’ni anlatacak; İstanbul sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz, kararı geri çekin diye kamuoyuna ve iktidara seslenecek.

Bartın Kadın Platformu da geçtiğimiz günlerde Hükümet Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasının ardından İstanbul Sözleşmesi eylem planını hayata geçirdi.

Platform adına açıklamayı Bartın Kadın Platformu Başkanı Yonca Alemdar yaptı. 19 Haziran'da İstanbul’da gerçekleştirilecek ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz’ mitingine Bartın’dan katılarak Türkiye’nin dört bir yanından kadınlarla buluşacaklarını açıklayan Alemdar, Bartın Kadın Platformu olarak İstanbul Sözleşmesi eylem planını hayata geçirdiklerini söyledi.

“Kadınlar kamuoyuna ve iktidara seslenecek”

Kadınların 1 Temmuz’a kadar Türkiye’nin her yerinde sokaklarda olacağını belirten Alemdar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, İstanbul Sözleşmesi'ne giden yolda mihenk taşı olan Nahide Opuz kararının yıldönümü. 12 yıl önce AİHM Türkiye'yi kadına yönelik şiddeti önleme yükümlülüğünü yerine getirmediği için mahkûm etti. İki yıl sonra Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı oldu. TBMM’de oybirliğiyle imzalanarak yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesini, bir gece ansızın yürürlükten kaldırılmaya girişildi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyoruz, 1 Temmuz son tarih diyerek kadına, çocuğa ve lgbtlilere yönelik şiddet faillerini cesaretlendiriyor. Devlet kadınları, çocukları ve lgbtleri şiddetten etkin koruma görevinden kaçıyor ve adeta kadınları lgbtileri çocukları hedef gösteriyor yaşamlarını hiçe sayıyor.

Kadınlar yaşamak istiyor, İstanbul Sözleşmesinin yaşamlarını garanti altına alan en önemli ve en kapsamlı çerçeveye sahip olduğunu biliyor. Bu nedenle Türkiye genelinde kadınlar isyanda, kadınlar sokakta… Kadınlar 1 Temmuz’a kadar Türkiye’nin her yerinde her yerinde İstanbul Sözleşmesi’ni anlatacak; İstanbul sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz, kararı geri çekin diye kamuoyuna ve iktidara seslenecek.

Bartın Kadın Platformu olarak İstanbul Sözleşmesi eylem planını hayata geçiriyoruz. Bugünkü basın açıklamamız ve ardından düzenleyeceğimiz ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz’ bisiklet sürüşüyle başlayacağımız eylem planımıza yaşam nöbetiyle devam edeceğiz.

18 Haziran Cuma günü yine burada bu alanda saat 17.00’de Bartın Kadın Platformu olarak Yaşam Nöbeti tutacağız, İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz diyerek İstanbul sözleşmesinin içeriğini biz kadınları, lgbtileri ve çocukları nasıl koruduğunu tek tek anlatacağız.

30 Haziran Çarşamba günü ise saat 17.30’da başlayan İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz, yaşamak istiyoruz sloganlarıyla şehir içinde bir yürüyüş gerçekleştireceğiz.

19 Haziran'da İstanbul’da gerçekleştirilecek ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz’ mitinginde Bartın’dan katılarak Türkiye’nin dört bir yanından kadınlarla buluşacağız tek ses olacağız.

1 Temmuz günü ise Türkiye gerçekten İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen ilk ve tek ülke olursa, yani şiddeti önleme yükümlülüğünden caydığını böylece ilan ederse saat 19.00’da Taksim/Tünel’de tüm itaatsizliğimizle buluşacağız.

Kadınlar sokakları dolduracak

Bunun ötesi yok. Biz yaşamak istiyoruz. Kadınlara ve lgbti+lara yaşam hakkı tanımayanlara diyoruz ki; o zaman hayat kimse için olağan akışında akamaz. Bize biçilen rolleri, görevleri, kalıpları, eşitsizliği, şiddeti, adımıza karar verenleri reddediyoruz. Haklarımız bizim, hayat bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz.

Kadınlar 1 Temmuz’a kadar Türkiye’nin her yerinde ‘İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz’ diyecek, hayatlarına birlikte sahip çıkacak, sokakları dolduracak.

Yaşam Hakkına sahip çıkan tüm kadınları dayanışmaya bekliyoruz. Bartın Kadın Platformu sayfalarından eylem planımızın detaylarını öğrenebilirsiniz. Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın İstanbul Sözleşmesi.”

Basın açıklaması sonrasında da “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” diyerek bisiklet turu gerçekleştirildi.