Hibe destekli İFAD proje başvuruları başladı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un 2017 yılı Şubat ayında Bartın'ın BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (İFAD) desteklerinden yararlanmasına karar verildiği müjdesinin ardından IFAD Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 2020 hibe başvurularının başladığını açıkladı.

Hibe destekli İFAD proje başvuruları başladı

“Bartın  İFAD projelerinden yararlanıyor”

Milletvekili Tunç, IFAD Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 2020 hibe başvuruları 4 Ağustos tarihinde başlamış olup 31 Ağustos tarihinde sona ereceğini belirterek, “Başvurular Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve Ulus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne şahsen yapılacak” dedi.

“Tarımsal üretim ve hayvancılık projelerine hibe verilecek”

Milletvekili Tunç, Bartın’ın İFAD kapsamına alınmasının tarımsal kalkınma açısından çok önemli olduğunu belirterek, diğer tarım desteklerine ilaveten BM İFAD fonlarından sağlanacak fonlarla, gerek tarımsal üretim gerekse hayvancılık alanında önemli işletmeleri Bartın’a kazandıracaklarını ifade etti. Tunç, “Başvuru konuları; Sera kurulumu, fındık-ceviz bahçesi kurulumu, elektrikli çit-tel çit kurulumu, alet-makina alımı, yem bitkileri tohumluğu ( yonca, korunga, fiğ ve yapay çayır mera tohumu) temini Başvurular için gerekli olan kılavuzlara Bartın Tarım İl Müdürlüğümüz internet sitesinden ulaşılabilecek” şeklinde konuştu.

Bartın’la birlikte 7 ile destek verilecek

Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (İFAD) ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilen ve Türkiye için hazırlanan Sonuç Odaklı Ülke Stratejik Fırsatlar Raporu (Result-Based Strategic Opportunities Programme-RB-COSOP)’unda yer alan Yüksek kesimler için Kırsal Kalkınma programın kapsamında Türkiye genelinde Bartın’ın da aralarında olduğu 8 ilin destekleneceğini belirten Milletvekili Tunç, İFAD programından Batın Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Bartın, Kastamonu, Sinop, Amasya ve Tokat illerinin, Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında da Mersin, Adana ve Osmaniye illerinin faydalanacağını söyledi.

“Hedef kırsal gelir düzeyinin arttırılması”

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) 1. Hibe Çağrılarının başladığını duyuran Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de şu açıklamalarda bulundu:

“Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, 2020 yılı için 1. Hibe çağrı dönemi başlamıştır. Bu çağrı ile gelir düzeyi düşük, küçük ve parçalı tarım alanlarında üretim yapan çiftçilerimizin desteklenerek gelir düzeylerinin artırılması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Yüzde 70 hibe destekli yatırım konuları

Fındık Bahçesi Kurulumu: En az 3 dekar, en fazla 5 dekar alanlarda, damla sulamalı, makine ekipman destekli ve ihatalı fındık bahçeleri kurulacaktır.

Ceviz Bahçesi Kurulumu: En az 3 dekar, en fazla 10 dekar alanlarda, damla sulamalı, makine ekipman destekli ve ihatalı ceviz bahçeleri kurulacaktır.

Sera Kurulumu: 250 m2 veya 500 m2 damla sulama sistemli sera kurulumu,

Tel Çit/Elektrikli Tel Çit Kurulumu: Dikili tarım arazilerinde en az 3 en fazla 5 dekarlık, yem bitkileri ekilişi yapılan alanlar için en az 5 en fazla 10 dekar alanda tel çit veya elektrikli tek çit kurulumu, 5.

Makine Alet Ekipman Desteği: Süt Sağım Makinesi, Süt Soğutma Tankı, Yem Karma Makinesi, Motorlu Çapa Makinesi, Ceviz Soyma Makinası, Fındık Harman Makinası, Marmelat Makinası, Fındık-Ceviz Kurutma Makinası, Mum eritme Ünitesi, Arılıklarda Konteyner, Modern Arı Kovanı olmak üzere makine alet ve ekipman alımı desteklenecektir.

Hibe Oranı: Bireysel başvurularda yüzde 70 oranında (KDV hariç) destekleme yapılacaktır.

Yüzde 100 hibe destekli yatırım konuları

Yem Bitkileri Ekiminin Yaygınlaştırılması: 5 dekar ile 10 dekar arası alanlarda ekim yapmaları için dekar başına uygun ekim normuna göre yonca, korunga, adi fiğ ve yapay çayır mera tohumu verilmesi,

Sera Kurulumu: 250 metrekare veya 500 metrekare damla sulama sistemli sera kurulumu desteklenecektir.

Hibe Oranı: Demonstrasyon başvurularında yüzde 100 oranında destekleme yapılacaktır.

* Çağrı döneminde yukarıda belirtilen yatırımlardan sadece 1 tanesine başvuru yapılabilir.

Bartın Merkez ve Ulus’a bağlı köyleri kapsıyor

Proje Uygulama Bölgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan stratejik yatırım planlarında belirtilen Bartın İli Merkez ve Ulus ilçesine bağlı köylerdir.

Ay sonuna kadar başvurulabilir

4 Ağustos Salı günü başlayan başvurular 31 Ağustos 2020 saat 17:30'a kadar sürecek. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Başvurular Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ve Ulus İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne doğrudan yapılacak.

Hibelere kimler başvuru yapabilir?

Başvuru sahipleri Bartın İlinin Merkez ilçe ve proje köyleri, Ulus İlçesi ve ilçeye bağlı köyler ve beldelerde ikamet ediyor olmalıdır. (2020 ÇKS Kaydı aranacaktır.)

Bireysel olarak başvuruda bulunulabileceği gibi grup olarak da başvurulabilinecek. Grup olarak; Uygulama bölgesinde, aynı ilçeye bağlı mahalle/köy/belde içerisinde veya ilçenin komşu mahalle/köy/beldelerinde yatırım yapacak kişiler en az 5 kişi olmak kaydıyla, bu hibe çağrısındaki konuyla ilgili birlikte hareket edeceklerine dair taahhütname imzalayarak, ‘Çiftçi Grubu’ başvurusu yapabilirler.

Başvuruda hangi belgeler istenecek?

Başvuru Formu (İl/İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir).

2020 yılına ait yatırım konusuna göre ÇKS/ÖKS/HBS/AKS Belgesi

Başvuru sahibinin asıl ikamet yerinin Proje Uygulama Bölgesinde olduğunu gösterir belge (nüfus müdürlüğü veya muhtar onaylı)

Hibeye çiftçi grubu olarak başvurulmuş ise, kurulmuş çiftçi grubuna üyeliği gösterir güncel tarihli belge (taahhütname).

Başvuru sahibi herhangi bir çiftçi örgütüne kayıtlı ise belgesi (Ziraat Odası üyeliği hariç).

Eğer başvuru sahibi hibe konusuyla ilgili bir eğitime katılmış ise, sertifika veya katılım belgesi.

Aynı hanede yaşayan bireyler beyan formu. (Eğer başvuru sahibi ile aynı hanede ikamet eden en az yüzde 80 engelli birey varsa, engellilik durumunu gösteren rapor eklenmeli).

Başvurular nasıl yapılacak?

Proje bölgesinde ikamet ediyorsanız size en yakın İl/İlçe Müdürlüğüne giderek yatırım yapmak istediğiniz alanla ilgili olarak formları doldurup başvurunuzu yapınız.

Başvuru dosyası en yakın İl/İlçe Müdürlüklerine şahsen teslim ediniz. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Başvuru formunu doldururken, ‘Proje Bütçesi’ bölümü dikkatlice hazırlanmalı. Tutarlar KDV hariç yazılmalı. Maliyet kalemleri piyasa şartlarına uygun olmalı.

Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibinin sorumlu olduğunu unutmayınız!  Başvuru yapan çiftçi hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvurusu geçersiz sayılacak”