Hedef yüzde 100 dumansız hava sahası

6 milyon kişinin ölüm nedeni

Hedef yüzde 100 dumansız hava sahası

Hedef yüzde 100 dumansız hava sahası

6 milyon kişinin ölüm nedeni     

Haber Merkezi

Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdürü Vekili Dr. Dursun Koç, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl  yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybettiğini ifade eden Koç, vatandaşları yüzde 100 Dumansız Hava Sahasına davet etti.

Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdürü Vekili Dr. Dursun Koç, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl  yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybettiğini ifade eden Koç, “Tütün kullanımı, dünyada ve ülkemizde halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorundur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl  yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Dünyada tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde  2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısının 8 milyonu aşması beklenmektedir. Ülkemizde de toplam 14,8 milyon kişi (nüfusun yüzde 27,1’i) tütün ürünü kullanmakta ve ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 23’ünün tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Eğer önlem alınmazsa, sigaraya bağlı ölümlerin 2030’da yılda 100 binden 240 bine yükselmesi tahmin edilmektedir” dedi.

DUMANINDA 4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL MADDE BULUNUYOR

Sigara dumanı içerisinde yer alan kimyasalları da açıklayan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“Sigara dumanı içinde siyanür(çok güçlü bir zehir), amonyak, karbon monoksit(egzoz gazı), naftalin(güve öldürücü), kadmiyum(pil, akü yapımında kullanılan zehirli bir madde) ve aseton(oje çıkarıcı) gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu dumana maruz kalmanın güvenli bir eşik düzeyi yoktur. Çocukların, hamile bayanların ve diğer içmeyenlerin de soluduğu sigara dumanındaki bu maddelerin en az 81’nin kanser yapıcı ve zehirli olduğu bilinmektedir. Tütün kullanımı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) olmak üzere gebelik ile ilgili sorunlara ve diğer birçok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır.

DUMANSIZ HAVA SAHALARI OLUŞTU

Ülkemizde 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 sayılı “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair yasa “ önemli bir aşamadır.  Böylece dumansız hava sahaları oluşmuştur. Buda sigarayı bırakmak için önemli bir motivasyondur. Tütün ile mücadelenin bütün adımlarına vatandaşlarımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır.

SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA BAKIN NELER OLUYOR?

Sigarayı bıraktığınızda; 20 dakika sonra kalp atışları, kan basıncı düzene girmeye başlar. 12 saat sonra  kandaki karbon monoksit düzeyi normale geriler. 2 hafta-3 ay arasında yürümek gibi aktiviteler daha kolaylaşır, akciğer kapasitesinde artış başlar. İlk 1 yıl içerisinde sigara içildiğinde görülen öksürük, balgam, yorgunluk gibi şikâyetlerde gerileme olur.1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskinde yarı yarıya azalma görülür. 5-15 yıl sonra İnme riski sigara içmeyen bireylerle eşitlenir. 10 yıl sonra akciğer kanseri gelişme riski azalır. Tüm kanserlerin gelişme riski azalır. Ülser riski azalır.

YÜZDE 100 DUMANSIZ HAVA SAHASINA DAVET EDİYORUZ

Sigara içen bireylerin 9 Şubat tütünsüz dumansız ve sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve İlimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır.  Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın Müdürlüğümüze bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde yer alan Sigara Bırakma Polikliniğimize başvurarak ya da Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattını arayarak sigaranın zararlarını ve bırakma yolları hakkında danışmanlık hizmeti alabilecekler.  9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesile ile tüm halkımızı sigaradan arındırılmış yüzde 100 Dumansız Hava Sahasına davet ediyoruz.”