Hafta sonu etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi

Bartın kara teslim

Hafta sonu etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi

Nurdan Eroğlu

Bartın’da hafta sonu etkili olan kar yağışı dolayısıyla il genelinde 91 köyün yolu ulaşıma kapandı. Bartın İl Özel İdaresi Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi (ÖZKARKOM) tarafından yapılan açıklamaya göre 24 saat esasına bağlı olan yürütülen karla mücadele çalışmaları sonucunda kapanan köy yollarından 87 tanesi ulaşıma açıldı. Ulus İlçesi’nde sadece 4 köy yolu ulaşıma kapalı bulunurken Ulus’ta kar sebebiyle kayganlaşan zeminde kontrolden çıkan araç ırmağa uçtu. Kurucaşile İlçesi’nde ise yoğun kar nedeniyle bir otobüs 30 yolcusuyla birlikte karda mahsur kaldı.  Öte yandan Bartın Valiliği Kurucaşile ilçesinin tamamı ile il genelinde tüm köylerde ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime 1 gün süreyle ara verdi.

Bartın’da hafta sonu etkili olan kar yağışı kent merkezi başta olmak üzere özellikle Kurucaşile ve Ulus İlçesinde hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı dolayısıyla Merkez İlçede 33, Amasra’da 15,  Kurucaşile’de 10 ve Ulus’ta 33 olmak üzere il genelinde toplam 91 köyün yolu ulaşıma kapandı. Bartın İl Özel İdaresi Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi (ÖZKARKOM) tarafından ise 24 saat esasına bağlı olarak 59 personel, 27 adet kar temizleme aracıyla karla mücadele çalışmaları yürütüldü. Çalışmalar sonunda ise kapanan köy yollarından 87 tanesi ulaşıma açıldı. Ulus İlçesi’nde sadece 4 köy yolu ulaşıma kapalı bulunurken ÖZKARKOM, karla mücadelede yapılacak önceliklerle ilgili açıklamada bulundu.

“GÖREVLİLERE GEREKEN KOLAYLIĞI GÖSTERİN”

Vatandaşlara “Asılsız ihbarda bulunmayın” uyarısı yapan ÖZKARKOM “Acil hastalar, diyaliz hastaları, doğum, ölüm ve taşımalı eğitim gibi durumlar dikkate alınacaktır. Grup yolları, 1. öncelikli yollar, köy ve mahalle yolları sıralamasına göre karla mücadele edilecektir. Hasta vakalarında 112 Acil Yardım Servisi ve Sağlık İl Müdürlüğünce İl Özel İdaremize verilen diyaliz hastaları isim ve adreslerine göre karla mücadele yapılacaktır. ÖZKARKOM Karla Mücadele Sistemi; İlçe Kaymakamlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Yardım Servisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Türk Telekom İl Müdürlüğü, ENERJİSA ve Köy Muhtarlıklarımızla koordine edilerek bu kurumlar tarafından verilen bilgiler doğrultusunda karla mücadele çalışmaları yürütülecektir. Karla mücadelede Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 30 adet makine ve vasıtayla 59 personel ile birlikte 21 ekiple 24 saat esasına göre çalışmalarına devam edecektir. Karla mücadelede araç gereç ve personel yönünden gerekli hazırlıklar yapılmış olup, herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden çalışmalar devam edecektir. Vatandaşlarımıza ilgilileri bilgilendirme yönünde asılsız ve gereksiz taleplerde bulunmamaları; görevlilere de gereken kolaylığı göstermeleri gerekmektedir” dedi.

ULUS’TA BİR ARAÇ IRMAĞA UÇTU

Kar yağışı özellikle Ulus ve Kurucaşile İlçesinde hayatı olumsuz etkiledi. Ulus’ta kar sebebiyle kayganlaşan zeminde kontrolden çıkan araç ırmağa uçtu. Edinilen bilgilere göre 74 DC 928 plakalı aracı ile Ağaköy'den Ulus istikametine gelmekte olan S.D, yolda biriken kar sebebiyle direksiyon hakimiyetini kaybederek dereye uçtu. Kazada sürücü S.D. ile birlikte araçta bulunan E.D. ve S.D. yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekiplerince Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

KURUCAŞİLE’DE BİR OTOBÜS KARDA MAHSUR KALDI

Kurucaşile İlçesi’nde ise  yoğun kar nedeniyle bir otobüs 30 yolcusuyla birlikte karda mahsur kaldı.  Edinilen bilgiye göre, Cide'de cenazeleri defnettikten sonra yola çıkan 34 LA 2837 plakalı otobüs, Bartın-Kurucaşile karayolu Curumlu-Karaman arasında mahsur kaldı. 30 yolcusu bulunan otobüs, bölgedeki köylerde kar temizlemesi yapan Bartın İl Özel İdaresi Özkarkom karla mücadele ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

KURUCAŞİLE’DE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Öte yandan Bartın Valiliği dün  Kurucaşile ilçesinin tamamı ile il genelinde tüm köylerde ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime 1 gün süreyle ara verdi. Bartın Valisi Nusret Dirim yaptığı duyuruda “9 Ocak Pazartesi günü Kurucaşile İlçesi tamamı ile Bartın geneli tüm köylerimiz ile taşıma yapan okullarımızda bir gün eğitim öğretime ara verilmiş olup il ilçe ve belde merkezlerimizde (Kurucaşile hariç) durum ilerleyen saatlerde yeniden değerlendirilecektir”     dedi. 

METEOROLOJİDEN SOĞUK HAVA UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden elde edilen bilgilere göre Balkanlar üzerinden gelen aşırı soğuk havayla birlikte bugün Bartın’da sıcaklıklar – 8 dereceye kadar düşecek.  Bartın’da havanın bugün ve yarın  bulutlu, Perşembe günü karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilirken Cuma günü havanın parçalı bulutlu olacağı tahmin ediliyor. Hafta sonuna kadar etkili olması beklenen aşırı soğuk havayla birlikte meydana gelebilecek buzlanma, don, sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

BUZLANMA VE DON OLAYINDAN NASIL KORUNULUR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ayrıca buzlanma ve don olaylarından korunma yöntemlerini de açıkladı. İşte o yöntemler!

Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar. Ayrıca hava sıcaklığının 0 °C nin altına düşmesi sonucu donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken tipi meteorolojik olaylar yollar, caddeler, ağaçlar, binalar ve kablolar (elektrik, telekomünikasyon) üzerinde buz tabakası oluşturmaktadır. Yerel yöneticiler ve ilgili kurumlar meteorolojik uyarıyı dikkate almalıdır. Soğuk havanın rüzgarla birlikte insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde üşütücü ve dondurucu etkisi vardır. Dikkatli olunmalıdır. Bitkilerin mevsime bağlı olarak kritik düşük sıcaklık eşikleri vardır. Bu sıcaklıklar dikkate alınmalıdır. Don ve Buzlanma Başlangıcı: Hava sıcaklığı 0°C nin altına düştüğünde Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 5 °C - <- 10°C Çok Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 10°C

KUVVETLİ BUZLANMA VE DON

Kar ve buzlanma olan bölgelerde yaşam şartları zorlaşır, ekonomik aktiviteler olumsuz etkilenir. Araç kullanmak ve yürümek oldukça zordur. Kaza riski artar. Elektrik ve telefon hatlarında zararlar oluşabilir. Yollarda ulaşım imkansız hale gelebilir. Hava ve tren seferlerine aksamalar görülebilir. Don olayı süresine bağlı olarak su şebekeleri ve nehirler donabilir.

TAVSİYELER

Dışarı çıkarken hava tahmin raporunu öğrenmeyi ihmal etmeyiniz, hava tahmin bültenlerini ve haberleri sürekli izleyin. Vücudu sıcak tutacak giysiler tercih ediniz. Açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösteriniz. Kayarak düşme tehlikesine karşı dikkatli olunuz. Sarkan elektrik tellerinden uzak durunuz ve dokunmayınız. Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın, seyahat etmeyin.

ARACINIZDA GEREKLİ EKİPMANLARI BULUNDURUN

Araç kullanırken aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir, çekme halatı vs. bulundurunuz)Aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir, çekme halatı vs. bulundurunuz) Seyahatiniz için planlarınızı gözden geçiriniz, alternatif plan yapabilirsiniz. Seyahatte iseniz yolların ve trafiğin durumu hakkında bilgi almak için Bölge Trafik ile irtibata geçmelisiniz. Aile ve akrabalarınıza yerinizi ve nereye gittiğinizi haber veriniz. Trafikteyseniz özelliklede büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz. Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz.

SİYAH BUZA DİKKAT!

Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol "siyah buz" olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Aman yollar temizlendi diye gaza basmayın! Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır. Güvenliğiniz için çevrenizde alabileceğiniz tedbirler Evinizin önündeki kaldırımlarınızı buzlanmaması için tuzlayabilirsiniz. Kanalizasyonun kapalı olup olmadığını kontrol ediniz. Çatılardan sarkan buz sarkıtlara dikkat ediniz. Sarkan elektrik tellerinden uzak durun. Borularınızı donmalara karşı koruyunuz. Elektrik kesintilerine karşı yedek ışıklama sisteminiz var mı kontrol ediniz. Su kesintilerine karşı gerekli içme suyu stokunuz var mı, kontrol ediniz. Eğer ilaca veya makineye bağlı bir tedavi süreciniz varsa ilaçların tedarikini ve kullandığınız cihazların çalışıp çalışmadığının kontrolünü yapınız, ya da yetkililere durumunuzu bildirerek tedbir alınız.

AŞIRI SOĞUK VE DON OLAYI

Aşırı soğuk havada genel donma ve kısmi donmalar olabileceği mutlaka düşünülmelidir. Soğuk havanın rüzgarla birlikte Soğuk Isırması adı verilen, insanların kulak, burun ucu, el ya da ayak parmaklarında donmalara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Dışarıda kalma zorunluluğu olan insanlar için donma ve kısmi donma riski vardır.