Gölbucaklı 'Türkiye'de hayvancılık bitiriliyor'

Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, saha ziyaretlerinde karşılarına çıkan önemli bir konunun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buzağı destekleme ödemelerinde üreme kriteri zorunluluğunun getirilmesi sebebiyle üreticilerin buzağılarının destekleme icmallerinden çıkarılması olduğunu ifade etti. Hayvan yetiştiricilerinin zor durumda olduğunu belirten Başkan Gölbucaklı 'Yem fiyatlarının her gün zamlandığı bir ortamda hayvanlarının üreme fonksiyonlarının düzenli olmasını nasıl beklersiniz?' diye sordu.

Gölbucaklı 'Türkiye'de hayvancılık bitiriliyor'

Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, saha ziyaretlerinde karşılarına çıkan önemli bir konunun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buzağı destekleme ödemelerinde üreme kriteri zorunluluğunun getirilmesi sebebiyle üreticilerin buzağılarının destekleme icmallerinden çıkarılması olduğunu ifade etti.  Hayvan yetiştiricilerinin zor durumda olduğunu belirten Başkan Gölbucaklı, “Bir zamanlar dünya üzerinde Tarım ve Hayvancılık adına 7 ülkeden biri iken, maalesef AKP hükümeti geldiğinden bu güne kadar Tarım ve hayvancılıkta yurt dışına bağımlı hale gelinmiştir. Son zamanlarda ise Hayvan üretimi ve desteklemesi konusunda bazı kriterlerde değişiklik yapılarak hayvan besicilerimiz sıkıntıya sokulmaktadır.  Saha ziyaretlerimizde tarafımıza sıklıkla iletilen önemli bir husus var ki: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buzağı destekleme ödemelerinde üreme kriteri zorunluluğunun getirilmesi sebebiyle üreticilerin buzağılarının destekleme icmallerinden çıkarılması konusudur. Zaten zor durumda olan yetiştiricileri bir de üreme parametresi deyip zorlamanın alemi nedir?” dedi.

“Anaç hayvanların kesime sevkiyle sonuçlanacak”

Yem fiyatlarının her gün zamlandığına dikkat çeken Hacı Gölbucaklı “Yem fiyatlarının her gün zamlandığı bir ortamda hayvanlarının üreme fonksiyonlarının düzenli olmasını nasıl beklersiniz?  Bu durum üreticinin güçlükle elde edebildiği buzağıların önemli bir kısmının destek alamaması sonucunu da doğuruyor. Daha da ötesi anaç hayvanların kesime sevkiyle sonuçlanacaktır. Yıl içerisinde buzağının doğmuş olmasından başka ek bir şart getirmenin uygulanabilirliği ve mevcut şartlarda bir katkısı olamayacağı gibi yetiştiricilerimizi üretimden uzaklaştıracaktır” şeklinde konuştu.

“Üreme parametresine uyum şartı kaldırılmalı”

Buzağı destekleme ödemelerinde üreme parametresine uyum şartının acilen kaldırılması gerektiğini kaydeden Gölbucaklı, “Elektrik faturalarında kademeli fiyatlandırmadaki tarifenin 150 kw'dan 210 kw'ya çıkarılması ve ilaveten yapılacağı duyurulan yeni düzenlemelerde olduğu gibi; buzağı destekleme ödemelerinde üreme parametresine uyum şartı acilen kaldırılmalıdır. Üreticilerimizin sesi ve kulağı olmaya devam edeceğimizi, konunun takipçisi olacağımızı belirtmek isterim. Ana yoksa dana,  dana yoksa et-süt olmaz!” ifadelerinde bullundu.