Eğitim İş Uğur Mumcu'yu andı

'Bu yiğit kalemi halkımız unutmayacaktır'

Eğitim İş Uğur Mumcu'yu andı

Nevin Özbakan

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Bartın Temsilciliği, Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun vefatının 24. Yılı dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Mumcu’nun aydınlanmanın cesur kalemi olduğunu ifade eden Eğitim İş “Bu yiğit kalemi halkımız unutmamıştır, unutmayacaktır” dedi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Bartın Temsilciliği, Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun vefatının 24. Yılı dolayısıyla yazılı basın açıklamasında bulundu. Mumcu’nun devrimin, bağımsızlığın, demokrasinin, laikliğin ve özgürlüğün,  aydınlanmanın cesur kalemi olduğunu ifade eden Eğitim İş, “24 Ocak 1993 tarihinde bundan tam 24 yıl önce alçakça bir saldırı ile katledilen, devrimin, bağımsızlığın, demokrasinin, laikliğin ve özgürlüğün,  kısacası aydınlanmanın cesur kalemi araştırmacı yazar Uğur Mumcu'yu bir kez daha özlem ve saygıyla anıyoruz.  Bu yiğit kalemi halkımız unutmamıştır, unutmayacaktır. İlkeli ve cesur gazeteciliğin, tam bağımsız Türkiye’nin, gericiliğe karşı mücadelenin simge isimlerinden Uğur Mumcu, mafya ve siyaset ilişkisine, teröre, yolsuzluğa, kökten dinci akımlara karşı, somut belgelere dayalı çalışmaları ve yayınladığı eserleriyle hayatını derin yapıların ortaya çıkarılmasına adamış, bu yapıların ortaya çıkmasından endişelenenler tarafından katledilmiştir” dedi.

“HER TÜRLÜ TERÖRÜN ARKASINDA EMPERYALİZM VARDIR”

Her türlü terörün arkasında emperyalizm ve işbirlikçileri olduğunu kaydeden Eğitim İş açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Emperyalizmin ve işbirlikçilerinin maskelerini düşüren Uğur Mumcu'nun, terör üzerine yaptığı araştırmalar, yazdığı makaleler neden katledildiğini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Artık şu çok iyi anlaşılmıştır ki,  ister dinsel, ister etnik olsun her türlü terörün arkasında emperyalizm ve işbirlikçileri vardır. Bugün hala Uğur Mumcu'nun katledilmesinin üzerindeki sis perdesinin bilinçli olarak aralanmamasını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Günümüzde, Ortadoğu’nun ekonomik kaynaklarını kontrol etmeye yönelen emperyalizmin bu amacı gerçekleştirmek için Ortadoğu halklarını birbirine boğazlatması ve bölgeyi bir kan gölüne çevirmesi, Uğur Mumcu’yu haklı çıkarmıştır. Mumcu, 1992’de, Körfez Savaşı döneminde yaptığı bir konuşmada aslında bugün yaşananları anlatmıştır: “Dünya, tıpkı I. Dünya Savaşı öncesi olduğu gibi, pergelle cetvelle bölünüyor ve pergelle, cetvelle sınırlar çiziliyor. Bugün Kuzey Irak’ta yaşanan kavga, yıllık 16 milyar dolar geliri olan Musul ve Kerkük petrollerine Batı şirketlerinin egemen olma kavgasıdır. İşte bu kavga için Kürt Türk’e, Türk Kürt’e kırdırılıyor. Bunu çok açık şekilde görmemiz lazım.”

“BU KALEMLER TÜKENMEZ”

Bugün Türkiye’de 24 yıl öncesine göre değişen hiçbir şey yoktur. Bu bağlamda geçmişte Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Muammer Aksoy gibi aydınlarımız cinayetlerle susturulurken günümüzde emperyalizm demokrasiden, laik eğitimden, cumhuriyet devrimlerinden yana olan örgütlere, gazetecilere, aydınlara karşı yapılmaktadır. Ancak Uğur Mumcu’nun da dediği gibi “Bir kalem susar, yerini bir başkası alır. Bu kalemler tükenmez. Eğitim-İş olarak Uğur Mumcu’nun ve diğer devrimci aydınlarımızın katillerinden elbet bir gün hesap sorulacağına yürekten inanıyor ve cinayetler, hukuksuzluklar, yolsuzluklar karşısında suskun kalmayacağımızın bilinmesini istiyoruz.”