Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tedbirleri açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada koronavirüs konusunda bazı şehirlerde endişe verici artış olmasına rağmen sürecin kontrol altında olduğunu belirterek bazı yeni tedbirler açıkladı. Son günlerde vakaların artışa gösterdiği Bartın'ı da yakından ilgilendiren yeni tedbirleri kamuoyuna açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, paket servis hariç lokanta, kuaför, düğün salonu, havuz, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri işyerlerinin saat 22.00'de kapanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tedbirleri açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Tüm Türkiye başta olmak üzere Bartınlı’ların da merak beklediği toplantıda ele alınan konulara ilişkin yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Koronavirüs salgını dünyada her gün yeni zirveler yaparak yayılamaya devam ediyor. Salgında dünya çapında hasta sayısı 48 milyona, ölü sayısı 1 milyon 215 bine yaklaştı. Kimi Avrupa ülkeleri yeniden kısıtlamalara başvurma yolunu seçti. Hasta sayılarının çok yüksek olduğu kimi ülkelerde adeta kontrol elden kaçmış durumdadır.

“En büyük silahımız: Maske-mesafe-hijyen”

Türkiye bazı şehirlerimizde zaman zaman endişe verici düzeylere ulaşan artışlara rağmen genel olarak kontrollü bir süreç yaşıyor. Sağlık altyapımızın gücü ve sağlık çalışanlarımızın gayreti sayesinde bu alanda herhangi bir krizle karşı karşıya kalmadık. Günlük hasta sayımız her bakımdan yönetilebilir seviyelerdedir. Salgına karşı hâlâ en büyük silahımız tamam diyerek ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe kurallarıdır. Tüm vatandaşlarımı bu hususlarda azami dikkate ve riayete davet ediyorum.

“Aşı çalışmaları ülkemizde ve dünyada hızla ilerliyor”

Aşı çalışmaları dünyada ve ülkemizde hızla ilerliyor. Yılsonuna kadar yabancı ülkelerde geliştirilen bir veya birden fazla aşıyı ülkemizde uygulayabilir hâle getirmeyi planlıyoruz. Kendi geliştirdiğimiz aşıları da bahar aylarıyla birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu konuda arzu ettiğimiz seviyeye gelene kadar kurallara riayet ederek kendi kendimizi korumaktan daha etkili bir aracımız yoktur. Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızdan bu konuda daha fazla dikkat, daha fazla hassasiyet bekliyorum.

İşte alınan o yeni tedbirler!

Son haftalarda salgının bu şehrimizdeki artışının önüne ancak bu şekilde geçebiliriz. Bu çerçevede Türkiye genelinde geçerli olacak şekilde şu hususları kamuoyuyla paylaşmak istiyorum: Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecektir. Pazar yeri ve market gibi yoğun insan hareketliliğinin olduğu yerlerdeki denetimler artırılacaktır. Paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane ile berber, kuaför, nikâh, düğün salonu, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, sauna, internet kafe, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri tüm iş yerlerinde hizmetler saat 22’de sona erecektir.

“Kalabalık ortamlardan kaçınalım”

Vatandaşlarımızdan kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, ev ziyaretlerini dahi mecbur olmadıkça yapmamalarını özellikle rica ediyorum. Hükümet olarak bir yandan salgınla en etkili şekilde mücadele ederken, diğer yandan da üretimi, ticareti, istihdamı, eğitimi velhasıl hayatın her alanındaki işleyişi durdurma sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Bunun zor bir denge olduğunu elbette biliyoruz, hamdolsun şu ana kadar bu süreci başarıyla getirdik.

Salgın tedbirleri dolayısıyla, faaliyetine ara verdirdiğimiz veya sınırlandırdığımız pek çok alanda normalleşme adımlarını atmıştık. Son Kabine Toplantımızda okullarımızdaki sınıfların bir kısmında daha eğitim-öğretim yüz yüze başlaması kararını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugüne kadar ki uygulamalar sürecin çok ciddi bir sorunla karşılaşılmadan ilerlediğini gösteriyor. Salgının seyrine göre önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumlarını değerlendireceğiz.”