Çiftçiler tarım sigortası uygulamaları hakkında bilgilendirildi

Tarım sigortaları dikkat! Kapsam genişledi

Çiftçiler tarım sigortası uygulamaları hakkında bilgilendirildi

Nurdan Eroğlu

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bölge Müdürlüğü tarafından Bartın’da, Tarım Sigortaları 2017 yılı uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Toplantıda çiftçilere, üretim sezonu boyunca meydana gelebilecek doğal afetlerden dolayı oluşacak maddi kayıpların telafi edilmesi ile ilgili uygulamalar anlatıldı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bölge Müdürlüğü tarafından Tarım Sigortaları 2017 yılı uygulamalarının anlatıldığı bilgilendirme toplantısı dün Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya; Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Gül, il müdür yardımcıları, birim müdürleri ve çiftçiler katıldı.

BAYRAM:  “SİGORTALAMA İŞLEMİNİ ÖĞRENECEĞİZ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, bu yıl tarım sigortalarının kapsamının genişletildiğini belirterek konuşmasında şunları söyledi:

 “Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese öncelikle teşekkür ediyorum. Burada TARSİM ile ilgili bir sunum gerçekleştiriliyor. TARSİM belki bölgemizde çok fazla uygulanmadığı için yabancı olabiliriz. Burada sigortalama işlemini inşallah öğrenmiş olacağız. Bu toplantının faydalı olmasını diliyorum. Bu yıl TARSİM’in alanı genişlemiş gördüğüm kadarıyla. Zaman zaman buna yeni alanlar yeni kalemler ekleniyor. Bu sene de kuraklık, hayvan hırsızlığı da eklenmiş. İşte burada bunları bize izah edecekler. Sigortalamada devlet sigor bedelinin yüzde 50’ini ödüyor zaten. Zaman zaman ilimizde de sel,  kar, kuraklı çeşitli olumsuzluklara neden oluyor. Bazen ihtiyaç hissediyoruz hatta keşke sigortalasaydık dediğimiz zamanlar olmuştur. Geçen sene yoğun bir kar yağışı oldu seralar ciddi hasar aldı. Yaklaşık 2 bin 500 küsür sera tespit ettik hasar alan. Milyonlarca da bir zarar tespiti var. Bunlar tabi sigortalı olmayınca, Bakanlığımızda artık kanunen sigortalanmadığı zaman ödeme yapmıyor. Eskiden zararlar biraz da olsa karşılanıyordu ama şu anda kanuni bir engel var. Yani sigortalama mecburiyeti var. Yapmadığınız takdirde bir ödenek yok. Zaman zaman borçlar öteleniyor, mevzuatlar aşılmaya çalışılıyor ama sonuçta burada kilitleniyor. Diğer bir konu sel. Bu sene bir sel yaşadık. Sel resmen bazı fındık tarlalarının topraklarını aldı götürdü. Bırakın ağaçları meyveyi dalı toprağı bile gitti. İşte bunlara da karşı sigortalanma söz konusu. İnşallah bu toplantı verimli ve faydalı geçer.”

Bayram’ın açılış konuşmasının ardından TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can, Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve uygulamaları hakkında bilgi verdi, katılımcıların sorularını yanıtladı.

TARIM SİGORTALARI HAVUZU NEDİR?

 

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarında değişikliğe gidildi. Bakanlar Kurulu'nun, Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticiler için TARSİM kapsamında uygulanan dolu paketine ek olarak, açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, meyve bahçeleriyle bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleriyle bu sistemlerin altında bulunan ürünler için dolu ağırlığı riski, yaban domuzunun tarla ürünlerine, sebzelere ve çileğe verdiği zararlar ve kirazda yağmur  riski de teminat altına alınacak.

SİGORTA KAPSAMINDA NELER VAR?

Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ve fidanlarında paket halinde, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleriyle yaban domuzunun sadece fidanlara verdiği zararlar da sigorta kapsamına alındı. İlçe bazlı kuraklık verim sigortası ile kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday için dolu paketi dışındaki kuraklık, don, sıcak rüzgar, soğuk hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim düşüşleri de teminat altına alındı. Seralar için de dolu ana riskiyle birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınıyla taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde sigortalanabilecek. Karar ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta hırsızlık, kapalı sistemde üretim yapılan, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski ve açık - yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski de TARSİM tarafından teminat altına alınacak. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını riskleri, Arıcılık  Kayıt Sistemine kayıtlı aktif ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri teminat kapsamına dahil edildi.

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Ürünlerle ilgili belirlenen riskler için 2016'da verilen sigorta priminin yüzde 50’si oranındaki prim desteği uygulamasına 2017'de de devam edilecek. 2016 yılında açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması sebebiyle, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, 2017'de verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği sağlanacak. Kuru alanlarda yetiştirilen buğday için İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda sigorta priminin yüzde 60'ı oranında prim desteği verilecek. Karar, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yür