BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA

Bartın Belediyesi, oldukça anlamlı bir projeyi daha hayata geçirdi. Belediyenin uzun ve titiz çalışması sonucu ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 99. Yılında 30 Ağustos Zafer Bayramında düzenlenen törenle hizmete girdi. Genel olarak görsel ve bilgi ağırlıklı planlanan müzede toplam 50 eser sergilenirken, 791 Bartınlı şehidimizin detaylı bilgilerine yer veriliyor.

BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA

Bartın Belediyesinin uzun ve titiz çalışması sonucu ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi,  Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 99. Yılında 30 Ağustos Zafer Bayramında düzenlenen törenle hizmete girdi.  Açılış törenine Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Erkan Şahin ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın  başta olmak üzere birçok protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunması sonrasında Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden törende ilk konuşan Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ekrem Altunok oldu.

Altunok: “Kentimiz için çok önemli bir eser”

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a kentimize böylesine önemli bir müze kazandırdığı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ekrem Altunok şunları söyledi:
“Dernek olarak bizler Bartınlı şehitlerimizin yer alacağı bir müze yapılması için Sayın Başkanın kapısını defalarca aşındırdık. Şehitlerimizin hatıralarını aktaralım, tanıtalım istedik. Değerli Başkanımız bizlerin bu talebini karşılıksız bırakmamış ve yakından ilgilenmiştir. Ortaya çıkan bu eser Bartın’ın bir değeri olacaktır. Biz dernek olarak Bartınlı şehitlerimizin hatıralarını yaşatabileceğimiz bir eser isterken Sayın Başkan bizlere şehitlerimizin hatıralarının yanı sıra tüm önemli savaşların ve bilgilerin de yer aldığı Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’ni ilimize kazandırmıştır. Tüm savaşlar ve Bartınlı şehitlerimizle ilgili müzede sergilenecek bilgilerin toplanması anlamında dernek olarak elimizden gelen destek ve katkıyı sağlamaya çalıştık. Ortaya çıkan eser ilimiz için bir kazançtır. Müze ile Bartınlı şehitlerimizin hatıralarını hem şehirle buluşturuyor hem de geleceğe aktarıyoruz. Gelecek kuşaklara şehitlerimizin hatıralarını, mücadelelerini, kahramanlıklarını çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bunu da bu müze ile gerçekleştireceğiz. Memleket hepimizin. Hepimiz memleketimizi, bayrağımızı çok seviyoruz. Bayrağımız asla inmesin diyoruz. Vatanımız bölünmeyecek diyoruz. Ezan-ı Muhammediler dinmeyecek diyoruz. Bunu sadece sözde söylemek değil, bu hatıraları geleceğe taşımak, şehitlerimizin mücadelesini, onların neyin uğruna şehit olduklarını gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarmalıyız düşüncesindeyiz. Bu düşünceyi de Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’ın sayesinde gerçekleştiriyor, Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi ile hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin hatıralarını yaşatacağımız bu eser için Sayın Başkana ve ekibine bir kez daha teşekkür ediyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de hayırlı ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Bu eserin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Akın: “Bu müze bizim için ayrı bir öneme sahip”

Müzenin açılışında  11 Ağustos Çarşamba günü Batı Karadeniz’i vuran sel felaketinde hayatını kaybedenleri anan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın , “Allah rahmet, mekanlarını cennet eylesin. Kazazedelerimize de Allah acil şifalar versin diyorum. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin” dedi. Tören vesilesiyle bir müzenin açılışının yapılmasının ötesinde milli birlik ve bütünlük duygusunun geleceğe aynı heyecan ve azimle taşınmasına vesile olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Başkan Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1071’de Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla birlikte aradan geçen 950 yıl boyunca Anadolu topraklarımızın her karışı şehit kanlarımızla sulanmıştır. Dinimiz yüce İslam’da peygamberlikten sonra en büyük mertebe olan şehitlik mertebesidir. Bizler için çok kutsal olan aziz şehitlerimizin hatıralarının ebediyete kadar yaşatılması, bağımsızlık ve vatan uğruna verilen mücadelenin iyi bilinip geleceğe aktarılması her ferdin görevi olmalıdır. Bartın Belediyesi yönetiminde bulunduğumuz 13 sene boyunca sayısını hatırlayamayacağımız kadar hizmet yaptık. Onlarca açılış töreni gerçekleştirdik. Ancak açılışını yaptığımız Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz müzesi bizim için ayrı bir öneme sahip.

“Çocuklarımızın sahip çıkmasını arzuluyoruz”

Göreve başladığımızın ilk yılı 2010 yılında Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneğimize dernek bürosu tahsis ettik. Şehitlerimizin defnedildiği, ancak bir şehitlik niteliğinde olmayan asri mezarlık yanındaki alanı düzenleyip Bartınlı şehitlerimizin adlarını da bulunduğu bir anıt ile birlikte 3 Şubat 2014’te şehitlerimizin manevi hatıralarına yakışan bir şehitliği Bartın’a kazandırdık. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu büyük lider ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün adını da taşıyan bu müzemizde çocuklarımıza Atatürk’ü daha yakından tanıtıyoruz. Çocuklarımızın Atatürk’ün muasır medeniyet hedefinin önemini kavramalarını ve bağımsız Türkiye için verilen mücadelelere gönülden sahip çıkmalarını arzuluyoruz.

“Maliyeti bina bedeli hariç 2.2 milyon TL”

Proje çalışmalarının ardından geçen yılın Haziran ayında ihalesini yaptığımız 418 metrekarelik bu binada müze çalışmaları 2020 Temmuz ayında başladı. 13 ay süren bu çalışmalarla ortaya çıkan bu müzemizin maliyeti, binanın maliyeti hariç 2 milyon 200 lira civarındadır. Birinci katında İslam’ın ilk şehitlerinden başlayan 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar olan süreçte verdiğimiz şehitleri yad ediyoruz. Bağımsızlık mücadelemizde verilen savaşları anlatıyoruz.

“Şehrimize değer katıyoruz”

Belediye olarak bugüne kadar verdiğimiz hizmetlerde elbette altyapı önemliydi. Ama bizim için bir o kadar da kültürümüze, tarihimize, doğamıza, turizmimize, sanatımıza, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmak önemliydi. Tarihi yapılarımızda gerçekleştirdiğimiz restorasyon çalışmaları, mahallelerimizde yaptığımız taş fırınlar, binlerde kişinin ziyaret ettiği 2 ödüllü kent müzemiz, coğrafi işaret aldığımız yöresel yemeklerimiz, geleneksel el sanatlarımızı geliştirme projemiz, kültür yayını kitaplarımız, kültür yolu haritamız, Bartın Irmağı’nın ön plana çıkarılması için yaptığımız çalışmalarımız, şehrimizin değerine değer kattı. Bartın’ın tüm ilçe, belde ve köylerinin turizm değerlerinin birbirine entegre bir şekilde turizm çeşitliliğinin artırılması amacıyla belediye olarak üzerimize düşen her çalışmayı yapıyoruz.

“Turizmimize katkı sunacak”

Son olarak mücavir alanımız İnkumu’na mavi bayrak kazandırdık. Turizm hareketliliğinin artmasında şehrimize yaptığımız müzelere bu sektöre katkı sunacaktır.  Bugün 30 Ağustos. Milletimizin büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Başkomutanlığında kahraman ordumuzla bütünleşerek Montrö ve Sevr’le kendisine dayatılan ağır koşullara başkaldırı olan kurtuluş savaşımızın 30 Ağustos 1922’de büyük zaferle sonuçlanmasının milletçe gururunu yaşadığımız bir günü. 30 Ağustos milli diriliştir. 30 Ağustos başkaldırış, 30 Ağustos büyük zaferdir. 1922’de Dumlupınar’da muazzam bir zafere imza atarak kahramanlık destanı yazan Türk Milletinin yeniden dirilişidir. 30 Ağustos köleliğe, teslimiyete, bağımlılığa, boyunduruğa ve acziyete atılan tokattır. Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında taarruza geçen Türk Ordusu milletimizin kaderini değiştirmiş olan büyük zaferle Türk Milletinin hiçbir şekilde bölünmez bütünlüğünden, bağımsızlık ve hürriyetinden asla ve asla ödün vermeyeceğini, milli birlik ve beraberlik şuuruyla sonsuza kadar hür, bağımsız ve onurlu bir şekilde yaşayacağını tüm dünyaya ispat etmiştir.

“Ne mutlu Türküm diyene!”

Unutulmamalıdır ki şehitlerimiz bu aziz vatanın manevi zırhı, gazilerimiz geçilmez kaleleri mertebesine yükselmişler ve bizlere büyük bir miras bırakmışlardır. Başkomutan Atatürk’ün komutasındaki Türk ordusunun yaktığı bağımsızlık ateşiyle milletimizin varlığını tüm dünyaya kabul ettiren zaferin 99. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, mukaddes vatanımız için şehadet mertebesine ulaşan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımız sunuyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene.”

Güner: “İlimizin Atatürk ve şehitlerimize verdiği değerin simgesi”

Açılışta içinde bulunduğumuz hafta ve ayın önemine dikkat çeken Bartın Valisi Sinan Güner, Ağustos ayının Büyük Taarruzun, Malazgirt’in ve Başkomutanlık Meydan Muhaberesi’nin toplandığı bir ay olduğunu söyledi. Vali Güner,“Tarihimizde Ağustos ayı pek çok zafere başarıya şahitlik etmiş bir ay. Tabi malumunuz ilimizde ve bölgemizde bir sel afeti yaşadık. Vefatlarımız, yaralılarımız var. Devletin tüm kuvvetleri her alanda tekrar normal hayata dönme konusunda büyük bir gayret içinde. Bugün açılışını yaptığımız Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitler Müzesi ilimize değer katacaktır. İlimizin Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimize verdiği değeri ve önemin tescillenmiş bir simgesi olacaktır. Bartın turizmiyle, tarihiyle, sanatıyla her gün ilerlemektedir. Bu müzenin bu ilerleyişe de katkı sunacağını düşünüyorum. Tüm şehitlerimizi rahmetle anarken gazilerimize de sağlık selamet diliyorum” dedi.

Duygusal anlar yaşandı

Konuşmaların ardından Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Erkan Şahin, CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Başsavcısı Faruk Kaynak, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can ve Hasankadı Belediye Başkanı Şeref Emiroğlu kurdeleyi keserek müzenin resmi açılışını gerçekleştirdi.  Törene katılanlar daha sonra müzeyi gezerek yetkililerden stantlarda sergilenenler hakkında bilgiler aldılar. Müzenin gezilmesi sırasında terör şehitlerinin anılarının anlatıldığı stant önünde duygusal anlar yaşandı. Terör şehitlerimizin yakınları ile birlikte çekilmiş fotoğrafları ve aile yakınlarının onlar ile ilgili anlatımlarının yer aldığı video gösterimi sırasında başta CHP milletvekili Bankoğlu olmak üzere herkes duygulandı. Bu sırada Bankoğlu’nun gözlerinin dolduğu ve ağlamamak için kendini zor tuttuğu gözlemlendi.

Müzede 791 Bartınlı şehit anlatılıyor

Bartın Belediyesi’ne ait 4 katlı binada geçmişle geleceği buluşturan belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilen Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi ile Bartınlı şehitlerimizin hatıralarının yaşatılmasının yanı sıra kentimizin turizmine büyük katkı sağlayacak olan önemli bir eser kentimize kazandırmış oldu. Müzede İslam’ın ilk şehidi eşi Yasir ve eşi Sümeyye’den son şehidimiz Hakkari’de şehit olan Bartınlı Jandarma Uzman Çavuş Furkan Yılmaz’a kadar tüm şehitlerimiz anlatılıyor. Birçok savaş ve bu savaşlarda şehit olan Bartınlı kahramanlarımızın hikâyeleri, savaşlarla ilgili materyaller, canlandırmalar, balmumu heykeller, dekorlar, diaromalar, video mapping uygulaması, videowall uygulaması ve teknolojik sunum olanakları gibi dünya müzeciliğinin tüm olanakları kullanıldı. Genel olarak görsel ve bilgi ağırlıklı planlanan Bartın Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nde toplam 50 eser sergilenirken, 791 Bartınlı şehidimizin detaylı bilgilerine yer veriliyor.

BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA
BELEDİYEN BARTIN'A ANLAMLI BİR HİZMET DAHA