BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI

Bartın'ı Filyos Projesine hazırlamak için ildeki diğer kurumlarla birlikte Bartın Belediyesinin üzerine düşen her şeyi yaptığını ifade eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, yatırım, istihdam ve ikamet açısından Bartın'ın Filyos'a hazır olduğunu söyledi. Bu anlamda ilse 4 milyon metrekareden fazla alanda 18 uygulaması yapıldığını ve bunun 2 milyon metrekaresinin biterek parsellerin oluştuğunu belirten Başkan Akın, Belediye olarak da Dallıca bölgesinde 170 bin metrekarelik bir alanda sanayi bölgesi oluşturduklarını ve parzelisyonları yaptıktan sonra Dallıca'da 2 bin ve 5 bin metrekarelik parseller olacağını kaydetti.

BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Bartın’da basın mensuplarıyla Karaçay Piknik Alanı’nda düzenlenen programda bir araya gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, belediye çalışmalarının yanı sıra Filyos Projesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

2022 yılında açılışı gerçekleştirilecek projelerden de söz eden Başkan Akın,“Şuan çalışmaları devam eden Mimoza Parkımız var, Şubat ayı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Bir diğer devam eden projemiz Kültür Merkezi. Biliyorsunuz 5 katlı bir bina. Eğer yetişirse orayı da inşallah Mayıs ayının 10’unda açmayı düşünüyoruz. Orada bir Kent Belleği ve Halk Kütüphanesi var. Yine Gölbucağı Mahallesi’nde 3 katlı bir binamız var. Temeli atılacak yakında, alt yapı çalışmaları bitti. 3 katlı bina her biri 350 metrekareden bin küsur metrekarelik bir bina. Binanın birinci katını kondisyon ve spor aletlerinin bulunacağı, hem kadınların hem de erkeklerin ayrı ayrı gelip spor yapabilecekleri bir alan haline getiriyoruz. Diğer iki katına da dikiş nakış kursları gibi sosyal anlamda işleri vereceğiz. Bir diğer büyük projemiz ise KöyPark ismini verdiğimiz 123 bin metrekare alanı olan proje. Bunun ilk etabı 65 bin metrekare. Buranın yapımına başladık. Birçok ihalesini gerçekleştirdik. Orada yine hobi bahçeleri de olacak. Temelleri atıldı onların da. Piknik alanlarında 100’ün üzerinde piknik masası olacak ki, onların da betonları dökülmeye başladı. Diğer taraftan macera parkı, güreş meydanı, okçuluk meydanı, Türk Dünyası Bilim Adamları Müzesi, kafesi, kanatlı kuşların bulunduğu bir alan ve masal kahramanların da içinde olacağı, vatandaşların geldiğinde gün boyunca çoluk çocuk keyifle vakit geçirebilecekleri sosyal bir alan haline gelecek. Orayı da eğer bir aksilik olmazsa 7. Ayın sonunda açmayı düşünüyoruz.  Bu proje devam ederken ‘az yapıldı’, ‘çok yapıldı’ gibi tartışmalar yapılırken, pandemi döneminde parkların ne kadar önemli olduğunu birlikte yaşadık ve gördük. Mesela Vefa Parkı yaptık, insanlarımızın orya geldiğini tıklım tıklım olduğunu gördük. Bunlar devam edecek. Bunun dışında yol çalışmalarını, münferit yerlerdeki doğalgazdan kaynaklı çalışmaları söylemiyorum bile. Bunların hepsi devam edecek” dedi.

 “Belediye olarak destek veriyoruz”

Bütün Şehir Yasası’nın sorulması üzerine konuyla ilgili Meclis’in karar vereceğini ifade eden Başkan Akın, Bartın ve bölgenin önem verdiği projelerden biri olan Filyos Projesi ile ilgili de açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu:

“Bütün Şehir meselesi, Meclisimizin vereceği bir karar. Oradan ne karar çıkarsa biz de uymak zorundayız. Ancak Filyos meselesi ülkemiz ve özellikle de Bartın ve bölgemiz için çok önemli bir olay. Biz de belediye olarak bu işin içine dahil olmaya çalışıyoruz. Farkındaysanız biz İmar ile ilgili çalışmamızı yaparken ben bunları anlatmaya çalışmıştım. Biz Bartın’ı Filyos ile birlikte düşünüyoruz demiştim. 7 yıl sürdü imar çalışması eğer doğalgazı, limanı falan bekleseydik imar çalışması bir 7 yıl sonrasına daha kalırdı. Yani tren kaçıyordu. Şimdi treni kaçırmamak için imar çalışmasını yaptık. Zaman zaman da tenkit aldık ‘niye öyle uluyor, niye böyle olmuyor’ diye. Ne olduğunu görecekler, zamanı geldiğinde belli olur bunlar. Geçenlerde biliyorsunuz TPAO Genel Müdürü Bartın’a geldi, karşılıklı oturduk konuştuk. Filyos bölgesine Mugada bölgesine gittik. Vali Bey zaten bu iş ile çok ilgili ve alakalı. Bizler de ilgili ve alakalıyız. Yapılanlara biz de Belediye olarak destek veriyoruz. Genel Müdür, ‘beyaz yakalılar geldiğinde nerede kalacak?’ diye sordu. Gecen Köyü mevkiini ve Şiremirçavuş’u biz villa tipi yaparken boşuna yapmadık.

“Gerçekleri görerek hareket etmemiz lazım”

Peki, orta ölçekli sanayi bölgesi? Vali bey orada yer tahsisleri yapacak inşallah. Ama biz de Dallıca bölgesinde 170 bin metrekarelik bir alanda sanayi bölgesi oluşturduk. Şu anda ilanları yapılıyor. Bunlar Meclis’e gelecek ve parselizasyonlarını yapacağız inşallah. Bin, 2 bin ve 5 bin metrekarelik parseller olacak orada. Bittiğinde içinde yan sanayinin olacağı… Biz hep anlatıyorduk bunları, Düzce’ye gitmesin yan sanayi için, İstanbul’a gitmesin Bartın’a gelsin. Eğer Dallıca bölgesinde bu çalışmayı hayata geçirebilirsek en az 3 bin kişinin çalışacağı bir alan haline gelecek. Hemen TOKİ köprüsünün yanı başında Küçük Sanayi’nin hemen karşısında. Bunları yapmamız gerekiyordu. Ama her yaptığımız herkesin hoşuna gitmiyor. Bazen tebrik bazen tepki alıyorsunuz. Bazen de siyasi anlamda tepki oluşuyor. Ama bizim gerçekleri görerek hareket etmemiz lazım. Arkadaşlar bana seçimden önce dediler ki ‘Başkanım sakın imarı şimdi yapmayın. Seçim kaybedersiniz. Seçimden sonra yaparsınız’ dediler. ‘Ben yanlış bir şey yapmıyorum ki’ dedim. ‘Ben Bartın’ı geleceği hazırlamak için bunu yapıyorum. Eğer yapmazsam bana sormazlar mı bunun hesabını’ dedim ve yaptım. Nasip kısmet meselesi, vatandaş takdir etti yeniden göreve geldik. Ama bakın o zaman yaptıklarımız önümüze, elimize geldi. Bakın şimdi Filyos’ta ilk etapta 5 bin kişi çalışacak. 2023’ün sonunda 9 bin kişi çalışacak.”

“Biz Bartın olarak talibiz”    

Kendisine yöneltilen soru üzerine Özel İdare’nin Büyükkızılkum, Hatipler ve Küçükkızılkum köylerinin bulunduğu bölgede de bazı parselizasyonlar yaptığını kaydeden Başkan Akın, oraların da gelişmekte olan yerler olduğunu belirtirken TPAO’nun o bölgede bir eğitim kurumu yapma gibi bir fikrinin de olduğunu söyledi. Başkan Akın, soruya “Büyükkızılkum üzerinden Filyos’a giden bir yol. Bunun hazırlıkları 2-3 yıl öncesinden görüldü ve başladı. Oraya da TPAO Genel müdürü ile birlikte gidip baktık. Yani biz Bartın olarak Filyos projesiyle ilgili üzerimize düşeni yaptık. Sadece o da olmadı. Organize Sanayi Bölgesi’nin genişletilmesi de tamamlandı.700 bin metrekare… 5 tane parsel oluştu onların tapularını da hep beraber verdik. 2 bin 250 kişi çalışacak oralarda. Hemen onun yanı başına Dubaili bir firma, bin 200 kişinin çalışacağı bir mobilya fabrikası ile gelecek. Her ikisini düşündüğünüzde 15 bin kişi istihdam ediyor memlekette. Bunu Zonguldak, Bartın diye ikiye böldüğünüzde7 bin 500’üne talibiz biz Bartın olarak. Artık orada çalışsınlar Bartın’da ikamet etsinler diyoruz. Bunun için 18 uygulaması yapılıyor. 4 milyon metrekareden fazla 18 yapılıyor. Bunun 2 milyon metrakaresi bitti. Parseller oluştu. Diğerleri de yapılmaya devam ediliyor. Bunlar devam ediyor, devam edecek. Biz kendimizi Bartın olarak Filyos'a hazır hissediyoruz, hazırlıklıyız ve Bartın'da istihdamı geliştirmek istiyoruz. Belediyenin üstüne düşen ne kadar görev varsa biz de onu yapmaya çalışıyoruz. Devletin ve kurum ve kuruluşları da diğer işleri yapmayı çalışıyorlar. Şu doğalgazın bulunması müthiş bir şey ve oradaki istihdamın 9 bin kişilik olacak olması müthiş bir mesele. Organize Sanayi Bölgesinin genişlemesi dediler, dedim genişlemek değil bu; yeni bir organize sanayi burası.

Mühim olan Bartın'ın geleceğinin düşünülmesi. Hep söylerim ben gittiğim sohbetlerde, ben 1977 yılında İstanbul'da içindeydim ve Balık Hotel’de kaldım o zamanlar Bartın'dan gelenler hep orada kalırlardı. Şu anda 100 bin kişiyi geçkin bizim İstanbul'da vatandaşımız var; aş bulmaya gitti bu vatandaşımız bizim. Biz diyoruz ki en azından bundan sonra birisi gitmesin, imkan varsa da geri gelsin. Gittiğimizde şunu diyorlar bize: ‘Asgari ücretli bir iş varsa biz gelelim’ diyorlar. İşte bu istihdama yönelik yapılan hareketlerde bu sağlanacak diye düşünüyorum açıkçası, bu benim hayalim” yanıtını verdi.

Ekipler hazırda bekliyor!

Yoğun kar yağışı uyarıları için alınan önlemlerle ilgili de açıklamada bulunan Başkan Akın, “Biz kar yağacak diye iki geceden beri arkadaşları bekletiyoruz.

Yağar yağmaz diye ben gece 10 sefer kalkıyorum zaten. Bir sorun yok, iki tır tuz aldık ve solüsyonlarımız var ayrıca, pahalı bir malzeme. Ama ben biliyorsunuz ki, Davut Fırıncıoğlu Caddesine tuz attırmıyorum bozuyor orayı, özellikle; taşlı yolların da bozulmasını istemiyorum, o bölgelere solüsyon atmaya çalışıyoruz. Sadece bizim aynı anda harekete geçebilecek iş 15 makinemiz var. Her şeyimiz hazır. 15 ekip halinde hazırız, tuzlama hariç. Geçen sefer tellerin üzerine yıkılan ağaçlar dolayısıyla sorunlar yaşadık, bu durumda elektrik kurumu ile beraber çalışıyoruz, onlar elektriği kesiyor biz de ağacı kesiyoruz ve ağacı oradan kurtarıyoruz. Temizlik ekibimiz kaldırımda insanlar kaymasın diye çalışıyor, tuzlama çalışmaları yapılıyor. Allah afet vermesin” dedi.

BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI
BELEDİYEDEN FİLYOS İÇİN DALLICA ATAĞI