Başbakan Yıldırım tesisleri bugün açacak

Dallıca'ya canlı bağlanacak

Başbakan Yıldırım tesisleri bugün açacak

Nurdan Eroğlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bartın Belediyesi tarafından yapılan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ile İnkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisinin açılışı bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Başbakan Binali Yıldırım tarafından canlı bağlantıyla gerçekleştirilecek. Yüzde 85’i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yüzde 9’u Bartın Belediyesi tarafından karşılanan projeler, toplam 16 milyon 908 bin 81 Euro yani 63 milyon 789 bin 311,8 TL’ye mal oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bartın Belediyesi tarafından yapılan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ile İnkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisi tamamlanarak faaliyete girdi. Bartın Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli 2015 Ağustos ayında atıldı. Tesis tam 13 ay sonra tamamlandı ve 2016 Eylülünde faaliyete girdi.  İnkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı Tesisinin ise çok kısa bir sürede tamamlanarak 2016’da haziran ayında faaliyetine başladı. Yüzde 85’i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yüzde 9’u Bartın Belediyesi tarafından karşılanan projeler, toplam 16 milyon 908 bin 81 Euro yani 63 milyon 789 bin 311,8 TL’ye mal oldu.  Her iki tesisin açılışı bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla 10.30’da canlı bağlantıyla gerçekleştirilecek.

BAŞBAKANLA BARTIN’DAN CANLI BAĞLANTI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın için önemli bir çevre yatırımını hayata geçirmenin heyecanını yaşayacaklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’la Bartın’dan canlı bağlantı gerçekleştireceklerini ifade eden Tunç, “Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yüzde 85’i IPA(AB Katılım Öncesi mali Yardım Aracı), yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 9’u Bartın Belediyesi tarafından karşılanacak olan toplam tutarı 16 milyon 9080 bin 81 Euro olan ve içerisinde Bartın Atıksu Arıtma Tesisi, İnkumu Derin Deniz Deşarjı işlerini ihtiva eden “Bartın Su Ve Atıksu Projesi” nin birinci ayağı olan ve inşaatına Temmuz 2015 tarihinde başlanmış olan Bartın Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi ile İnkumu Derin Deniz Deşarjı Projesinin açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yatırımlarının toplu açılış töreni kapsamında 24 Şubat 2017 Cuma günü saat 10.30’da Başbakanımız Sayın Binali Yıldırımın katılacağı törenle açılacak ve Sayın Başbakanımızla Bartın’dan canlı bağlantı gerçekleştireceğiz” dedi.

16 MİLYON 908 BİN 81 EURO’YA MAL OLDU

16 milyon 908 bin 81 Euro bedelli Bartın Su ve Atıksu Projesi’nin birinci ayağı olan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu kolektör hatları, ön arıtma tesisi ve derin deniz deşarjı yapımı işinin yaklaşık bir yılda tamamlandığını belirten Tunç, “7 milyon 358 bin 141 Euro’ya mal olan proje kapsamında: Dallıca/Bartın mevkiinde bir adet 12,439 m3/gün (2025 ilk kademe) kapasiteli atıksu arıtma tesisi; İnkumu’nda yer alan yaklaşık 8 km kollektör hattı, 1 adet ön arıtma tesisi ve 1,5 km uzunluğunda derin deniz deşarjı yer almaktadır” şeklinde konuştu.

PROJELER 2 KADEMELİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan da her iki projeyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Projelerin 2 aşamalı olduğunu kaydeden Özcan, “Bakanlığımız 2017 yılı Çevre Projeleri Açılış Töreni 24 Şubat 2017 Cuma günü Saat 10.30’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapılacaktır. Tören kapsamında Avrupa Birliği fonları ve Ulusal kaynaklar vasıtasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından yapımı tamamlanan ve yaklaşık 190 bin 000 kişiye hizmet verecek olan Bartın Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı Sayın Başbakanımızın canlı bağlanacağı törenle Dallıca Bölgesinde yapılacaktır. Toplam yaklaşık 60 Milyon Türk Lirası tutarında yatırım yapılan iş için yüzde 85 oranında Avrupa Birliği hibe fonları kullanılmış, geriye kalan yatırım ise yüzde 6 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yüzde 9 Bartın Belediye Başkanlığı kaynaklarından karşılanmıştır. Proje kapsamında atık su arıtma tesisi inşaatı, atık su toplama şebekesi, ön arıtma tesisi ve deniz deşarjı ile mevcut içme suyu şebekesi ve dağıtım sistemi rehabilitasyonu yapım işleri gerçekleştirilmiştir. Bartın Su ve Atık Su Projesi sayesinde Bartın kıyılarında ve Karadeniz’deki kirlilik yükünün düşürülerek hem deşarjda hem de alıcı ortamda izlemenin geliştirilmesi ve Bartın ili içme suyu ihtiyacının su kayıplarını asgari düzeyde tutan faydalı bir sistem kurularak karşılanması sağlanmıştır. Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ve inkum Derin Deniz Deşarjı Projesi 2 kademeli olup, 2025 yılına kadar öngörülen kapasite 12.439 m3/gün olup, 2040 yılı için ise 15.478 m3/gün kapasite öngörülmüştür” ifadelerinde bulundu.

4 Mayıs 2014’de İhalesi Yapıldı

Bartın Atıksu Arıtma Tesisi Projesi 30 Eylül 2014’te işleme konuldu. 4 Mayıs’ta ihalesi yapıldı. Sözleşme ise 30 Eylül 2014 yılında imzalandı. 4 Eylül 2015’te projenin başlangıç toplantısı gerçekleştirildi. 30 Haziran 2015’te de projeye başlandı.

AKIN: “BURASI BİR FABRİKA”   

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, projeyle ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda şu ifadelerde bulunmuştu:

“1994 yılında tespit edilen bu yer 1997 yılında kamu haline getirilmiş ancak alınmamıştı. Biz göreve geldikten sonra 2009 yılında bu yeri 3 ay içerisinde satın aldık. Burası için çok çaba sarf ettik. Yeri geldi parası çıkması. Delegasyonda sıkıntılar yaşadık. Çevre Bakanlığı’ndaki 3 daire başkanımız bu projeyle ilgili çok uğraştılar. Belediyemiz Fen İşlerindeki arkadaşlarımız burası için çok çaba sarf etti. Bütün vakitlerini ihale noktasına gelinceye kadar harcadılar. Sonuçta ihaleye çıktık. Ben buraya fabrika diyorum. Artık ırmağa atık suyumuz inşallah akmayacak. Tahmin ediyorum 1 sene içerisinde Bartın Irmağı kendine gelmeye başlar. İnkumu da 9 ayda gerçekleşti. Hızlı ve kaliteli çalışmayla burada kaliteli bir tesis kurulmuş oldu. Burayı 6-7 dönüm içerisine konuşlandırdık ama 51 bin metrekare yerimiz var burada. Etrafını çevirdik. Buraya güvenlikte koyacağız. Bartın Belediyesi çalışanları olarak şuanda 4 teknik arkadaşımızda burada çalışmaya başladı. İnşallah Bartın’a çok güzel bir hizmeti daha Çevre Bakanlığı, Bartın Belediyesi ve Avrupa Birliği ortaklığıyla gerçekleştirmiş olduk. Burayı hem Çevre Bakanlığı hem Avrupa Birliği takip ediyor. Bartın’a hayırlı olsun.”

MALZEMELER AYRIŞTIRILACAK

Bartın Atıksu Tesisinde arıtma işleminde aslında hemen hemen hiçbir madde kullanılmıyor tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Tesisde aralığı 3 cm olan bir kaba ızgara var. Bu ızgaraya gelen kaba malzemeler, suda çözünmemiş olan dışkılar hepsi kaba ızgaraya takılıyor. 3 cm’nin üzerindeki malzemeler oradan alınıyor, tarayıcı bantlarla çöp konteynerlerine gönderiliyor. Bir sonraki aşamada da 0,2 mm kalınlığındaki ince ızgarada da daha küçük malzemelerin geçmesine izin veriyor, geriye kalan bütün atıkları da toplayarak bantlarla konteynerlere gönderiliyor. Aslında bir kademeli elek sistemi var.

ATIK SUYU BAKTERİLER TEMİZLEYECEK

Bir sonraki aşama artık suda artık tamamen erimiş, çözelti halinde kalan insan atıkları var. Bunlar havalandırma tankına alınıyor. O tanka giren suya insan dışkısını yiyerek çoğalan bakteriler veriliyor. Aynı bakteriler derelerde ve denizlerde de mevcut. Bu bakteriler insan dışkısını ve diğer şeyleri bu bakterilere yedirerek başlangıçtaki atık su bakterili suya dönüşüyor. İnsan dışkısı suda çözünüyor ama bakteriler canlı olduğu için çözünmüyor ve sudan ağır olduğu için de suyun dibine çöküyor.

KADEMELİ BOŞALTMA YAPILACAK

Derin deniz deşarj işlemi, denizin seyreltme ve doğal arıtma süreçlerinden faydalanmak amacıyla atık suların sahillerden belirli uzaklıklarda deniz dibine boru ve difüzör dediğimiz dağıtım sistemiyle deşarj edilmesi olarak tanımlanıyor. Örneğin bir derenin kenarına boru getiriliyor, lağım olduğu gibi dereye akıyor. Ama deniz deşarjında denizin içinde difüzör denilen bir hat var. Bu hatta 5 metrede bir çıkışlar var. Denizin içindeki boşaltma bir noktadan değil kademli olarak 8-10 noktadan yapılıyor. 230 mm çapındaki bir borudan gelen atık suyu, 10 yerden önce küçük borularla bırakılmış oluyor. Böylelikle tek noktadan bırakılmadığı için daha denize gelmeden bir seyrelme oluyor.

İNKUMU 9 AYDA BİTTİ

İnkumu Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Projesi ise geçen yıl haziran ayında tamamlanarak faaliyete başladı.  Atıksu Ön Arıtma Tesisinde; giriş pompa istasyonu, kaba ızgara, ince ızgara, havalandırmalı kum tutucu, kompakt modüler arıtma ünitesi, jeneratör istasyonu, TM1 pompa istasyonu, TM9 pompa istasyonu, koku ünitesi, çevre düzenlemesi ve istinat duvarı inşa edildi.

BİN 430 METRE HDPE BORU İLE DEŞARJ HATTI DÖŞENDİ

Ev bağlantıları için 150 çapta bin 650 metre, 460 adet parsel manholü hat bağlantıları için 200, 400, 500 çaplarında 6 bin 455 metre kanalizasyon hattı döşenen, hat boyunca binlik çapta 179 muayene bacası yapılan İnkumu’nda, Derin Deniz Deşarjı için de difüzör hattı ile birlikte 315 çapta  bin 430 metre HDPE boru ile deşarj hattı döşendi. Evlere yapılan kanalizasyon bağlantıları Bartın Belediyesi’nin bütçesi ile gerçekleştirildi ve vatandaşa ücret tahakkuk ettirilmedi. Arıtma Tesisi işletmeye alındı.