BARTIN, FINDIKTA KABUĞUNU KIRIYOR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın'da yıllık ortalama 6 bin ton olan fındık üretimini 10 bin tona yükseltmek üzere uygulanan 'Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor' Projesi kapsamında 25 köye nem ölçer, 2 köye de kurutma tesisi kurulacağını açıkladı. Milletvekili Tunç, kurutma tesisleriyle ürün kayıplarının ve pazarlamada yaşanan sıkıntıların da önüne geçileceğini söyledi.

BARTIN, FINDIKTA KABUĞUNU KIRIYOR

 

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’da yıllık ortalama 6 bin ton olan fındık üretimini 10 bin tona yükseltmek üzere uygulanan “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor” Projesi kapsamında 25 köye nem ölçer, 2 köye de kurutma tesisi kurulacağını açıkladı. Kurutma tesisleriyle ürün kayıplarının ve pazarlamada yaşanan sıkıntıların da önüne geçileceğini ifade eden Milletvekili Tunç, “Bartın Fındığının kalite ve verimliliğini artırmaya yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün finansman desteğinde Bartın Valiliği himayelerinde Bartın İlinde 74 Tarımsal Proje vizyonuyla uyumlu olarak 4 yıl süreyle uygulamalarına başlanan “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor” Projesi meyvelerini şimdiden vermeye başladı. Bartın'da ki yıllık ortalama 6 bin ton olan fındık üretimini 10 bin tona yükseltmek üzere; tekniğine uygun budama, filiz alma, toprak numunesi alımı ve analize dayalı gübreleme, her bahçeye özel besleme ve zirai mücadele programı, sıfır atık prensibiyle tüm atıkları doğal gübreye dönüştürerek organik madde düzeylerini yükseltici uygulamalarla, 25 köy muhtarlıklarına teslim edilen nem ölçer ve iki köyümüzde kurulacak kurutma tesisiyle ürün kayıplarının ve pazarlamada yaşanan sıkıntıların da önüne geçilecek” dedi.

Yeni bahçe tesisleri il geneline yayılacak

Ayrıca yine proje kapsamda yeni bahçe tesislerinde yapılan devam çalışmalarının il geneline yayılacağını kaydeden Yılmaz Tunç, “Ayrıca zirai don ve tarımsal kuraklığa dayanıklı üstün verimli çeşitlerle yeni bahçe tesislerinde devam çalışmalar bütün il sathını yayılacak. TMO Alım merkezini üreticilerimizin tamamının rahatlıkla ulaşabileceği konforlu bir mekanda konumlandırarak başlattığımız çalışmalarımızdan da olumlu geri dönüşler aldık. Ayrıca üretilen fındığı kümelenmeyi sağlayıcı düzeyde yerinde işlemeye yönelik olarak hizmet verecek ürün işleme tesisi fabrika yatırımlarını ilimize kazandırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu vesileyle potansiyel tüm yatırımcıları ilimize davet ediyoruz. Bartınlı fındık üreticilerimize bol mahsul ve bereketli kazançlar dilerim” şeklinde konuştu.

“Tekkeönü Dere Islah çalışmaları devam ediyor”

Yılmaz Tunç ayrıca cnın da devam ettiğini söyledi. Tunç, “Ahşap Tekne ve Yat İmalatçılarımız ile Tekkeönü halkımızı sel korkusundan kurtarıyoruz. Bartın genelinde taşkın riski olan derelerin ıslah çalışmalarına devam ediyoruz. Tekkeönü’nde taşkın zararlarına neden olan Ovatekkeönü Deresinin de ıslah çalışmalarına başladık. Bartın Kurucaşile ilçesi Ovatekkeönü deresi taşkın koruma işi kapsamında; 1000 m çift taraflı beton ağırlık duvarı ve 10 adet betonarme brit imalatı, denize çıkış kısmında 100 m çift taraflı tahkimat yapılacak” dedi.