Bartın, deprem tatbikatına hazırlanıyor

Deprem Haftası dolayısıyla Bartın'daki basınıyla bir araya gelen ve hafta dolayısıyla yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi veren Afet ve Acil Durum (AFAD) Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız, 4 Mart Cuma günü ülke geneliyle eş zamanlı olarak saat 11.30'da Ağdacı İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulunda deprem ve tahliye tatbikatı yapılacağını söyledi.

Bartın, deprem tatbikatına hazırlanıyor

Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen programda AFAD İl Müdürü Ahmet Yıldız, Bartın’da planlanan etkinliklerle ilgili bilgiler verdi.

AFAD Müdürü Yıldız, depreme karşı daha bilinçli olmak, felaket öncesinde, esnasında ve sonrasında kayıpları sıfırı indirmek, bilinçli hareket etmek ve felaketlere karşı daha kontrollü bilgili olmak ve alınacak tedbirler konusunda bu tedbirlerle yer alacak bileşenlerin tümünü kapsayacak şekilde Deprem Haftası kapsamında özellikle okullarda çeşitli bilgilendirici, eğitici faaliyetler ile deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde toplum olarak depreme karşı daha bilinçli olmak ve farkındalık yaratmak için bir dizi faaliyetler gerçekleştirileceğini söyledi.

Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti:

“Deprem bildiğiniz üzere tektonik kuvvelerin veya volkanik faaliyetlerin etkisiyle yer kabuğunun sonucu ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsılma olaylarına deprem diyoruz. Ülkemiz coğrafyasında maalesef zaman zaman karşılaştığımız birçok insanımızı kaybettiğimiz doğal afetler afetlerdir. Birçok fay hattının bulunduğu ülkemizde başta 17 Ağustos depremi olmak üzere birçok büyük doğal afetler yaşanmış binlerce insanımız yaşamını yitirmiştir. Buradan depremlerde ve doğal afetlerde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Depreme karşı daha bilinçli olmak, felaket öncesinde, esnasında ve sonrasında kayıpları sıfırı indirmek, bilinçli hareket etmek ve felaketlere karşı daha kontrollü bilgili olmak ve alınacak tedbirler konusunda bu tedbirlerle yer alacak bileşenlerin yani kamu kurum kuruluşları, STK’lar ve vatandaşlarımızın tümünü kapsayacak şekilde deprem haftası kapsamında özellikle okullarımızda çeşitli bilgilendirici, eğitici faaliyetler ile deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde toplum olarak depreme karşı nasıl daha bilinçli olmak için farkındalık yaratmak için bir dizi faaliyetler icra edilecektir.

Yangın, deprem ve tahliye tatbikatları yapılacak!

Bu kapsamda 2022 yılı afet tatbikat yılı içerisinde tüm okullar, üniversiteler ve yurtlarda, kamu kurumlarında, havalimanlarında otobüs terminallerinde, hastanelerde, cezaevlerinde ve tevkif evlerinde, organize sanayi bölgelerinde, alışveriş merkezlerinde, konutlarda ve sitelerde, ülke genelinde yaklaşık 54 bin 302 tatbikat planlanmıştır.

İlimizde ise 2022 yılı içerisinde yapacağımız etkinlikler kapsamında ilimiz merkezinde şehir meydanında ve alışveriş merkezlerinde deprem ve diğer afet türlerine ilişkin fotoğraf, broşür ve malzemenin bulunduğu sergileri açılacak. 5-6 Mart tarihlerinde ilimizde yine apartman ve sitelerde yangın, deprem ve tahliye tatbikatları yapılacak.

1-7 Mart Deprem Haftası içerisinde bugün itibariyle düzenlemiş olduğumuz basın toplantısı ile bu planlamayı da sizlere duyurmuş olacağız.

Tüm okullarda eş zamanlı tatbikat var!

4 Mart 2022 tarihinde saat 11:30’da Valiliğimiz İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda eş zamanlı olarak deprem ve tahliye tatbikatı yapılacak. Burada da Ağdacı İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu olmak üzere okul seçildi. Cumhuriyet Ortaokulu’na Sayın Valimiz de katılım sağlayacaktır. Orada itfaiye, AFAD, STK gönüllüleri ve bütün bileşenler deprem anı ve tahliye tatbikatını gerçekleştirmiş olacağız. Aynı zamanda bir çadır kurarak da o çadırda farkındalık eğitimleri kapsamında broşürler, bilgilendirmeler ve çeşitli etkinliklerle daha iyi bir şekilde farkındalık oluşturmak adına yapmış olacağız. Ağdacı İlköğretim Okulu’ndaki tatbikatta da yine bizim arama kurtarma ekiplerimiz olacak.

Bunun dışında eş zamanlı olarak saat 11:30’da Bartın’daki bütün okullarımızda deprem anı ve tahliye tatbikatı yapılacak. Bunun için de okul müdürleri ile toplantı gerçekleştireceğiz.

Bu yıl tatbikat yılı

Bildiğiniz üzere 2021 yılı afet farkındalık eğitim yılı ilan edilmişti. Burada öngörülen 5 ile 65 yaş arası bütün vatandaşlarımıza eğitim verilmesi idi. Bu kapsamda 160 bine eğitim verdik. Bu da yüzde 101 oranında gerçekleştirmiş olduk. Bu yıl ise tatbikat yılı. Yani daha interaktif şekilde bunları yapmış olacağız. Okullarda, Organize Sanayi Bölgelerinde, güvenlik arz eden yerlerde KBRN, yangın, deprem tatbikatları gibi yine Türkiye Afet Planı kapsamında her yıl masa başında yaptığımız bir tatbikatımız var. Bu kez fiziki anlamda da gerçekleştirmiş olacağız. İlimiz bildiğiniz üzere çok yağış alan bir il. Toprak kaymaları, heyelan, sel afetinin çok yaşandığı bir durumdayız. Bu kapsamda bu tatbikatı da icra edeceğiz.”

11 arama kurtarma teknisyeni alınacak!

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan AFAD Müdürü Yıldız, personel, araç ve ekipman sayısıyla ilgili de bilgiler verdi. Bartın’a 11 arama kurtarma teknisyeni alınacağının bilgisini paylaşan Yıldız, “Arama kurtarma teknisyenleri dediğimiz, arama kurtarma faaliyeti icra eden kurumun can birimi olan birimde maalesef 7 personel bulunuyor. Ama bu yıl Başkanlığımız tarafından bir sözleşmeli personel alımı gerçekleştiriliyor. Şu anda mülakatlar yapılıyor. İlimize de dolayısıyla 11 arama kurtarma teknisyeni verilecek. Sayımız 18’e çıkmış olacak. Bu kapsam 3’erli veya 4’erli nöbet sistemine geçmiş olacağız. Dolayısıyla personel açısından iyi duruma geleceğiz. Bununla birlikte teknik personelimizde şu anda saha etütleri yapan, jeolojik etüt yapan, heyelana giden sahada çalışan arkadaşlarımız da maalesef sayıca az. Orada da kurum içi unvanda yükselme sınavı oldu. Oradan biraz yararlandık. Onun dışında sözleşmeli personel dışında 4 tane büro personelimiz, 3 tane de mühendis arkadaşımız gelmiş olacak. dolayısıyla kadromuz tamamlanmış olacak” dedi.

Bartınlılara “gönüllülük” çağrısı

AFAD Gönüllülük Sistemi ve AFAD Gönüllüsü eğitimleriyle ilgili de açıklamalarda bulunurken Bartınlılara bir çağrıda bulunan Yıldız, “Şuan 700’e yakın AFAD gönüllüsü başvurusu vardı. 60 tanesinin AFAD Destek Gönüllüsü olarak eğitimlerini tamamladık sertifikalarını hazırladık. Online eğitim alıp gönüllü olanlar var bir de ayrıca yüz yüze eğitim alıp da AFAD destek gönüllüsü yani sahada bizimle çalışacak olanlar var. Ama tabi ki sayımız hala yetersiz. Buradan çağrımızı yineleyelim. Bartınlı vatandaşlarımızı afad.gov.tr sistemi üzerinden gönüllü olmaya çağırıyoruz. Yine AFAD mobil uygulama sistemimiz var. Bunun da yaygınlaştırılması için sizlerden destek bekliyoruz” diye konuştu.